Ο ηγέτης του GERB και νικητής των πρόσφατων βουλγαρικών εκλογών, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πρέπει να είναι εκείνος τώρα ο πρόεδρος της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας, επικαλούμενος τις καλές σχέσεις με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί και δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός, τη Δευτέρα δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί καλά με τον Τραμπ.
«Έχουμε συνεργαστεί τόσο καλά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και τα πάμε καλά», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπορίσοφ.
Παρά την πολιτική προσφορά, ο Μπορίσοφ έμεινε σε πολιτική απομόνωση από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα της Βουλγαρίας, βαθαίνοντας την τετραετή πολιτική κρίση της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπορίσοφ είχε μόνο μία προσωπική συνάντηση με τον Τραμπ τον Νοέμβριο του 2019, όταν υποσχέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Βουλγαρία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες. Έκτοτε, η Βουλγαρία αγόρασε μαχητικά αεροσκάφη F-16 για 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια και κατασκευάζει δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες με τεχνολογία Westinghouse.
Τη Δευτέρα, ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού ήταν δυνατή με την υποστήριξη του κόμματός του, αποτελούμενος από το φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο «Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB), το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό (BSP) και το λαϊκιστικό ITN.
«Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να διοικείται μόνο από εμένα. Μια κυβέρνηση που θα μείνει μακριά από την επιρροή χωρών που θα ήθελαν να παρέμβουν. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν είναι μια χειρονομία για μένα, αλλά μάλλον μια θυσία», πρόσθεσε ο Μπορίσοφ.
Το κόμμα του Μπορίσοφ έχει κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία τέσσερις φορές τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν κατηγορήσει τον πρωθυπουργό και το κόμμα του για πολλά σκάνδαλα διαφθοράς και για στενούς δεσμούς με τον επιχειρηματία και πολιτικό ηγέτη του MRF-Νέα Αρχή, Ντελιάν Πέεφσκι, ο οποίος τελεί υπό το καθεστώς αμερικανικών και βρετανικών κυρώσεων.
Στις δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Μπορίσοφ είπε πως θα μπορούσε να ηγηθεί ενός συνασπισμού χωρίς τη συμμετοχή του MRF και του Πέεφσκι, αλλά θα ήθελε να είναι πρωθυπουργός, κάτι που αποτελεί αδύνατη προϋπόθεση και θα μπορούσε να ωθήσει τη Βουλγαρία προς νέες βουλευτικές εκλογές τον χειμώνα.
Το νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας συνήλθε για την πρώτη του συνεδρίαση τη Δευτέρα, αλλά δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο. Η συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί την Τετάρτη, όπου και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες εκλογής προέδρου.
«Ο Μπορίσοφ να γίνει πρωθυπουργός; Σας παρακαλώ, ας μιλήσουμε σοβαρά», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, ένας από τους ηγέτες του φιλελεύθερου σχηματισμού PP-DB που βγήκε δεύτερο στις εκλογές (με 14,3%).
«Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο μόνος σχηματισμός χωρίς τον οποίο είναι αδύνατο να σχηματιστεί μια κανονική και σταθερή κυβέρνηση είναι το GERB. Από αυτή τη θέση, εμείς το GERB είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε στήριξη και να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς για τον σχηματισμό μιας κανονικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο βουλευτής του GERB Τομά Μπίκοφ.
Ο πρώην πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ (PP-DB) δήλωσε ότι για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, η δημοκρατία στη Βουλγαρία απειλείται άμεσα λόγω της σοβαρής πολιτικής κρίσης και της μαζικής εκλογικής νοθείας.
«Κατά τη διάρκεια των εκλογών, είδαμε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα ελεγχόμενης ψηφοφορίας – κυρίως για το MRF – Νέα Αρχή. Οι επακόλουθες αντιδράσεις του Πέεφσκι και του Μπορίσοφ δείχνουν την επιθυμία να μας αναγκάσουν, τους βουλευτές και τους πολίτες, να αποδεχτούμε τη μαζική παραβίαση της δίκαιης εκλογικής διαδικασίας. Αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Ντένκοφ.