Μπροστά στη δεύτερη σημαντική επέτειο για το ΠΑΣΟΚ, μετά από την ιδρυτική της 3ης του Σεπτέμβρη, βρίσκονται σήμερα στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου αναζητούν εκτός από συμβολισμούς και το κατάλληλο προωθητικό μοντέλο για τη διεκδίκηση της εξουσίας, όταν έρθει η ώρα της εθνικής κάλπης.
Η 18η Οκτωβρίου του 1981 ήταν η ημέρα που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε για πρώτη φορά τα κυβερνητικά ηνία εξασφαλίζοντας ποσοστά ενός ισχυρού κοινωνικού ρεύματος υπέρ των μεγάλων αλλαγών για τις οποίες είχε δεσμευτεί- και σήμερα, 34 χρόνια μετά, υπό άλλες συνθήκες, όρους και ποσοστά, το ίδιο κόμμα προσπαθεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία για την γρήγορη επάνοδό του σε κυβερνητική τροχιά. Η ενίσχυση της αντιπολιτευτικής του «εικόνας» αποτελεί προτεραιότητα, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των αναγκαίων κινήσεων είναι το «όχημα», τουλάχιστον για όσους στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η αναδιάταξη δυνάμεων από το Νίκο Ανδρουλάκη θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο ίδιος επιλέγει σήμερα με μια κίνηση ιδιαίτερου πολιτικού συμβολισμού να επισκεφτεί τη Διατομεακή Μονάδα Μαστού στο Γ. Ν. «Έλενα Βενιζέλου»- «το ΕΣΥ έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και τώρα για άλλη μια φορά χρειάζεται τις πολιτικές του για να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας των πολιτών», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ότι Ανδρέας Παπανδρέου και Γιώργος Γεννηματάς έκαναν το πρώτο βήμα για την ίδρυση του ΕΣΥ τη δεκαετία του ’80, ενώ η Φώφη Γεννηματά, παρότι επί των ημερών της το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα μικρό αντιπολιτευτικό κόμμα, κατάφερε να προωθήσει πολιτικές στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τώρα το ΠΑΣΟΚ, μετά από μια τετράμηνη εσωκομματική διαδικασία επιχειρεί να μπει δυναμικά στη μάχη και να παίξει ουσιαστικά το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η χθεσινή – η πρώτη μετά από την επανεκλογή Ανδρουλάκη- δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR φέρνει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και με σημαντική άνοδο των ποσοστών: από το 11,8% στην πρόθεση ψήφου και στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας ανέβηκε κατά δυόμισι μονάδες και βρέθηκε στο 14,3%. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 60,4% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ ενώ αντίθετη άποψη έχει το 33,7%. Το 48,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος του, ενώ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η αντίστοιχή εκτίμηση ανεβαίνει στο 77,3%.
Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι η άνοδος θα συνεχιστεί υποστηρίζοντας ότι από την προσεχή εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής μιας δυναμικής επανεκκίνησης, με τους βουλευτές και τα στελέχη της πρώτης γραμμής σε πλήρη (και νέα) διάταξη μάχης. Το «σήμα» της ανάθεσης ρόλων προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους από τον κ. Ανδρουλάκη στάλθηκε για την Δευτέρα και την Τρίτη με την «υποσημείωση» ότι το πιθανό σενάριο είναι στο Πολιτικό Γραφείο που θα συγκροτήσει να κληθούν να μετάσχουν το πιθανότερο οι κ.κ. Δούκας, Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου. Στον Μιχάλη Κατρίνη και την Νάντια Γιαννακοπούλου φαίνεται, με βάση τις συζητήσεις ότι θα προταθεί ρόλος «σκιώδους υπουργού». Ανοιχτή παραμένει κατά κάποιους η συζήτηση να προταθεί θέση αντιπροέδρου στον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου, ωστόσο ο βουλευτής Α’ Αθήνας φαίνεται ότι προτιμά να διατηρήσει καταρχάς τα ηνία στον Τομέα Οικονομίας στη βουλή, ενώ η επικεφαλής του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση επιμένει στους συνομιλητές της ότι χρειάζεται να προηγηθεί Συνέδριο που θα αποφασίσει για το συνολικό πλάνο.
Σε κάθε περίπτωση, πριν από τις ανακοινώσεις θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και των συνυποψηφίων του. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες να ακούσει τις προτάσεις των συνομιλητών του κυρίως από την κοινοβουλευτική ομάδα. Οι αλλαγές άλλωστε θα αρχίσουν από τον «ανασχηματισμό» στην κοινοβουλευτική ομάδα. Καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου φαίνεται ότι θα αναλάβουν ο Παύλος Χρηστίδης, ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Δημήτρης Μάντζος, με τους οποίους έχει συχνά συναντήσεις. Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ (στη θέση της Ευαγγελίας Λιακούλη) ακούγεται ότι θα οριστεί η έμπειρη βουλευτής στο βόρειο τομέα της Αθήνας, Μιλένα Αποστολάκη ή το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Πάρης Κουκουλόπουλος. Όλοι οι παραπάνω βουλευτές βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, όπως και άλλοι συνάδελφοί τους που κατά τον «ανασχηματισμό» θα αναλάβουν νέα «χαρτοφυλάκια» τομέων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ανεξαρτήτως επιλογής στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, αρκετοί από τους βουλευτές θα επιβραβευτούν για το έργο που έχουν παράξει και είτε θα κρατήσουν τα «χαρτοφυλάκια» που ήδη έχουν ή θα αναλάβουν νέα ιδιαίτερης σημασίας για την άσκηση μιας μαχητικής και αξιόπιστης αντιπολιτευτικής τακτικής.
