Η Τράπεζα σύναψε οριστική συμφωνία με την Davidson Kempner για τη διάθεση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (των Domus και Rhodium), συνολικής μικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Η Τράπεζα θα μπει στο 2025 πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη, ιδιωτικοποιημένη και εξυγιασμένη.
Μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ οι 359.469.360 νέες μετοχές) που είναι ακόμη εν εξελίξει στο σκέλος της ενάσκησης των warrants μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, η Attica Bank κλείνει και το καυτό μέτωπο της εξυγίανσής της από τα κόκκινα δάνεια.
Η Τράπεζα σύναψε οριστική συμφωνία με την Davidson Kempner για τη διάθεση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (των Domus και Rhodium) συνολικής μικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το σύνολο των κόκκινων δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, τα οποία θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν έτσι στον «Ηρακλή ΙΙΙ», επιτρέποντας στη νέα Τράπεζα να ρίξει τον δείκτη NPE στο 3%, δηλαδή στα επίπεδα ή και χαμηλότερα των συστημικών τραπεζών, από περίπου 60%, που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάθε μία από τις δύο τράπεζες.
Μεταβιβάζοντας τα τιτλοποιημένα δάνεια στον «Ηρακλή ΙΙΙ», η Attica Bank θα διατηρήσει το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Στόχος είναι η αποαναγνώριση των παραπάνω κόκκινων δανείων από τον ισολογισμό της νέας Τράπεζας να γίνει μέχρι το τέλος του έτους, με την επιφύλαξη των συνήθων εγκρίσεων.
Για την Διοίκηση της Attica Bank και την CEO Ελένη Βρεττού, αποτελεί σημαντική επιτυχία το γεγονός ότι για τη συναλλαγή προσέλκυσε έναν από τους κορυφαίους επενδυτές, ο οποίος έχει βάλει την υπογραφή του σε μεγάλες συναλλαγές NPLs στη χώρα μας: την διεθνή εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Davidson Kempner, η οποία έχει περίπου 37 δις. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
Η εξέλιξη της πώλησης και τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων NPLs δεν θα είχε καταστεί εφικτή αν δεν είχε προχωρήσει η συγχώνευση Αττικής και Παγκρήτιας, η οποία λειτουργικά θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη χρονιά. Μαζί με τον καθαρό ισολογισμό, η νέα Attica Bank θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 πάνω από 15%. Με αυτό τον τρόπο το σύνολο των κεφαλαίων (παλαιών και νέων) που έχει διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκτά θετικό βαθμό απόδοσης (θετικό IRR). Διασφαλίζεται έτσι, το δημόσιο συμφέρον καθώς το ΤΧΣ προστατεύει την αξία της συμμετοχής του (480 εκατ.) στην Τράπεζα Αττικής.
Όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των τιτλοποιήσεων της Attica Bank στον «Ηρακλή ΙΙΙ», η Τράπεζα θα μπει στο 2025, ούσα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη, ιδιωτικοποιημένη και εξυγιασμένη. Θα μπορέσει, έτσι, να λειτουργήσει δυναμικά και αποτελεσματικά ως ο πέμπτος πόλος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, στηρίζοντας την ανάπτυξη, τη μεγέθυνση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό προς όφελος ιδιωτών και επιχειρήσεων.