Οφέλη για τους μετόχους, με πρώτο το Υπερταμείο, συνεπάγεται η απόφαση που έλαβε σήμερα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ να ακυρώσει 12.730.000 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν στο 3,33% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Η μείωση του ποσοστού των ιδίων μετοχών της επιχείρησης που από το 7,097% πέφτουν στο 3,76% συνεπάγεται και τη μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών της (από 382 εκατομμύρια στα 369,27 εκατ.), αυξάνοντας αναλογικά τα ποσοστά συμμετοχής των άλλων μετόχων.
Μεγάλος ωφελημένος είναι το Υπερταμείο, που βλέπει το ποσοστό του από το 34,12% (130,349 εκατομμύρια μετοχές) να αυξάνεται στο 35,30%, ενώ η CVC Capital Partners (38,2 εκατ. μετοχές), που κατέχει σήμερα το 10%, θα δει το ποσοστό της να ενισχύεται στο 10,34%. Αντίστοιχα οφέλη, ανάλογα βέβαια με τα ποσοστά τους, θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔEΗ.
Μετά από αυτή τη μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης διαμορφώνεται στα 915,8 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 369,27 εκατ. κοινές μετοχές, με ονομαστική αξία 2,48 ευρώ ανά μετοχή.
Η απόφαση της επιχείρησης για ακύρωση ιδίων μετοχών αποτελεί μια συνήθη πρακτική των εισηγμένων διεθνώς, με σκοπό να συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων τους, στη βελτίωση της θέσης τους και την αύξηση της αξίας των μετοχών τους.
Ταυτόχρονα, η Γενική Συνέλευση της ΔEΗ ανακοίνωσε την απόσχιση του κλάδου Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης που λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Εργαστηρίων, Πιστοποίησης και Επιθεώρησης («ΔΕΠΕ») της ΔEΗ και την εισφορά του σε νέα εταιρεία, 100% θυγατρική της ΔEΗ, που συστήνεται για τον σκοπό αυτό.
Στόχος της κίνησης είναι η δημιουργία μιας ακόμη νέας θυγατρικής, με την ονομασία «PPC INSPECTRA» και στόχο τη διείσδυση της ΔEΗ στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά εργαστηριακών υπηρεσιών, επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων (Testing, Inspection & Certification – TIC), τομέα με ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας. Επί της ουσίας, η επιχείρηση θέλει να καλύψει το σύνολο των υπηρεσιών που απαιτούν οι πελάτες στη συγκεκριμένη αγορά (one stop shop), ενδεχομένως εξαγοράζοντας και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο, αυξάνοντας το πελατολόγιό της και επεκτεινόμενη γεωγραφικά.
Σημειωτέον ότι η ΔΕΠΕ λειτουργεί πάνω από 50 χρόνια. Κατά το παρελθόν αποτελούσε τμήμα του πρώην Κέντρου Καινοτομίας (ΔΚΚ) και του προγενέστερου Κέντρου Δοκιμών Ερευνών & Προτύπων (ΚΔΕΠ), εξυπηρετώντας με δοκιμές και τα απαραίτητα υλικά τον εξοπλισμό των θερμικών μονάδων της επιχείρησης.