Το τρίπτυχο «Εκλογές – Επιτόκια –Αποτελέσματα» είχε καθολική θετική επίδραση την εβδομάδα που πέρασε. Ξεκινώντας από το εξωτερικό, ή καθαρή επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων οδήγησε τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε επίπεδα ρεκόρ ενώ η μείωση των επιτοκίων από την FED ήταν εντός προβλέψεων συντηρώντας το καλό κλίμα ως το τέλος της εβδομάδας. Στο εσωτερικό οι επιδόσεις της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου και οι τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν έδωσαν νέο υλικό προς τιμολόγηση αναθεωρώντας ανοδικά τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου για το σύνολο της χρονιάς αλλά και της επόμενης χρήσης για την οποία είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις ως προς την ανθεκτικότητα των βασικών εσόδων.
Η άνοδος δεν είχε καθολική ένταση στο ταμπλό ωστόσο είχε στοιχεία αποτελεσματικής τιμολόγησης των προοπτικών και μπορεί να θεωρηθεί ως μια αρχή διόρθωσης κάποιων στρεβλώσεων. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί μεν από τις γενικότερες τάσεις που θα επικρατήσουν στο εξωτερικό από την άλλη πλευρά όμως η επιστροφή στα θεμελιώδη φαίνεται να λειτουργεί και ως ανάχωμα σε ημέρες αδυναμίας για άλλες Ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.
Στο εξωτερικό το ράλι των αμερικανικών δεικτών έχει μπροστά του μια σημαντική μέτρηση που μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί κομβική. Την προσεχή Τετάρτη το μεσημέρι θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Οκτωβρίου για τον οποίο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς αναμένουν αύξηση 2,5% ενώ ο δομικός θα παραμείνει στο 3,3%. Το Σεπτέμβριο ο ονομαστικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ έδειξε εκ νέου επιβράδυνση για έκτο συνεχόμενο μήνα, επιβραδύνοντας στο 2,4% από 2,5% προηγουμένως,σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Ο ετήσιος ρυθμός του πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους ευμετάβλητους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 3,3% τον Σεπτέμβριο, από το χαμηλό τριών ετών του 3,2%.
Ο λόγος για τον οποίο η ανακοίνωση θεωρείται κομβική έχει να κάνει κυρίως με τις προθέσεις της FED η οποία επανειλημμένα έχει δηλώσει την προσήλωση της στα πραγματικά δεδομένα. Η αγορά επιτοκίων τιμολογεί με 92% πιθανότητα νέα μείωση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Δεκέμβριο με ότι αυτό συνεπάγεται για μια ενδεχόμενη απόκλιση από τις εκτιμήσεις και αλλαγή του ρυθμού αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έδειξε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης που μπορεί να αποτελέσουν την αρχή μιας ανοδική κίνησης με καλύτερες προϋποθέσεις από τις προηγούμενες απόπειρες. Το σημείο αναφοράς και κριτήριο για την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση ανακτήθηκε στην συνεδρίαση της Τρίτης και της Τετάρτης καθώς ο Γενικός Δείκτης με ένα εμφατικό ανοδικό χάσμα τιμών (1399-1406) διέσπασε τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.
Η συνέχεια δεν ήταν μεν ανάλογη σε δυναμική ωστόσο διαφύλαξε τα κεκτημένα βάζοντας στην ανοδική εικόνα και τον MACD. Η ζώνη των 1.420 μονάδων αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο προσφοράς και θα χρειαστεί την συνδρομή περισσότερης συναλλακτικής δραστηριότητας για μια πειστική υπέρβαση που θα ενεργοποιήσει πλέον ισχυρά σήματα αγορών από τους μεσοπρόθεσμούς κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Η κίνηση αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα χαμηλά των 1381 μονάδων έρχεται από συσσώρευση με ήπιες μεταβολές και αποτελεί ένα υποσχόμενο ανοδικό σχηματισμό για τους αγοραστές. Ο Γενικός Δείκτη έχει ένα μικρό όριο ανοχής ως τις 1399 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κλείνει το ανοδικό χάσμα και κινείται η χρονοσειρά των 200 ημερών. Ως πιο πιθανό σενάριο τάσης για την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την πλάγια ανοδική κίνηση και την επαναπροσέγγιση των 1.420 μονάδων.
Την σκυτάλη της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου παίρνει η Optima Bank την Δευτέρα ενώ την Τρίτη ακολουθεί η Τράπεζα Κύπρου. Την Τετάρτη έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν οι Lamda Development και ΔΕΗ ενώ την Πέμπτη ανακοινώνουν AustrianCard Lavipharm, Helleniq Energy, Aegean Air, OTE, και Πετρόπουλος. Κατά τα λοιπά, την Δευτέρα οι μετοχές της Παπουτσάνης θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα χρήσης 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΕΧΑΕ για την μικρή κεφαλαιοποίηση με την συμμετοχή 20 εισηγμένων εταιριών. Στις 13 Νοεμβρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την πρώτη φάση της ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής. Σε άλλες σημαντικές προγραμματισμένες ανακοινώσεις την Πέμπτη η ΔΕΗ θα επικοινωνήσει στην επενδυτική κοινότητα το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο για την περίοδο 2025-2027. Τέλος, την προσεχή Παρασκευή κλείνουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Νοέμβριο.