«Φουντώνει» μέρα την μέρα ο υπόγειος πόλεμος ανάμεσα στους «Κασσελίστας» και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου αναφορικά με τις κοινοβουλευτικές έδρες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να απωλέσει μία μόλις από τις 31 έδρες που κατέχει σήμερα στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί αυτόματα στη δεύτερη θέση.
Αν και το ηθικό βάρος της στέρησης του στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Κουμουνδούρου προκάλεσε δεύτερες σκέψεις τις τελευταίες ημέρες σε πολλούς βουλευτές (κυρίως εκείνους που είχαν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη τους προηγούμενους μήνες), εντούτοις κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν επαναπαύονται, καθώς εκτιμούν ότι η πλευρά Κασσελάκη θα ρίξει στην μάχη όλα της τα «όπλα», προκειμένου να πλήξει ισχυρά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, στην πρώτη του εμφάνιση μετά το Συνέδριο, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να αποκρούσει τις αιτιάσεις περί «αποστασίας», στον απόηχο των καταγγελτικών δηλώσεων των «Κασσελίστας» κατά της Νέας Αριστεράς, όταν τα στελέχη της είχαν αποχωρήσει μαζί με τις κοινοβουλευτικές τους έδρες. «Όσοι βουλευτές επιμείνουν να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία νομιμοποιούν μια παράνομη πράξη, ένα πραξικόπημα, νομιμοποιούν τον αποκλεισμό της βάσης» ισχυρίστηκε ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να παρατηρήσει πως «εδώ γίνεται το ανάποδο. Εδώ πέρα φεύγει η βάση από το κόμμα». «Είναι θέμα δημοκρατικής αρχής» συνέχισε και «ο κάθε βουλευτής η κάθε βουλεύτρια πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του/της», όπως είπε. Επιπλέον, «όντως θα κριθεί από την Ιστορία, αλλά ο κόσμος εκεί έξω θέλει να εμπιστευθεί τον εκπρόσωπό του» υπογράμμισε για τους εν ενεργεία βουλευτές, για να διαπιστώσει από μέρους του πως «αυτό το οποίο έγινε τις τελευταίες μέρες είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Μεταπολίτευση», κατέληξε.
Συναγερμός στην Κουμουνδούρου
Την ίδια ώρα, σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, προκειμένου να στήσουν τυχόν ανάχωμα σε νέο κύμα αποχωρήσεων βουλευτών, καθώς ο χρόνος της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, αλλά και οι υποψήφιοι για την Προεδρία του κόμματος (Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης, Παύλος Πολάκης και Απόστολος Γκλέτσος), ενώ είναι διάχυτος ο προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις, καθώς δεν αποκλείεται αυτές να βαρύνουν στις αποφάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που σκέφτονται την… «μεγάλη έξοδο».
Ήδη, η όγδοη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη χθεσινή δημοσκόπηση της Real Polls ήχησε καμπανάκια στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και αν για τους πιο αισιόδοξους ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διέρχεται την πλέον δύσκολη πολιτικά του φάση και θα εμφανίσει σημάδια επαναφοράς μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, όπως τονίζουν. Εντούτοις, μέχρι τότε η Κουμουνδούρου έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 3,6% στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, τη στιγμή που το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη φτάνει στο 6,5%. Πολύ περισσότερο, όταν ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε το νέο κόμμα ως «Κεντροαριστερά με τους παλιούς όρους», αφήνοντας δηλαδή πίσω την προοπτική ενός καθαρόαιμου Αριστερού κόμματος, ενώ έκανε λόγο για «προβοκάτσιες» στα σενάρια που τον θέλουν να ετοιμάζει ένα κόμμα – «μπαλαντέρ» δηλαδή δυνάμει κυβερνητικό εταίρο, λέγοντας ότι δεν θα συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία, στο μέλλον.
«Φρένο» Ακρίτα, έξοδος Τζάκρη
Εν τω μεταξύ, αισθήματα ανακούφισης στο στελεχιακό δυναμικό της Κουμουνδούρου προκάλεσε η χθεσινή δήλωση της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Έλενας Ακρίτα, η οποία ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρά την προσωπική σχέση που είχε αναπτύξει τους προηγούμενους μήνες με τον Στέφανο Κασσελάκη. «Έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια κατά των ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών. Οι έδρες ανήκουν στο κόμμα. Παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις μου για τον αντιδημοκρατικό τρόπο που λειτούργησαν τα όργανα του κόμματος, παραμένω επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» δήλωσε η κυρία Ακρίτα, συμπληρώνοντας πως «στήριξα τον τέως Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη από την πρώτη στιγμή. Η εκτίμησή μου στο πρόσωπό του δεν αλλάζει. Τού εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο του ξεκίνημα».
Επιπλέον, η στάση της κυρίας Ακρίτα δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει και τον Ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη ως βουλευτή Επικρατείας, ενώ η πόρτα της Κουμουνδούρου δεν έχει κλείσει δια παντός και για τους τέσσερις βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, όπως τονίζουν στελέχη της, καθώς οι αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος Κασσελάκη, δηλαδή της δημιουργίας νέου κόμματος, εκτιμούν ότι μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες επαναφοράς τους στο εγγύς μέλλον, στην Κουμουνδούρου.
ΠΑΣΟΚ, αντί για «κόμμα Κασσελάκη»
Μπροστά σε αυτό το κλίμα, «η μέριμνά μου δεν είναι να γίνω η 19η ανεξάρτητη βουλευτής. Το ζητούμενο είναι να πάω σε μια ΚΟ ενός κόμματος που θα είναι η φυσική εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα φύγω και θα πάρω και άλλους μαζί μου» δήλωσε σήμερα η Βουλευτής και στενή συνεργάτιδα, Θεοδώρα Τζάκρη, εμμένοντας στην απόφασή της να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μαζί με ομάδα σημερινών βουλευτών του, όπως είπε. «Υπάρχουν βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν επάγγελμα στην πραγματικότητα. Αυτοί βλέποντας ότι δε θα επανεκλεγούν, θα φεύγουν από το κόμμα», επισήμανε σήμερα και ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, ο οποίος, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταλήξει, αντί για το κόμμα Κασσελάκη, στο ΠΑΣΟΚ.