Οι συναλλαγές, χωρίς μετρητά, σχεδόν τριπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία, φτάνοντας στα 2,7 δισεκατομμύρια το 2023 (258 κατά κεφαλήν).
Αλματώδης είναι η αύξηση των συναλλαγών χωρίς μετρητά, οι οποίες σχεδόν τριπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία, φτάνοντας στα 2,7 δισεκατομμύρια το 2023 (258 κατά κεφαλήν).
Όπως είπε χθες, στο πλαίσιο παρουσίασης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Συστημάτων Πληρωμών της ΕΕΤ, Βασίλης Παναγιωτίδης, η εκτίμηση είναι για περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2024 (296 κατά κεφαλήν). Το 74% των συναλλαγών αφορούν συναλλαγές με κάρτες.
Ως προς την αξία των συναλλαγών πληρωμών χωρίς μετρητά, ανήλθε σε 1,26 τρισ. ευρώ το 2023, αυξημένη κατά 65% σε σχέση με το 2018 (760 δισ. ευρώ). Το 89% της αξίας των συναλλαγών (1,13 τρισ. ευρώ) αφορά συναλλαγές με μεταφορές πίστωσης. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το 2023 ήταν υψηλότερη η αξία των συναλλαγών με κάρτες έναντι των επιταγών.
Ο κ. Παναγιωτίδης επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δείχνουν σημαντική μείωση στις απάτες με κάρτες πληρωμών και μεταφορές πίστωσης. Είπε, ωστόσο, ότι αναδύεται ένας νέος κίνδυνος: οι επενδυτικές απάτες στις οποίες οι παθόντες πέφτουν με δική τους πρωτοβουλία. Το ποσοστό των απατών αυτών είναι ακόμη πολύ μικρό ποσοστιαία, όμως αντιστοιχεί στο 40% των ποσών απάτης.
Στις απάτες με κάρτες πληρωμών υπήρξε μείωση 11% στον αριθμό και 10% στην αξία των συναλλαγών το α΄ εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το 2023. Μείωση 38% στον αριθμό και 72,5% στην αξία των συναλλαγών απάτης σημειώθηκε στις απάτες με μεταφορές πίστωσης το 2023 σε σχέση με το 2022.
Αναφερόμενος στα ευρήματα της πανευρωπαϊκής έρευνας της Payments Europe αναφορικά με το τοπίο των πληρωμών για την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτίδης είπε ότι όσον αφορά στους Έλληνες εμπόρους:
• To 83% δηλώνει ικανοποιημένο με τις διαθέσιμες λύσεις πληρωμών
• Το 77% συμφωνεί ότι τα οφέλη των καρτών υπερβαίνουν τα κόστη
• Το 62% προτιμά να αποδέχεται ψηφιακές πληρωμές παρά πληρωμές με μετρητά
• Το 65% επί του παρόντος αποδέχεται άμεσες πληρωμές, ποσοστό που υπερβαίνει τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη (60%).
Όσον αφορά τους Έλληνες καταναλωτές:
• Το 85% πιστεύει ότι η ελληνική αγορά πληρωμών είναι καινοτόμα, και ότι καλύπτονται οι ανάγκες του όσον αφορά τις πληρωμές
• Το 71% θεωρεί ότι οι κάρτες παρέχουν περισσότερη αξία συγκριτικά με άλλες μεθόδους πληρωμών
• Το 68% εμπιστεύεται τις κάρτες περισσότερο από άλλες μεθόδους πληρωμών
• Το 66% εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο θα πραγματοποιήσει περισσότερες άμεσες πληρωμές συγκριτικά με αυτές που πραγματοποιεί σήμερα.