«Προχωρούμε στην επόμενη μέρα με όρους ενότητας, σύνθεσης και διεύρυνσης», επιμένουν οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας που υπογραμμίζει ότι «μία από τις εντολές της βάσης ήταν να συμπεριληφθούν οι άξιοι συνυποψήφιοι του κ. Ανδρουλάκη σε θέσεις ευθύνης και να αποτελέσουν μαχητές πρώτης γραμμής την επόμενη μέρα». Ο κ. Γλαβίνας προσθέτει επίσης ότι «υπάρχουν και άλλα πολύ ικανά στελέχη, τα οποία απέδειξαν ότι μπορούν, κατά μία έννοια, να αποτελέσουν αύριο το κυβερνητικό επιτελείο». Πρόκειται για το κάδρο που θα επιδιώξει να συνθέσει ο κ. Ανδρουλάκης προχωρώντας τόσο στις αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και στη συγκρότηση των νέων ομάδων κρούσης στη Χαριλάου Τρικούπη.
Δημιουργία ενιαίου Πολιτικού Στρατηγείου και καθημερινός «πρωϊνός καφές».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης θέλει ο «πρωινός καφές» να συνεδριάζει καθημερινά και αδιάλειπτα πλέον, ενώ έχει αποφασίσει να συγκροτήσει ένα πολιτικό στρατηγείο, το «Πολιτικό Κέντρο» που θα συσκέπτεται μία ή δυο φορές την εβδομάδα για την στρατηγική στόχευση. Θα συγκροτήσει Τομείς που δεν λειτουργούν μέχρι τώρα στο κόμμα (όπως της αυτοδιοίκησης) και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών και των διάφορων οργάνων. Οι συνυποψήφιοι και όσοι χρειάζονται κάθε φορά θα συμμετάσχουν εκτός από το Πολιτικό Κέντρο και στον πρωϊνό καφέ- και αντίστοιχα οι του πρωϊνού καφέ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου θα παρίσταται στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Κέντρου.
Στη Χαριλάου Τρικούπη ο κ. Ανδρουλάκης προορίζει αναμφίβολα πρόσωπα (κυρίως) από τη νέα γενιά που στάθηκαν δίπλα του στην προεκλογική μάχη. Η Στεφανία Μουρελάτου παραμένει και με ενισχυμένο ρόλο στη θέση της Διευθύντριας Επικοινωνίας, όπου ορίστηκε αμέσως μετά από την εκλογή στην ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη το 2021. Ο Βαγγέλης Τσόγκας, ο οποίος είχε την μπαγκέτα» της στρατηγικής στόχευσης και της επικοινωνιακής καμπάνιας κατά την προεκλογική μάχη θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον κ. Ανδρουλάκη. Στις καθημερινές συνεδριάσεις θα είναι όπως όλα δείχνουν οι δύο βουλευτές Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής και ο Παύλος Χρηστίδης (δηλαδή οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι), οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Λευτέρης Καρχιμάκης, Κώστας Τσουκαλάς, Όλγα Μαρκογιαννάκη και Μυρτώ Σαμαρά, ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας καθώς και άλλα στελέχη με πολιτικές και οργανωτικές ευθύνες. Στόχος του κ. Ανδρουλάκη- όπως δεσμεύτηκε διεκδικώντας την επανεκλογή του- είναι οι συχνές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής, των δύο κομματικών οργάνων των οποίων τα μέλη εκλέχτηκαν με αφετηρία το προηγούμενο Συνέδριο του κόμματος.
Τον Πολιτικό Σχεδιασμό του κόμματος ενδέχεται να αναλάβει ο Λευτέρης Καρχιμάκης, ενώ το Συντονιστικό Όργανο προς το Συνέδριο, ο Κώστας Τσουκαλάς. Εάν δεν συγκροτηθεί άμεσα Κεντρική Επιτροπή Οργάνωσης Συνεδρίου και έτσι συνεχίσει να υφίσταται το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Επιτροπή, τότε θα παραμείνει Γραμματέας του κόμματος, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Σπυρόπουλος θα αναλάβει νέα ευθύνη στη Χαριλάου Τρικούπη από τώρα.
Ειδήσεις σήμερα:
Οι τελευταίες στιγμές του Σινουάρ: «Έτσι τον σκοτώσαμε» λένε πηγές των IDF – Έπεσε νεκρός από πυρά 20χρονου ελεύθερου σκοπευτή
Τζορτζ Μπάλντοκ: Σε μια συγκινητική τελετή τον αποχαιρέτησαν οι συμπαίκτες του σε Παναθηναϊκό και Εθνική – Δείτε φωτογραφίες
GPO: «Τσίμπησε» 2,5 μονάδες το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, μείον 1,7 ο ΣΥΡΙΖΑ, στις 12,2 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