Ενισχύεται σημαντικά η συμβολή των θυγατρικών εξωτερικού στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Τη μεγαλύτερη συμβολή έχουν οι θυγατρικές στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Τον Ιούνιο του 2024 το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ανήλθε σε 37,7 δισ. ευρώ. Στο 2,1% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις ανέρχεται στο 70,3%.
Ενισχύεται σημαντικά η συμβολή των θυγατρικών εξωτερικού στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Το α΄ εξάμηνο του 2024, η κερδοφορία από τις τραπεζικές θυγατρικές και υποκαταστήματα στο εξωτερικό αυξήθηκε σε 387 εκατ. ευρώ, από 320 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2023, αντιπροσωπεύοντας το 12,7% των κερδών προ φόρων των τραπεζικών ομίλων σε ενοποιημένη βάση. Τη μεγαλύτερη συμβολή είχαν οι θυγατρικές στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, το α’ εξάμηνο του 2024 η παρουσία των ελληνικών τραπεζικών ομίλων στο εξωτερικό παρέμεινε αμετάβλητη. Ωστόσο, τον Αύγουστο η Eurobank ενίσχυσε περαιτέρω την συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, με το συνολικό ποσοστό της να φθάνει το 56% μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης εξαγοράς που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, χθες η Alpha Bank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του 90,1% της Alpha Bank Romania στην UniCredit. Στην ενιαία τράπεζα η Alpha Bank θα διατηρήσει ποσοστό 9,9%, ενώ οι δύο όμιλοι βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στη ρουμανική αγορά και θα εξετάσουν ευκαιρίες επέκτασης μέσω εξαγορών. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών στη Ρουμανία θα γίνει εντός του 2025 και αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δύο Ομίλων, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και περιλαμβάνει: την εξαγορά από την UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife, τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank, καθώς και την αγορά από την UniCredit του 9% που κατείχε το ΤΧΣ στην Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιούνιο του 2024 το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ανήλθε σε 37,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 8,2% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκε στο 11,8% τον Ιούνιο του 2024, από 11,0% το Δεκέμβριο του 2023.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, η Νοτιοανατολική Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 83,1% του συνολικού ενεργητικού των διεθνών δραστηριοτήτων, με κυριότερη παρουσία στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Τα χρηματοοικονομικά κέντρα, δηλαδή το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 16,8%, με τη μεγαλύτερη παρουσία να εμφανίζεται στο Λουξεμβούργο. Το μερίδιο της ΝΑ Ευρώπης στις καταθέσεις εξωτερικού είναι ακόμη μεγαλύτερο (88,8%), όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός υπηρεσιακών μονάδων και προσωπικού.
Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του ενεργητικού των θυγατρικών εξωτερικού, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν τον Ιούνιο του 2024 σε 400 εκατ. ευρώ, από 440 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023 (μειωμένα κατά 8,9%), αντιπροσωπεύοντας το 2,1% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Αναλυτικότερα, το ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση στο σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 1,7% για τα επιχειρηματικά, 3,6% για τα καταναλωτικά και 2,0% για τα στεγαστικά δάνεια. Τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 35,9% για τα στεγαστικά δάνεια και κατά 0,3% για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ κατά 7,8% αυξήθηκαν για τα επιχειρηματικά δάνεια. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε περαιτέρω σε 108% (Δεκέμβριος 2023: 98%).
Όσον αφορά τη ρευστότητα, ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις παρέμεινε σταθερός στο 70,3%. Αναλυτικότερα, τόσο οι καταθέσεις όσο και οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 5,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023.