Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια, Κάρλος Μαθόν, δήλωσε πως αρνείται να παραιτηθεί την Κυριακή, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι ζητούσαν να παραιτηθεί λόγω της κακής διαχείρισης της καταστροφής.
Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βαλένθια το Σάββατο για να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του Μαθόν για την κακοδιαχείριση των φονικών πλημμυρών της 29ης Οκτωβρίου. Τα συνθήματά τους μεταξύ άλλων αφορούσαν στην καθυστερημένη ανταπόκριση και την έλλειψη αποτελεσματικού συντονισμού.
Το Levante-EMV ανέφερε ότι το μπροστινό πανό των διαδηλώσεων είχε την εικόνα του Μαθόν (Partido Popular/EPP) με το κεφάλι σκυμμένο ορώντας γιλέκο κινδύνου. Άλλα πανό έφεραν συνθήματα όπως «Εμείς είμαστε λερωμένοι με λάσπη, εσείς είστε λερωμένοι με αίμα» και «Μαθόν, παραιτήσου».
Οι διαδηλωτές κλήθηκαν στη Βαλένθια, την πρωτεύουσα της περιφέρειας που επλήγησε περισσότερο, από κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις και αριστερά συνδικάτα,ανέφερε η El País.
Χιλιάδες διαδήλωσαν επίσης στο Αλικάντε, μια άλλη πόλη στη Βαλένθια, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη.
Το αριστερό κόμμα Sumar του κυβερνητικού συνασπισμού, απαίτησε το Σάββατο από τον ηγέτη του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο να διαγράψει τον Μαθόν από το κόμμα, αν δεν παραιτηθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες από το αξίωμα του προέδρου της περιφέρειας.
«Η Βαλένθια μίλησε πολύ ξεκάθαρα (στη διαδήλωση της Κυριακής)», έγραψε το Sumar στο X.
Παρά τις διαμαρτυρίες, η αντιπρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης, Σουσάνα Καμαρέρο, απέρριψε την παραίτηση του Μαθόν την Κυριακή.
Το ισπανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE μετέδωσε ότι η Καμαρέρο (PP) σέβεται «τον πόνο» των πληγέντων, αλλά επιμένει ότι η παραίτηση του περιφερειακού ηγέτη «δεν αποτελεί επιλογή αυτή τη στιγμή».
Διαμάχη για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης
Από την αρχή της τραγωδίας, πολλές φωνές αμφισβήτησαν την αντίδραση της κυβέρνησης Μαθόν στην εν λόγω κρίση. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης ζήτησαν την αποπομπή της Σαλομέ Πραδάς, της περιφερειακής υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αρμόδια για το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών.
Το RTVE μετέδωσε ότι η Πραδάς παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη μιας υπηρεσίας γραπτού μηνύματος στο κινητό σε έκτακτη ανάγκη (ES-Alert), η οποία λειτουργεί από το 2022, για την προειδοποίηση του πληθυσμού σε περίπτωση σοβαρών και ακραίων καιρικών συνθηκών και φαινομένων.
Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και ο καθαρισμός και η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών, η πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείριση της καταστροφής μεταξύ της κυβέρνησης και του Λαϊκού Κόμματος έχει ενταθεί.
Το Partido Popular κατηγορεί την Ριμπέρα
Το Partido Popular εκμεταλλεύτηκε επίσης την κρίση για να κατηγορήσει την Τερέσα Ριμπέρα, τη υποψήφια Επίτροπο Ανταγωνισμού και Αντιπρόεδρο για την Καθαρή Μετάβαση, της οποίας η ακρόαση έχει προγραμαμτιστεί για την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το δεξιό κόμμα κατηγορεί τη Ριμπέρα ότι ήταν -κατά τη γνώμη του δεξιού κόμματος- απούσα στις χειρότερες στιγμές της κρίσης.
Ο Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς, αναπληρωτής γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η Ριμπέρα «δεν αξίζει να εκπροσωπεί την Ισπανία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Από τις πρώτες ώρες, χιλιάδες άνθρωποι αυτοσχεδίασαν και οργάνωσαν επείγουσα βοήθεια για τα θύματα στην περιοχή της Βαλένθια, η οποία επλήγη περισσότερο, καθώς και στην Καστίλλη-Λα Μάντσα και τη Μάλαγα.
Τις πρώτες ημέρες, 45.000 και 50.000 εθελοντές ταξίδεψαν στη Βαλένθια για να φέρουν τρόφιμα και να βοηθήσουν στον καθαρισμό.
Η EFE ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε από τον Χαβιέρ Σερράνο, λέκτορα στο Τμήμα Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βαλένθια (UV), με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ομάδες πολιτών, ενώσεις που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφή και εθελοντές που συντονίζονται από την κυβέρνηση της Βαλένθια.
Τη Δευτέρα, η ισπανική κυβέρνηση του PSOE και της αριστερής πλατφόρμας Sumar ανακοίνωσε ένα αρχικό πακέτο βοήθειας ύψους 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους σχεδόν 80 δήμους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Το πακέτο βοήθειας αποσκοπεί στην ανακούφιση των προσωπικών και υλικών ζημιών σε σπίτια και οικιακά αγαθά, τοπικές επιχειρήσεις και βιομηχανικές, εμπορικές και υπηρεσιακές εγκαταστάσεις.
Τεράστιες υλικές ζημιές και ασφαλιστικές αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ
Ο προκαταρκτικός απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες ανερχόταν σε 223 το Σάββατο, ενώ οι αρχές ανέφεραν τουλάχιστον 78 αγνοούμενους, με πολλές σορούς να μην έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δεκάδες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης – μεταξύ των οποίων πράκτορες της Πολιτικής Φρουράς, πυροσβέστες και μέλη της στρατιωτικής μονάδας έκτακτης ανάγκης – συνέχισαν να αναζητούν τους αγνοούμενους στο φυσικό καταφύγιο Albufera, νότια της Βαλένθια.
«Είναι σχολαστική η δουλειά [που γίνεται], αλλά πρέπει να την κάνουμε με πολύ αυστηρό τρόπο και με όλα τα πρωτόκολλα», δήλωσε στην EFE ο λοχαγός Σέρχιο Ερνάντες, υπεύθυνος για την υποβρύχια έρευνα.
Ο Ερνάντες δήλωσε ότι η πλημμύρα παρέσυρε «πολλά συντρίμμια και ξύλα» και ότι «συνδυάζουν όλα τα μέσα για πραγματική αποτελεσματικότητα», συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σκαφών, δυτών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η Κοινοπραξία Ασφαλιστικών Αποζημιώσεων έχει λάβει 116.000 αιτήσεις από τα θύματα των πλημμυρών, το 46% των οποίων έχει ήδη διεκπεραιωθεί.
Σύμφωνα με την κοινοπραξία και την κυβέρνηση της Βαλένθια, οι καταγεγραμμένες αιτήσεις αντιστοιχούν σε 33.852 κατοικίες, 66.067 μηχανοκίνητα οχήματα, 6.834 καταστήματα και αποθήκες, 509 γραφεία, 2.195 βιομηχανικά κτίρια και 23 δημόσια κτίρια.
Εν τω μεταξύ, η ισπανική αστυνομία έστειλε έξι κινητά γραφεία στις πλημμυρισμένες περιοχές για να εκδώσουν νέες ταυτότητες στους πληγέντες.
Τρία γραφεία οικογενειακής υποστήριξης άνοιξαν για τους πολίτες προκειμένου να διευκολύνουν την αναφορά αγνοουμένων και τον επακόλουθο εντοπισμό τους, μεταξύ άλλων στους δήμους Alfafar και Algemesí της Βαλένθια.