Αντίρροπες δυνάμεις παρατηρούνται μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης στη στεγαστική πίστη, καθώς το τρίτο τρίμηνο του έτους η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας υποχώρησε ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη, με την κεντρική τράπεζα να «βλέπει» διατήρηση της ζήτησης σε σταθερά επίπεδα για το τελευταίο τρίμηνο του 2024.
Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ανακοίνωση που εξέδωσε εχθές, Τρίτη, η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω του επιπέδου των επιτοκίων και της στάσης αναμονής που τηρούν τα νοικοκυριά ενόψει της αναγγελίας του επιδοτούμενου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου II».
Στην ΕΕ, αντιθέτως, «ο ανταγωνισμός ήταν η κύρια κινητήριος δύναμη για την καθαρή χαλάρωση στους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις» χορήγησης στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά, όπως σχολιάζει αντίστοιχα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε επίπεδο συστημικών τραπεζών της ΕΕ, το 39% ανέφερε ισχυρή αύξηση για στεγαστικά δάνεια -με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό από το δεύτερο τρίμηνο- γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάκαμψη της ζήτησης ως αποτέλεσμα της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης από την αρχή του καλοκαιριού.
«Και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία & Ισπανία), οι τράπεζες ανέφεραν ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης στη στεγαστική πίστη, ενώ μόνο σε δύο μικρές χώρες οι τράπεζες ανέφεραν μείωση», σημειώνει η ΕΚΤ, με την Ελλάδα να είναι προφανώς μία εξ αυτών.
Όσον αφορά στους όρους χορήγησης, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ οι συνολικοί όροι χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων παρέμειναν επίσης αμετάβλητοι.
Σταθερή η ζήτηση από τις επιχειρήσεις
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές διαμορφώθηκε η συνολική ζήτηση δανείων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ η ίδια τάση αναμένεται να διατηρηθεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Όσον αφορά στα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, αυτά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του -εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.
Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Όσον αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης, η καθαρή ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις ενισχύθηκε ελαφρώς το τρίτο τρίμηνο αλλά συνολικά παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Κινητήριος δύναμη πίσω από την ήπια αύξηση ήταν η μείωση των επιτοκίων, ωστόσο, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις σε επίπεδο κρατών-μελών.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες στην Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία δέχθηκαν αυξανόμενες αιτήσεις χρηματοδότησης, ενώ οι τράπεζες στην Ιταλία και σε οκτώ από τις υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν μειωμένη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το τελευταίο τρίμηνο, η ζήτηση για δανεισμό από τις επιχειρήσεις αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με ήπιους, πάντως, ρυθμούς.