Tην ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των stakeholders της θαλάσσιας αλυσίδας αξίας «προκειμένου να αδράξουμε τις ευκαιρίες για καινοτομία και αριστεία» υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Ξυλάς, ο πρόσφατα νεοεκλεγείς πρόεδρος της INTERCARGO και πρόεδρος και CEO της Ariston Navigation Corp. στο περιθώριο του συνεδρίου Greener Shipping Summit. Ανοίγοντας την αυλαία του συνεδρίου, το οποίο…
Tην ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των stakeholders της θαλάσσιας αλυσίδας αξίας «προκειμένου να αδράξουμε τις ευκαιρίες για καινοτομία και αριστεία» υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Ξυλάς, ο πρόσφατα νεοεκλεγείς πρόεδρος της INTERCARGO και πρόεδρος και CEO της Ariston Navigation Corp. στο περιθώριο του συνεδρίου Greener Shipping Summit.
Ανοίγοντας την αυλαία του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα υπό την αιγίδα της MARTECMA, o κ. Ξυλάς τόνισε η ναυτιλία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο εν μέσω νομοθετικών απαιτήσεων από τον ΙΜΟ και τις Βρυξέλλες. «Περιφερειακά μέτρα όπως το FuelEU Maritime και το ETS δεν ταιριάζουν με την παγκόσμια φύση της βιομηχανίας μας και υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας», τόνισε ο κ. Ξυλάς και πρόσθεσε ότι η ναυτιλία χρειάζεται μια ισορροπημένη ρυθμιστική προσέγγιση που θα ευθυγραμμίζεται με τα παγκόσμια νομοθετικά πλαίσια.
Ακόμη, ο επερχόμενος πρόεδρος της INTERCARGO ανέφερε ότι, εν μέσω της αβεβαιότητας για την αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας, η θέση της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας παραμένει ξεκάθαρη: ουδετερότητα των καυσίμων και της τεχνολογίας για τα νεότευκτα πλοία δεδομένου ότι τα νέα καύσιμα θα πρέπει να είναι ασφαλή και διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες. «Μέχρι η βιομηχανία μας να φτάσει σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να συνεχίσει να εστιάζει σε πρακτικές λύσεις για τον υπάρχοντα στόλο».
Ο κ. Ξυλάς αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία Clean Energy Marine Hubs, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική ναυτιλία που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται στις tramp αγορές. Κατά τον ίδιο, τα big data και η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων μέσω της ανάλυσης των βέλτιστων routes και των καιρικών συνθηκών. «Οι τεχνολογίες αυτές δεν μας βοηθούν μόνο στο να ανταποκριθούμε στις ρυθμιστικές απαιτήσεις αλλά συμβάλλουν σε μια πιο έξυπνη και βιώσιμη λήψη αποφάσεων σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας μας».
Από την τοποθέτηση του κ. Ξυλά δεν έλειπε και η πυρηνική ενέργεια «η οποία δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για τη ναυτιλία αποτελώντας μια λύση μηδενικών εκπομπών […] αν και συνεπάγεται ρυθμιστικές προκλήσεις και ανησυχίες για την ασφάλεια». Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη συνεργασίας όλων των stakeholders όπως των ναυπηγείων, των προμηθευτών καυσίμων, των κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού προκειμένου τα χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών καύσιμα και τεχνολογίες να είναι μια βιώσιμη επιλογή. Ο κ. Ξυλάς επανέλαβε ότι «καθώς εφαρμόζουμε αυτές τις καινοτόμες τεχνολογίες, η ασφάλεια παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα» και υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης των πληρωμάτων και των εργαζόμενων στα ναυτιλιακά γραφεία στη νέα αυτή τάξη πραγμάτων.
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανέλιξης του στόλου καθώς το orderbook τους περιλαμβάνει πάνω από 500 πλοία, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να μπορούν να καταναλώνουν εναλλακτικά καύσιμα. «Τα δεδομένα αυτά είναι η απόδειξη της κυριαρχίας της Ελλάδας στη βιώσιμη ναυτιλία και της δέσμευσης των Ελλήνων πλοιοκτητών στην αποανθρακοποίηση». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Ξυλάς ανέφερε ότι «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η αποανθρακοποίηση αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή του πως λειτουργούμε, πως συνεργαζόμαστε και πως καινοτομούμε ως βιομηχανία».
Φωτό: Ναυτικά Χρονικά