Στην ΑΜΚ θα υπάρχει και συμμετοχή ξένου επενδυτή, της Fiera Capital. Κλείνει οριστικά η πόρτα στο προβληματικό παρελθόν της Attica Bank. Ανοίγει ο δρόμος για μία νέα Τράπεζα υγιή, πλήρως κεφαλαιοποιημένη και κερδοφόρα, ικανή για αποδόσεις και μέρισμα στους μετόχους της, η οποία θα συμβάλλει δυναμικά και ανταγωνιστικά στη χρηματοδότηση της οικονομίας, αποτελώντας τον πέμπτο τραπεζικό πόλο.
Με τη συμμετοχή ισχυρού ξένου επενδυτή, στα πρότυπα των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ξεκινά σήμερα 21 Οκτωβρίου η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Attica Bank. Η αύξηση κεφαλαίου θα κλείσει οριστικά την πόρτα στο προβληματικό παρελθόν της Attica Bank, ανοίγοντας τον δρόμο για μία νέα Τράπεζα υγιή, πλήρως κεφαλαιοποιημένη και κερδοφόρα, ικανή για αποδόσεις και μέρισμα στους μετόχους της, η οποία θα συμβάλλει δυναμικά και ανταγωνιστικά στη χρηματοδότηση της οικονομίας, αποτελώντας τον πέμπτο τραπεζικό πόλο.
Στις προοπτικές αυτές έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης η Fiera Capital, μία από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 116,1 δις. δολ., η οποία θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica Bank με ποσό 12 εκατ. ευρώ, μέσω της κατανομής αντίστοιχου αριθμού αδιάθετων μετοχών. Η επένδυση της Fiera συνιστά επιστέγασμα της σοβαρής δουλειάς που έχει γίνει από την Διοίκηση της Attica Bank με επικεφαλής την CEO, Ελένη Βρεττού, τον ιδιώτη επενδυτή Thrivest Holdings, το ΤΧΣ, την ΤτΕ και την κυβέρνηση για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα και την προσέλκυση ιδιωτικών θεσμικών κεφαλαίων.
Σημειώνεται ότι η επενδυτική συμμετοχή της Fiera Capital επετεύχθη κατόπιν συμφωνίας με την Thrivest, η οποία στρατηγικά προσέφερε μετοχικό «χώρο», περιορίζοντας πιθανά κέρδη της, χάριν της ενδυνάμωσης της μετοχικής σύνθεσης της Attica Bank.
Η ΑΜΚ στοχεύει σε:
1) Κάλυψη ζημιών για μείωση του δείκτη NPE κάτω του 3%.
2) Κάλυψη δαπανών αναδιάρθρωσης για εξορθολογισμό της Τράπεζας.
3) Ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια με δείκτη CET1 άνω του 15%, με στόχο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων.
4) Νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές.
Ποσό 100 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας.
Η ΑΜΚ της Attica Bank θα γίνει κατά 672,2 εκατ. ευρώ με μετρητά και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, και κατά 62,9 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants). Προηγούμενο βήμα για την έναρξη της ΑΜΚ ήταν το reverse split της μετοχής (100 παλαιές μετοχές συνενώθηκαν σε 1 νέα) προκειμένου ο αριθμός τους να μειωθεί από περίπου 53 εκατομμύρια σε 530 χιλιάδες. Για να γίνει το reverse split και η αποκοπή των δικαιωμάτων προτίμησης και η προσαρμογή της τιμής της μετοχής, οι μετοχές της Attica Bank είχαν τεθεί σε προσωρινή παύση διαπραγμάτευσης στις 16 Οκτωβρίου. Τα δικαιώματα πιστώθηκαν στους δικαιούχους στις 18 Οκτωβρίου και σήμερα, 21 Οκτωβρίου, ξεκινά η διαπραγμάτευση των κοινών μετοχών που προέκυψαν από το reverse split.
Κάθε νέα μετοχή δίνει το δικαίωμα στον μέτοχο να αποκτήσει 677 νέες μετοχές στην τιμή των 1,87 ευρώ ανά μετοχή. Τα warrants θα δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχο να αποκτήσει 2.371 νέες μετοχές στην τιμή των 0,05 ευρώ εκάστη. Έτσι, συνολικά, κάθε μέτοχος θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές με μια μέση τιμή κτήσης περίπου 0,45 ευρώ ανά μετοχή.
Ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η 30/10/2024 και ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης αυτών η 4η Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα λήγει και η περίοδος προσφοράς των τίτλων κτήσης μετοχών. Η έναρξη περιόδου ενάσκησής τους θα είναι η 8η Νοεμβρίου.
Η διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών από την ΑΜΚ θα ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου. Τελευταία ημέρα περιόδου ενάσκησης των warrants έχει οριστεί η 28/11/24, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών από την ενάσκησή τους θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου.
Εκτός της Fiera που θα μπει με 12 εκατ. ευρώ, στην AMK της Attica Bank θα επενδύσουν:
α) το ΤΧΣ: (i) 448,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 239,8 εκατ. νέων κοινών μετοχών και (ii) 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση συνολικά 5,9 εκατ. νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν έχουν καλυφθεί, οι οποίες αντιστοιχούν σε μέρος του αναλογικού ποσοστού του ΤΜΕΔΕ στην αύξηση μετοχικού που δεν καλύφθηκε από το ΤΜΕΔΕ,
β) η Thrivest: (i) 58,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 31,3 εκατ. νέων κοινών μετοχών που αντιστοιχούν στην αναλογική της συμμετοχή στην ΑΜΚ, (ii) 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 1,8 εκατ. νέων κοινών μετοχών ΑΜΚ που δεν θα καλυφθούν από το ΤΜΕΔΕ, (iii) 11,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 6 εκατ. νέων κοινών μετοχών ΑΜΚ που δεν θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, (iv) 7,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 4,1 εκατ. νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν καλύφθηκαν από άλλους μετόχους της Attica Bank και (v) 73,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έως και 39,1 εκατ. επιπλέον νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν καλύφθηκαν.
γ) ο e-ΕΦΚΑ: 47,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 25,6 εκατ. νέων κοινών μετοχών
δ) το ΤΜΕΔΕ: 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 5,9 εκατ. νέων κοινών μετοχών