Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, η πρόοδος που σημειώθηκε τα προηγούμενα 5 χρόνια βασίζεται στη δημοσιονομική σύνεση και την φιλοεπενδυτική πολιτική.
«Αυτή η κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Θα διαφυλάξουμε τα βήματα αυτά και, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο της σοβαρότητας και της εθνικής ευθύνης, θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Δεν είμαστε αλάθητοι, πάντα κάνουμε βελτιώσεις με βάση την εμπειρία και τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Αλλά θα είναι τεράστιο κρίμα και σπατάλη των θυσιών που έκαναν οι Έλληνες πολίτες να μη συνεχίσουμε να κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού».
- Διαβάστε ακόμη: Σε διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο: 12 μειώσεις φόρων και κίνητρα σε επιχειρήσεις
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας απόψε στο Athens Investment Forum και πρόσθεσε: «Αλλοίμονο αν μετά την επιστροφή της χώρας στην κοινή λογική, κάνουμε νέα στροφή και οδηγηθούμε πάλι στις γνωστές συνταγές που δοκιμάσαμε στην ακραία τους μορφή ιδιαίτερα την περίοδο 2015 – 2019, παίζοντας με το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Κανένας επενδυτής δεν θα ερχόταν σε μια χώρα όπου ο υπουργός Οικονομικών δεν πατάει το φρένο σε αιτήματα ακόμη και αν αυτά είναι δίκαια. Όσο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός και εγώ υπουργός Οικονομικών, δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ άφρονες πολιτικές».
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, η πρόοδος που σημειώθηκε τα προηγούμενα 5 χρόνια βασίζεται στη δημοσιονομική σύνεση και την φιλοεπενδυτική πολιτική.
Η δημοσιονομική σύνεση πιστοποιείται από το γεγονός ότι την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από 53 ποσοστιαίες μονάδες, από το υψηλό του 207% το 2020 στο 153,7% του ΑΕΠ φέτος. «Το 2028 σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 133,4 %, οπότε η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον η χώρα της ΕΕ με τον υψηλότερο δείκτη χρέους», σημείωσε ο υπουργός.
Ενώ αναφερόμενος στη φιλοεπενδυτική πολιτική υπογράμμισε:
– Την απλοποίηση της αδειοδότησης, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ειδικότερα, τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη με τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, την εφαρμογή διαδικασιών fast track για την έγκριση επενδύσεων εμβληματικού χαρακτήρα.
– Την δημιουργία πιο εύρωστου τραπεζικού συστήματος που θα παρέχει ρευστότητα στην αγορά, προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς, τη δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, τα χρηματοδοτικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων.
– Την υιοθέτηση σύγχρονης εργασιακής νομοθεσίας, με την οποία από τη μια μεριά προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και από την άλλη στηρίζεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
– Τις περισσότερες από 60 μειώσεις φόρων που έγιναν και άλλες 12 που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025. «Χάρη στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και την συστηματική προσπάθεια για τη μείωση της φοροδιαφυγής θα υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε τόσο το 2026 όσο και το 2027 να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων. Και η έμφαση θα είναι στον περιορισμό των άμεσων φόρων η οποία περνάει άμεσα στην τσέπη των φορολογουμένων και δεν «ενθυλακώνεται» από ενδιάμεσους», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
-Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,4 μονάδες συνολικά με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φτάνει στον τομέα αυτό στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Αποτέλεσμα όλων αυτών», κατέληξε ο υπουργός, «είναι ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση όγκου επενδύσεων την τελευταία πενταετία σε ολόκληρη την ΕΕ. Την περίοδο 2019–2023 οι επενδύσεις αυξήθηκαν σε σταθερές τιμές κατά 53,4%. Και η πρόοδος στην προσέλκυση των επενδύσεων αντανακλάται και στην πολύ σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Από 23% του ΑΕΠ το 2008, φτάσαμε στο 43% του ΑΕΠ το 2023. Είναι χάρη στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής που η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει πολύ ισχυρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανάπτυξη, ταχύτατη μείωση του δημόσιου χρέους, πολύ μεγάλη μείωση της ανεργίας με μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει γίνει Λουξεμβούργο, Σουηδία ή Ελβετία. Και βεβαίως λογαριάζουμε και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όσα λένε οι πολίτες. Η προσπάθεια να κλείσουμε το χάσμα με τον μέσο όρο της Ευρώπης συνεχίζεται και δεν μπορεί να γίνει με «οικονομικό διακτινισμό». Αλλά με συνεχή και σοβαρή προσπάθεια και με τη χώρα μας σταθερά προσανατολισμένη στο μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια».