Τα σχέδια των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών να επιταχύνουν την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) θα πρέπει να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση των κεφαλαιακών τους δομών, αναφέρει η Fitch.
Τα σχέδια των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών να επιταχύνουν την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) αναμένεται να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση των κεφαλαιακών τους δομών, αναφέρει η Fitch.
Το DTC προήλθε από τις ζημιές κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης το 2009 και εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των κεφαλαίων του CET1 των τραπεζών, κατά μέσο όρο, στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2024. Η ταχύτερη απόσβεση θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου, θα διευκολύνει τις ρυθμιστικές συζητήσεις για τις διανομές μερισμάτων και θα βελτιώσει την ευελιξία του κεφαλαίου, προς όφελος των πιστωτικών προφίλ των τραπεζών μακροπρόθεσμα.
Η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζουν να επιταχύνουν την αποαναγνώριση των DTC «καίγοντας» οικειοθελώς από το εποπτικό κεφάλαιο πριν από το χρονοδιάγραμμα στο οποίο μπορούν να συμψηφίσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις. Οι τράπεζες στοχεύουν να μειώσουν το ποσοστό των DTC στο κεφάλαιό τους CET1 στο 20%-30% έως τα τέλη του 2027, με πλήρη απόσβεση έως το 2032-2034, σε σύγκριση με το 2041 με βάση τα χρονοδιαγράμματα φορολογικών συμψηφισμών τους. Τα υψηλά DTCs δεν τράβηξαν προς τα κάτω τις αξιολογήσεις των τραπεζών, αλλά η επιταχυνόμενη αποαναγνώριση θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου και, αν και θα έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων, η Fitch αναμένει ότι η βελτιωμένη διαρθρωτική κερδοφορία των τραπεζών θα το αντισταθμίσει.
Οι τράπεζες επανεκκίνησαν τις διανομές μερισμάτων φέτος και σκοπεύουν να διανείμουν το πλεονάζον κεφάλαιο μέσω υψηλότερων διανομών ή buybacks μετοχών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι δείκτες CET1 ήταν κατά μέσο όρο περίπου στο 17% στα τέλη του τρίτου τριμήνου του και ήταν υψηλότερα από τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους στις περισσότερες περιπτώσεις.
«Τα ισχυρά αποτελέσματα των τραπεζών για το εννεάμηνο επιβεβαίωσαν την άποψή μας ότι οι πρόσφατες βελτιώσεις κερδοφορίας είναι βιώσιμες. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 4% των σταθμισμένων σε κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων (RWAs), παρά τα χαμηλότερα επιτόκια που μείωσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους στο τρίτο τρίμηνο του 2024. Αναμένουμε ότι τα λειτουργικά κέρδη θα μετριαστούν το 2025, αλλά θα παραμείνουν ισχυρά στο 3,5% περίπου των RWA, υποστηριζόμενα από την αύξηση των εσόδων από δάνεια και προμήθειες, την υγιή λειτουργική απόδοση και το χαμηλότερο κόστος για ζημιές από δάνεια (LIC)», αναφέρει η Fitch.