Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί μεγάλη αύξηση στους εμπορικούς δασμούς, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ενιαίου φόρου 10% σε όλες τις εισαγωγές και 60% στις εισαγωγές από την Κίνα.
Η πολιτική προστατευτισμού που πρόκειται να εφαρμόσει η επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη και η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι ήταν το 2018 προειδοποιούν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν και Όλι Ρεν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί μεγάλη αύξηση στους εμπορικούς δασμούς, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ενιαίου φόρου 10% σε όλες τις εισαγωγές και 60% στις εισαγωγές από την Κίνα με στόχο την μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους πολιτικές, εάν εφαρμοστούν, θα διατηρήσουν τα επιτόκια και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα και θα ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στις τιμές. «Εννοεί αυτά που έχει πει και πιθανότατα θα τα εφαρμόσει πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε. Αν ισχύσει αυτό, τι περιμένουν οι αγορές; Ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα και ότι ο πληθωρισμός θα είναι επίσης υψηλότερος», είπε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν προσθέτοντας ότι αυτό θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις προς το δολάριο και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.
Ο Χόλτσμαν πρόσθεσε ότι εάν το δολάριο σταθεροποιηθεί και πλησιάσει στην ισοτιμία 1 προς 1 έναντι του ευρώ, αυτό θα έχει μετρήσιμη επίπτωση στο εισαγωγικό κόστος, κυρίως της ενέργειας, καθιστώντας δυσκολότερο για την ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό και πιθανώς θα καθυστερήσει την διαδικασία.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η υψηλή φορολογία στις εισαγωγές μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Ένας νέος εμπορικός πόλεμος είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε – κυρίως μεταξύ συμμάχων» δήλωσε από τη μεριά του ο διοικητής της τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν.
Οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είχαν αρχίσει να αυξάνονται κατά την διάρκεια της πρώτης προεδρίας Τραμπ και η Ευρώπη δυσκολευόταν να καταλήξει σε κοινή απάντηση, ένα λάθος που δεν πρέπει να κάνει αυτήν την φορά, πρόσθεσε. «Αν είναι να ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος, η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι απροετοίμαστη, όπως το 2018».
«Η ΕΚΤ οφείλει, στο πλαίσιο της εντολής της, να ενεργήσει ως άγκυρα οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας σε αυτό το ταραγμένο τοπίο. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα επωμισθούμε στο ακέραιο την ευθύνη αυτή», προειδοποίησε ο φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης.