Η εξαγορά ψήφων αποτέλεσε μείζον θέμα στις βουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας, με τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να καλεί τους εισαγγελείς και την αστυνομία να ανταποκριθούν άμεσα στις αναφορές για εκλογικά εγκλήματα.
«Πώς είναι δυνατόν τα αυξανόμενα σημάδια και παραδείγματα εξαγορασμένων και χειραγωγημένων ψήφων να είναι ορατά σε όλους, αλλά να μην έχουν υποπέσει στην αντίληψη των αρμόδιων θεσμικών οργάνων;» δήλωσε ο Ράντεφ την Πέμπτη.
Ο πρόεδρος ζήτησε πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον δήμαρχοι και εγκληματίες εμπλέκονται στον έλεγχο των εκλογών σε μικρές πόλεις και γειτονιές Ρομά, όπου οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τέτοιου είδους επιρροές.
«Ποια είναι η πολιτική δύναμη και ποιος είναι ο πολιτικός ηγέτης που χρησιμοποιεί τέτοιες άσχημες πρακτικές; Περιμένω πειστικές απαντήσεις από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ιδίως από το Υπουργείο Εσωτερικών και τις υπηρεσίες ασφαλείας», δήλωσε ο Ράντεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Βούλγαροι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν προς τίνος συμφέροντα εργάζονται οι θεσμοί τους και αν κάποιος διεισδύει στο Κοινοβούλιο μέσω της εξαγοράς ψήφων, απειλών και εκβιασμών».
«Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εξαγορασμένη ούτε εξαναγκασμένη δημοκρατία», πρόσθεσε.
Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία (PP-DB), η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα με 14,3%, κατηγόρησε ευθέως τον Ντελιάν Πέεφσκι, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για διαφθορά, για εξαγορά ψήφων μεγάλης κλίμακας.
Το MRF-Νέα Αρχή, ο σχηματισμός του Ντελιάν Πέεφσκι, κέρδισε το 11,5% των ψήφων, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία σε περιοχές με Τούρκους, Ρομά και ορισμένες πόλεις της βορειοδυτικής Βουλγαρίας, όπου το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό. Το PP-DB σχολίασε ότι δεν υπήρχε περίπτωση ο Πέεφσκι, και το κόμμα του που είναι τόσο χαμηλά τα ποσοστά του, να γίνει η τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας χωρίς εξαγορά ψήφων.
Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του ALDE Ιλάν Κιουτσούκ, ο οποίος μέχρι πριν από τέσσερις μήνες ήταν στο ίδιο κόμμα με τον Πέεφσκι (MRF), κάνει επίσης λόγο για μεγάλης κλίμακας εξαγορά ψήφων.
«Όλα ξεκίνησαν με τις υποσχέσεις του Πέεφσκι ότι οι δήμαρχοι θα ξόδευαν κρατικό χρήμα και μετά άρχισαν οι συλλήψεις. Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποί μας έχουν καταγγείλει εκφοβισμό στις κρατικές αρχές. Όλοι οι μύθοι και οι θρύλοι που τους είπαμε πριν από τρεις με τέσσερις μήνες για το μοντέλο Πέεφσκι αποδείχθηκαν αληθινοί», δήλωσε ο Κιουτσούκ.
Την Πέμπτη, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ δήλωσε ότι η αστυνομία έκανε καλή δουλειά στην οργάνωση των εκλογών.
Πριν από τις εκλογές, ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός PP-DB παρέδωσε στην αστυνομία λίστες που συνέταξε η ανεπίσημη κοινότητα χάκερ BG-Elves. Περιείχαν εκατοντάδες ονόματα ανθρώπων που οργάνωσαν την εξαγορά ψήφων σε όλη τη Βουλγαρία. Η αστυνομία απάντησε ότι περιλάμβαναν ανθρώπους που είχαν πεθάνει ή βρίσκονταν εκτός Βουλγαρίας.
Ο Κόσταντιν Κοσταντίνοφ, από την άλλη, ηγέτης του φιλορωσικού ριζοσπαστικού κόμματος Αναγέννηση, προέβλεψε επίσης ότι θα υπάρξει τεράστια εξαγορά ψήφων και ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη Σόφια, επειδή δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για την εξαγορά ψήφων.
Αργότερα την Πέμπτη, ο ηγέτης του MRF-Νέα Αρχή, Ντελιάν Πέεφσκι, σε απάντηση, κάλεσε επίσης τους θεσμούς να πουν αν υπήρξαν περιπτώσεις εξαγορασμένων ή εταιρικών ψήφων στις τελευταίες εκλογές.
«Ως ηγέτης του MRF, που εκπροσωπεί σχεδόν 300.000 ψηφοφόρους – Βούλγαρους, Τούρκους, Πομάκους και Ρομά, περιμένω πειστήρια από τους εκπροσώπους της υπηρεσιακής κυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τις υπηρεσίες ασφαλείας, για να ενημερώσουν άμεσα εάν υπάρχουν περιπτώσεις εξαγορασμένης ή εταιρικής ψήφου, επιρροής σε και μέσω εκπροσώπων τοπικών αρχών ή επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν με όλη την αυστηρότητα του νόμου», δήλωσε ο Πέεφσκι.
Ο επιχειρηματίας, πολιτικός και πρώην μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί επειδή το κοινό δεν λαμβάνει ικανοποιητικές απαντήσεις και η δυσπιστία προς το κράτος αυξάνεται.