«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί από “ουραγός” σε “πρωτοπόρος” στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εφόσον υιοθετήσει στρατηγικές αναβάθμισης και επανεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της». Αυτό τόνισε ο Βύρωνας Νικολαΐδης, επικεφαλής της PeopleCert στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
«Η αναβάθμιση και η επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού είναι το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της χώρας», είπε ο Νικολαΐδης.
«Δεν αρκεί πια να γνωρίζουμε τις βασικές δεξιότητες. Πρέπει να επενδύσουμε στην αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας, ώστε να προσαρμοστούμε στη νέα ψηφιακή εποχή», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της ManpowerGroup, το 77% των εργοδοτών παγκοσμίως αναφέρει δυσκολίες στην ανεύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες τεχνολογικές δεξιότητες, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως σε τομείς όπως η ανάλυση δεδομένων, ο προγραμματισμός και η διαχείριση έργων ΙΤ.
«Είμαστε περήφανοι που κουβαλάμε την ελληνική σημαία στις διεθνείς αγορές», λέει ο Νικολαΐδης, αναφερόμενος στην παγκόσμια επιτυχία της εταιρείας, η οποία παρέχει πιστοποιήσεις σε περισσότερες από 200 χώρες και συνεργάζεται με 50.000 επιχειρήσεις και 800 κυβερνητικούς φορείς.
Η Ελλάδα ως κέντρο ψηφιακής κατάρτισης
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Νικολαΐδη, έχει μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου το ανθρώπινο δυναμικό δεν θα υστερεί σε δεξιότητες, αλλά θα διαπρέπει και θα αναγνωρίζεται παγκοσμίως», τονίζει, δείχνοντας το παράδειγμα της PeopleCert ως πρότυπο για την αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων στον τομέα της ψηφιακής εκπαίδευσης.
Η αναγνώριση της ανάγκης για συνεχιζόμενη κατάρτιση και πιστοποίηση δεν περιορίζεται στον ιδιωτικό τομέα. Ο Νικολαΐδης επισημαίνει ότι «η συνεχής αναβάθμιση δεξιοτήτων δεν είναι επιλογή – είναι προϋπόθεση για την πρόοδο», καλώντας την Ελλάδα να επενδύσει στην εκπαίδευση των πολιτών της, ώστε να ανταγωνίζονται και να διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, η συνεργασία με τα πανεπιστήμια είναι κλειδί για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και απαιτήσεων της αγοράς εργασίας.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να επενδύσει στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού οικοσυστήματος που θα ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες και θα διασφαλίσει ότι οι Έλληνες επαγγελματίες θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές.
«Ήλθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη», καταλήγει ο Νικολαΐδης, καλώντας όλους να μην αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.