Μάχη με το χρόνο για να υπογραφούν νέα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να υποβληθεί το αίτημα για την πέμπτη δόση μέχρι το τέλος του μήνα. Πόσες αιτήσεις εκκρεμούν και πώς προχωρούν οι εκταμιεύσεις.
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μαζί με τις τράπεζες για να υπογραφούν νέες δανειακές συμβάσεις με επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς τα περιθώρια για το πέμπτο αίτημα πληρωμής που προγραμματίζεται για τα τέλη του μήνα είναι ασφυκτικά, ενώ υψηλές είναι και οι απαιτήσεις και για τα αιτήματα που θα υποβληθούν την επόμενη χρονιά.
Για το αίτημα πληρωμής της πέμπτης δόσης του δανειακού σκέλους του προγράμματος θα πρέπει να έχουν υπογραφεί συμβάσεις για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 8,36 δισ. ευρώ, όταν μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν υπογραφεί δάνεια 5,4 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πάντως φτάνουν τα 11,8 δισ. ευρώ δανειακών κονδυλίων από το ΤΑΑ για επενδύσεις που μαζί με τον τραπεζικό δανεισμό και τα ίδια κεφάλαια ξεπερνούν τα 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα της Τράπεζας της Ελλάδας για την ελληνική οικονομία.
- Διαβάστε ακόμα – Ευσεβής πόθος παραμένει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων
Όπως έχει γράψει το -, οι υπογραφές νέων δανείων αναμένεται να εξακοντιστούν αυτόν τον μήνα για όλες τις τράπεζες, φτάνοντας να ξεπερνούν ακόμη και τις 20 φορές σε σχέση με αυτές του Οκτωβρίου, καθώς τα επενδυτικά έργα ωριμάζουν και παραδοσιακά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους εντείνεται η πιστοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών.
Οι απαιτήσεις για τις επόμενες δόσεις
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 είχαν υπογραφθεί 350 συμφωνίες δανείων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 12,4 δισ. ευρώ. Από αυτά 5,4 δισ. είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 4,2 δισ. δάνεια των εμπορικών τραπεζών και 2,9 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών. Από την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος αποτελεί περίπου το 10% των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί είναι δάνεια συγχρηματοδότησης με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προγραμματίζει να υποβάλλει το πέμπτο αίτημα πληρωμής στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου και οπωσδήποτε το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει πως με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου μέσα σε τρεις μήνες θα πρέπει να έχουν υπογραφεί δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ για επενδύσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ. Ακόμη υψηλότερες είναι οι απαιτήσεις για την έκτη και την έβδομη δόση των δανείων καθώς θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί συνολικά δάνεια ύψους 10 δισ. και 13 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Οι εκταμιεύσεις
Και αν οι συμβασιοποιήσεις βρίσκονται έστω και οριακά εντός στόχου, η προσοχή στρέφεται στις εκταμιεύσεις καθώς η υλοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν κομβικό ρόλο στο να πιαστούν οι στόχοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου έχουν εκταμιευθεί 2,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και ακόμη 1,5 δισ. από τα δάνεια των τραπεζών. Οι εκταμιεύσεις καθυστερούν καθώς γίνονται ανάλογα με την υλοποίηση των επενδύσεων, όμως όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ανεβάσουν ρυθμούς.
Πάντως μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Η χώρα μας έχει εκταµιεύσει 8,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 18,2 δισ. που προβλέπει το πρόγραμμα. Από αυτά, στις επιχειρήσεις έχουν διοχετευτεί περίπου 4,13 δισ. ευρώ και άλλα 2,7 δισ. έχουν μεταφερθεί από το κράτος σε φορείς της γενικής κυβέρνησης.