Προπομπό των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εννεαμήνου των τραπεζών που ξεκινούν σήμερα από την Τράπεζα Πειραιώς, θα αποτελέσουν οι ανακοινώσεις για τη λύση στο ζήτημα της ταχύτερης απεμπλοκής από τον αναβαλλόμενο φόρο. Τι λέει η πρόταση των τραπεζών που ενέκρινε ο SSM και με την οποία ο αναβαλλόμενος φόρος θα αποσβεσθεί 7 – 9 χρόνια νωρίτερα από το 2041.
Ποσοστό 29% του μερίσματος που θα διανέμουν εφεξής ετησίως, θα κατευθύνουν οι τράπεζες για την ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου από τα εποπτικά τους κεφάλαια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του -, η πρόταση των τραπεζών η οποία έχει πάρει το πράσινο φως από τον SSM, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε τράπεζας το ύψος του προς διανομή μερίσματος (φυσικά κατόπιν έγκρισης του επόπτη), αλλά ενιαία οι τράπεζες θα κατευθύνουν ποσοστό 29% του ετήσιου μερίσματος για την διαγραφή αναβαλλόμενου φόρου.
Με την τακτική αυτή, αναμένεται να αποσβέσουν το σύνολο του ποσού του αναβαλλόμενου φόρου, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, 7 – 9 χρόνια νωρίτερα από την προβλεπόμενη εκ του νόμου απόσβεσή του (2041). Καθώς οι τράπεζες κινούνται συντεταγμένα μόνο στο ποσοστό απόσβεσης (29%), αλλά θα αποφασίζουν η καθεμία για λογαριασμό της το μέρισμα που θα διανείμει και συνακόλουθα το ύψος του DTC που θα διαγράφει, δεν αναμένεται να υπάρξει τροποποίηση του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο (ν. 4172/2013).
Οι ανακοινώσεις για την επίλυση του ζητήματος του αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος αποτελεί το τελευταίο απομεινάρι της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένονται σήμερα, αποτελώντας τον προπομπό των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων γ’τριμήνου/εννεαμήνου 2024. Την αυλαία ανοίγει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας το σήμα για συνέχεια της ισχυρής κερδοφορίας των τραπεζών, με χαρακτηριστική την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις των άλλων τριών σημαντικών τραπεζών (στις 7/11 Eurobank και Εθνική Τράπεζα και στις 8/11 η Alpha Bank) και στις 11 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η Optima bank.
Όπως είχε γράψει το -, το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου θα ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης των CEOs των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, με λύση για τον αναβαλλόμενο φόρο προ των πυλών. Η λύση αυτή που θα ανακοινωθεί επισήμως σήμερα, θα βελτιώσει την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, επιτρέποντάς τους να αυξάνουν στις επόμενες χρήσεις την ανταμοιβή των μετόχων τους με διανομές κερδών, στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών. Επιστρέφοντας στην κανονικότητα, οι τέσσερις ελληνικές σημαντικές τράπεζες διένειμαν το καλοκαίρι, για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης 2023. Το ποσοστό διανομής κινήθηκε από 10% έως 30%, ενώ για τη χρήση 2024 οι τράπεζες προσανατολίζονται να διανείμουν το 40% – 50% των κερδών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε θέσει πολλές φορές το θέμα της ποιότητας των κεφαλαίων από αναβαλλόμενο φόρο στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ΤτΕ αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2024 τα εποπτικά ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 3,7% και ανήλθαν σε 30,2 δισ. ευρώ, καθώς η καταγραφή κερδών μετά από φόρους (δηλαδή η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου) και διακοπτόμενες δραστηριότητες, καθώς και η ενίσχυση των κεφαλαίων μέσω εκδόσεων ομολογιών που προσμετρούνται στα ίδια κεφάλαια, αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό την αρνητική επίδραση από τη σταδιακή απόσβεση των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deferred Tax Credits – DTCs). Ωστόσο, η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή, καθώς τον Ιούνιο του 2024 οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανέρχονταν σε 12,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 41% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (από 44% το Δεκέμβριο του 2023) και το 50% των συνολικών κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1 Capital) (από 53% το Δεκέμβριο του 2023).