Εγκαινιάστηκε στην οδό Δώρου 7-9, η νέα έδρα της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, παρουσία του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού και τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη.
Εγκαινιάστηκε στην οδό Δώρου 7-9, η νέα έδρα της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, παρουσία του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού και τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΔΗΣΥ προήλθε μετά από την ενοποίηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με την Αρχή Εξέτασης Δικαστικών Προσφυγών (ΑΕΔΠ) και τον Σεπτέμβριο του 2022 τοποθετήθηκε πρόεδρός της, η πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.
Ειδικότερα, η κυρία Θεοτοκάτου κατά τον χαιρετισμό της, ανέφερε ότι «οι αρμοδιότητες της νέας Αρχής καλύπτουν όλο το φάσμα του κύκλου ζωής της δημόσιας σύμβασης, από τον σχεδιασμό, την προετοιμασία, την ανάθεσή της, καθώς και την παρεχόμενη έννομη προστασία στο προδικαστικό στάδιο, που συναφώς επηρεάζεται από τις ορθές πρακτικές των προηγούμενων σταδίων. Είναι εμφανής η επιρροή της Ε.Ε., η οποία συστήνει, η ενσωμάτωση ευαίσθητων τομέων του ενωσιακού δικαίου να ανατίθεται σε ανεξάρτητες αρχές και όχι στα παραδοσιακά διοικητικά σχήματα των κρατών μελών».
«Είναι καιρός – πρόσθεσε η κ. Θεοτοκάτου – και ήδη το δρομολογούμε, να εντάξουμε τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης στις λειτουργίες της Αρχής, όπως και να προωθήσουμε την υλοποίηση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με τη βοήθεια βέβαια της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Σε άλλο σημείο, η πρόεδρος της Αρχής επεσήμανε ότι το μικρό αυτό σχετικά διάστημα λειτουργίας της, η ΕΑΔΗΣΥ συνέβαλλε «τα μέγιστα και στα δημόσια οικονομικά, με την αξιοσημείωτη αύξηση των κρατικών εσόδων», καθώς «συνολικά 13.000.000 ευρώ αποδόθηκαν λίαν προσφάτως στο Ελληνικό Δημόσιο και ήδη 6.000.000 ευρώ επιπλέον, είναι έτοιμα προς απόδοση».
«Βασικό πρόβλημα που πλήττει τον θεσμό της ενιαίας πλέον Αρχής, αποτελεί η μόνιμα ελλιπής στελέχωσή της» ανέφερε η κυρία Θεοτοκάτου και τόνισε ότι «θα μπορούσα να πω ότι η Αρχή είναι ένας ήρωας χωρίς προβολή ή και με αρνητική προβολή». Στο πρόβλημα της μη στελέχωσης με προσωπικό, συμφώνησε απόλυτα και ο κ. Πικραμμένος, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόβλημα αυτό δεν απασχολεί μόνο την ΕΑΔΗΣΥ, αλλά όλες τις ανεξάρτητες Αρχές.
Υπενθύμισε μάλιστα, ότι είχε προτείνει να νομοθετηθεί διάταξη, με την οποία οι υπάλληλοι των Αρχών δεν θα μπορούν να αποσπώνται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως υπουργεία, κλπ., αν δεν παρέλθουν 7 με 8 χρόνια παραμονής στην ίδια Αρχή. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πικραμμένος, κάποιοι εργαζόμενοι σε Αρχές έχουν «μέσο» και αποσπώνται σε υπουργικά γραφεία και υπουργεία.
Ακόμη, η κυρία Θεοτοκάτου ανέφερε ότι «οι δράσεις της Αρχής έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Ας οπλιστούμε λοιπόν με μεταμορφωτική (αειμετάβλητη) διάθεση, εξωστρέφεια και διαλειτουργικότητα με το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον και ας συνοραματιστούμε τις δράσεις για τη συνεχή βελτίωση της Αρχής. Μόνον έτσι θα δικαιώσουμε την ύπαρξή μας και τις προσδοκίες των εμπνευστών του θεσμού».