Την ώρα που η σλοβακική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο (Smer-SD/NI) ολοκληρώνει το ταξίδι της στην Κίνα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την καινούργια «στρατηγική εταιρική σχέση» της Μπρατισλάβα με το Πεκίνο, προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους για τις εσωτερικές υποθέσεις της Σλοβακίας και τη φήμη της στη Δύση.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Φίτσο στην Κίνα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε μια βελτιωμένη «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ Πεκίνου και Μπρατισλάβα.
Η επίσκεψη, η οποία ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Νοεμβρίου, περιελάμβανε την υπογραφή πολλών συμφωνιών για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Φίτσο υποστήριξε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης και επέκρινε τους δυτικούς συμμάχους του για τη «μιλιταριστική γλώσσα» τους, αντιπαραβάλλοντάς την με την υποτιθέμενη «έμφαση της Κίνας στην ειρήνη».
«Ο Φίτσο εξυπηρετεί για άλλη μια φορά τη ρωσική προπαγάνδα, ισχυριζόμενος ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει όσο η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία. Σιωπά με υποκριτικό τρόπο για το γεγονός ότι η Κίνα και η Βόρεια Κορέα βοηθούν άμεσα τη Ρωσία», δήλωσε ο Γιουράι Κρούπα, ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας από το κόμμα της αντιπολίτευσης SaS, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.
Οι δηλώσεις του Φίτσο «διαβρώνουν την εμπιστοσύνη των δυτικών εταίρων στη Σλοβακία», πρόσθεσε. Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα, ο Φίτσο έδωσε συνέντευξη στο ρωσικό κρατικό προπαγανδιστικό κανάλι Rossiya 1.
Ο Κρούπα εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει το ταξίδι της σλοβακικής αντιπροσωπείας, σημειώνοντας ότι δεν συμπεριλήφθηκαν εκπρόσωποι των σλοβακικών μέσων ενημέρωσης, ούτε καν εκείνοι του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα STVR ή του σλοβακικού πρακτορείου ειδήσεων (TASR).
Την Κυριακή, ο Μίλαν Μαγέρσκι, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος KDH (ΕΛΚ), εξέφρασε φόβους ότι οι αυξανόμενοι δεσμοί με την Κίνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έλευση Κινέζων μυστικών αστυνομικών στη Σλοβακία, όπως έχει αναφερθεί στην Ουγγαρία.
Η επίσκεψη επικρίθηκε επίσης από την αρχή από το κορυφαίο κόμμα της αντιπολίτευσης, Προοδευτική Σλοβακία (PS/RE). Ο Τόμας Βάλασεκ, εμπειρογνώμονας ασφαλείας του PS και πρώην πρέσβης της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ότι «αντί για μια πολιτική βασισμένη σε αξίες, κινδυνεύουμε να γίνουμε χρεωμένοι και εξαρτημένοι από ένα καθεστώς που δεν υποστηρίζει τις δημοκρατικές αρχές».
«Χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο έχουν ήδη πληρώσει το τίμημα. Οι κινεζικές επενδύσεις το μόνο που τους έφεραν ήταν σκάνδαλα διαφθοράς και χρέη», πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας μεταφορών του PS, Μαρτίν Πεκάρ.
Ελάφρυνση της βίζας και απευθείας πτήσεις προς το Πεκίνο
Ο Φίτσο επισκέφθηκε την Κίνα τελευταία φορά το 2007. Αυτή τη φορά όμως, συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία, στην οποία περιλαμβάνονται αρκετοί υπουργοί και εκπρόσωποι περισσότερων από 70 εταιρειών.
Υπογράφηκαν 13 έγγραφα συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μνημονίων κατανόησης για το εμπόριο και τις επενδύσεις, τις μεταφορές, τον τουρισμό, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, οι δύο χώρες συμφώνησαν να καθιερώσουν ταξίδια χωρίς βίζα 15 ημερών για τους πολίτες της Σλοβακίας στην Κίνα, ενώ ο Φίτσο ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Μπρατισλάβα και Πεκίνου.
Το ταξίδι περιελάμβανε επίσης επισκέψεις σε εταιρείες με τις οποίες η Σλοβακία συνεργάζεται και επιδιώκει να αναπτύξει μελλοντικές συνεργασίες.