Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες – Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου

    April 21, 2026

    Τραμπ: Απίθανη η παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν, αν δεν υπάρξει συμφωνία – Δεν θα βιαστώ να κάνω ένα κακό «deal»

    April 21, 2026

    Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

    April 21, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες – Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου
    • Τραμπ: Απίθανη η παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν, αν δεν υπάρξει συμφωνία – Δεν θα βιαστώ να κάνω ένα κακό «deal»
    • Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη
    • Κωνσταντοπούλου: Κατέθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση στον Γ. Φλωρίδη για τις παρεμβάσεις του
    • Σε τροχιά ψηφιακού εκσυγχρονισμού το ΥΠΕΞ – Σε digital μορφή συνολικά 31 εκατ. σελίδες ιστορικού αρχείου
    • Ήπιες απώλειες στη Wall Street – Ράλι στο πετρέλαιο εν μέσω αβεβαιότητας στο Ιράν
    • ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή
    • Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί ότι θα παραβιάσει την «κίτρινη γραμμή» του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Tuesday, April 21
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Οικονομία
    ΟΑΚΑ:-Στα-«σκαριά»-ο-διαγωνισμός-για-το-λίφτινγκ-–-Πώς-θα-γίνει-η-ανακαίνιση-του-αθλητικού-συγκροτήματος 
    ΟΑΚΑ: Στα «σκαριά» ο διαγωνισμός για το λίφτινγκ – Πώς θα γίνει η ανακαίνιση του αθλητικού συγκροτήματος 

    ΟΑΚΑ: Στα «σκαριά» ο διαγωνισμός για το λίφτινγκ – Πώς θα γίνει η ανακαίνιση του αθλητικού συγκροτήματος 

    By adminOctober 21, 2024 Οικονομία No Comments5 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Εντός Νοεμβρίου, ή μέχρι τέλη 2024, «βγαίνει» από το ΤΑΙΠΕΔ η προκήρυξη για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου. Οι κινήσεις αναμόρφωσης του σταδίου.

    Μέσα στον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα «βγει στον αέρα» ο διαγωνισμός για την εν λειτουργία αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), που θα προχωρήσει μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, ύψους περίπου 65 εκατ. ευρώ. Το κουμπί για την προκήρυξη του έργου που θα αναγεννήσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, που θυμίζουμε ότι είχε αιφνιδίως βάλει λουκέτο τον περασμένο Σεπτέμβριο (2023) εξαιτίας ανησυχιών για τη στατικότητα των κατασκευών, πριν ανοίξει εκ νέου προ ολίγων μηνών, αναμένεται να πατηθεί προσεχώς, ενδεχομένως τον επόμενο μήνα, καθώς αυτός είναι ο προγραμματισμός – στόχος του Ταμείου. Αν τελικά δεν γίνει αυτό εφικτό, τότε ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί έως το τέλος του 2024.

    Αναφορικά με την επαρκή συντήρηση και αποκατάσταση των προβλημάτων στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, το κεντρικό στάδιο τέθηκε ξανά σε λειτουργία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αφαίρεσης των πολυκαρβονικών φύλλων από το στέγαστρο Καλατράβα. Το PPF, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το ΤΕΕ, έχει αναλάβει την αποκατάσταση της στατικής και λειτουργικής επάρκειας των στεγάστρων του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου.

    Ως γνωστόν, σχετικά πρόσφατα (Αύγουστος) η 9η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, αποφάσισε την ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και την ανάθεση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπηρεσιών ωρίμανσης, μίας σειράς μεταρρυθμίσεων και έργων, μεταξύ άλλων, την «ανακαίνιση του ΟΑΚΑ». Όπως είχε αναφερθεί, «από τα παραδοτέα της σύμβασης “Εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α.”, προέκυψε ότι η μεταλλική κατασκευή του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονταν στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Σε συνέχεια του πορίσματος, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δύο σταδίων και ζητήθηκε η συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) που αποτελεί τον επίσημο Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας, το οποίο ανέθεσε την διενέργεια εμπειρογνωμοσύνης, με αντικείμενο την αξιολόγηση της κατάστασης του κεντρικού στεγάστρου του Ολυμπιακού Σταδίου και του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων συμφωνεί ότι είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση των δύο στεγάστρων για τη στατική και λειτουργική τους αποκατάσταση. Επιπλέον αυτών, απαιτούνται υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση των διαγωνιστικών διαδικασιών και της υλοποίησης των έργων. Ως εκ τούτου, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου επαυξάνεται κατά το ποσό των 65.690.296 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι το παραπάνω ποσό θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

