Στόχος η η βελτιστοποίηση της εταιρικής δομής, της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και η δημιουργία αξίας στον Όμιλο.
Σε νέα εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει τις υποδομές της κινητής τηλεφωνίας ο ΟΤΕ, καθώς όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου που δημοσιεύτηκαν σήμερα, στις 13 Νοεμβρίου 2024, χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας διάσπασης δια της απόσχισης του εν λόγω κλάδου.
Όπως επισημαίνεται πρόκειται για τις παθητικές υποδομές της κινητής, οι οποίες θα μεταφερθούν σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα, χωρίς να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Βάσει της ανακοίνωσης, η απόσχιση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4601/2019, του Ν. 4548/2018, του Ν. 4172/2013 και του Ν. 4438/2016 και ως ημερομηνία σύνταξης ισολογισμού/λογιστικής κατάστασης μετασχηματισμού ορίσθηκε η 30 ή Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσχισης τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας καθώς και της λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές.
Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι «η βελτιστοποίηση της εταιρικής δομής, της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και η δημιουργία αξίας στον Όμιλο OTE», όπως αναφέρει η ανακοίνωση, με ότι ενδεχόμενα αφήνει ανοιχτά η δημιουργία αξίας στον Όμιλο.
Σε κάθε περίπτωση η απόσχιση του Κλάδου των παθητικών υποδομών κινητής σε αυτόνομη εταιρία (infrastructure company) είναι διεθνής πρακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι στην Ευρώπη (π.χ. DT, Vodafone, Telefonica, BT, Telecom Italia, Telekom Austria, KPN κλπ), ενώ είναι και το κυρίαρχο μοντέλο λειτουργίας στις ΗΠΑ, λόγω της κεφαλαιακής αποδοτικότητας.
Πέρα από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα, με την απόσχιση οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πετυχαίνουν την ανάδειξη των παθητικών υποδομών ως ενός αυτόνομου περιουσιακού στοιχείου, το οποίο αποτιμάται από την επενδυτική κοινότητα με πολύ μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή αξίας σε σχέση με τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού του παρόχου κινητής
Να θυμίσουμε ότι η εν λόγω πρακτική ακολουθήθηκε και στο παρελθόν για συγκεκριμένα τμήματα του οργανισμού, όπως το call center τα οποία αποσχίστηκαν και μεταβιβάστηκαν σε νέα εταιρεία κατά την διάρκεια του μετασχηματισμού που πραγματοποίησε η προηγούμενη διοίκηση Τσαμάζ. Σε αντίστοιχες κινήσεις δε, έχει προχωρήσει και η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom, η οποία έχει μάλιστα έχει πουλήσει μέρος της επιχείρησης πύργων στη Γερμανία και την Αυστρία.
Ισχυρά αποτελέσματα το γ΄τρίμηνο
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο οργανισμός το τρίτο τρίμηνο έκλεισε με αυξημένα κέρδη και σταθερή ανάπτυξη των εσόδων στην Ελλάδα
Αναλυτικότερα, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 1,8% και διαμορφώθηκαν σε 897,2 εκατ. ευρώ, χάρη σε θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα. Σε επίπεδο 9μήνου, τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο 5,8%, στα 2,68 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,5% στο γ’ τρίμηνο, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην κινητή, τις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας, τις υπηρεσίες τηλεόρασης, και τα έργα ICT. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής εμφανίζονται αυξημένα κατά 3%, ενώ στα αποτελέσματα καταγράφεται συνεχιζόμενη αύξηση της συνδρομητικής βάσης συμβολαίων κινητής κατά 7%. Οι συνδρομητές FTTH έφτασαν τους 355 χιλιάδες (+65% σε ετήσια βάση), με διαθεσιμότητα FTTH σε 1,49 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις και με το ποσοστό διείσδυσης στο 26%. Tο νέο κουπόνι επιδότησης (Gigabit Voucher) για σύνδεση οπτικών ινών που εγκρίθηκε πρόσφατα και θα είναι διαθέσιμο στο δ’ τρίμηνο του 2024, αναμένεται να ενθαρρύνει περαιτέρω την υιοθέτηση συνδέσεων FTTH.
Επιπλέον ο όμιλος πέτυχε ρεκόρ προσθηκών στους συνδρομητές τηλεόρασης (+24 χιλιάδες), με τον συνολικό αριθμό στους 710 χιλιάδες, χάρη στην πρόσφατη συμφωνία αμοιβαίας διάθεσης αθλητικού περιεχομένου.