    Με το ΤΑΙΠΕΔ να συμπληρώνει ότι «μετά την αναπροσαρμογή, ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο υλοποιείται από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), διαμορφώνεται σε 110.947.648,75 ευρώ».

    Οι κινήσεις

    Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το ΤΕΕ, το ΤΑΙΠΕΔ είχε αναλάβει την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας των στεγάστρων του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου στη σημαντικότερη ολυμπιακή υποδομή της χώρας. Τα προβλήματα στατικότητας αναδείχθηκαν έπειτα από εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών, ύψους 2 εκατ. ευρώ, την οποία δημοπράτησε το ΤΑΙΠΕΔ.. Η fast track απομάκρυνση των 5.000 πολυκαρβονικών φύλλων του Στεγάστρου έδωσε το «πράσινο φως», ώστε να ανοίξουν ξανά οι πόρτες του κεντρικού σταδίου (για τις εκδηλώσεις που είχαν ήδη κλειδώσει για το φετινό καλοκαίρι, π.χ. η συναυλία Coldplay.

    Να αναφέρουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει επίσης το έργο της αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου του ΟΑΚΑ και την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και την κατάρτιση στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ΟΑΚΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 43 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το εν λόγω project να βρίσκεται σε ώριμη φάση. Στόχος είναι, με το σύνολο των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται, να αποκατασταθεί η εικόνα και η λειτουργία του ΟΑΚΑ και να γίνει εφικτή η βιωσιμότητα του.

    Επίσης μέσα στο καλοκαίρι, έγινε γνωστό ότι στον διαγωνισμό για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο ΟΑΚΑ ανακηρύχθηκε ως ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ, μέλος του Ομίλου INTRAKAT. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ διενεργήθηκε στις 16 Ιουλίου 2024. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 180 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Στο έργο περιλαμβάνεται η συντήρηση – Επισκευή – Αντικατάσταση τμημάτων των μεταλλικών κατασκευών των δύο Εισόδων, του Τείχους των Εθνών και της Αγοράς του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).

    Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 6,13 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 4,94 εκατ. ευρώ). Το Έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση –NextGenerationEU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

    Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να προετοιμάζει ακόμα έναν διαγωνισμό εντός του χώρου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Αυτό το έργο έχει εκτιμώμενο κόστος 11 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει δομικές αποκαταστάσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου στο ΟΑΚΑ.

    admin

    Keep Reading

    Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

    Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» – Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

    Στο Βουκουρέστι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας εξωστρέφειας του ΥΜΑΘ στα Βαλκάνια

    Γουόρς: «Η Fed θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές»

    Τ. Θεοδωρικάκος: Ο παραγωγικός μετασχηματισμός απαιτεί διάλογο και συναινέσεις

    Ενέργεια: «Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία» – Πίεση σε τιμές και σχέδια επάρκειας

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες – Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου

    April 21, 2026

    Τραμπ: Απίθανη η παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν, αν δεν υπάρξει συμφωνία – Δεν θα βιαστώ να κάνω ένα κακό «deal»

    April 21, 2026

    Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

    April 21, 2026

    Κωνσταντοπούλου: Κατέθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση στον Γ. Φλωρίδη για τις παρεμβάσεις του

    April 20, 2026

    Σε τροχιά ψηφιακού εκσυγχρονισμού το ΥΠΕΞ – Σε digital μορφή συνολικά 31 εκατ. σελίδες ιστορικού αρχείου

    April 20, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.