Τις φθινοπωρινές προβλέψεις της ανακοινώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν μέσω γεωπολιτικών συγκρούσεων και αυξημένης αβεβαιότητας, μετά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Τις φθινοπωρινές προβλέψεις της ανακοινώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη προσοχή να είναι στραμμένη στις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας φέτος και του χρόνου, εν μέσω γεωπολιτικών συγκρούσεων και μετά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Στις εαρινές προβλέψεις της η Κομισιόν εκτιμούσε πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1% και η οικονομία της Ευρωζώνης κατά 0,9%, ενώ για το 2025 προέβλεπε ρυθμούς ανάπτυξης 1,6% και 1,4% αντίστοιχα.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει καθοδική αναθεώρηση των παραπάνω εκτιμήσεων, καθώς οι παράγοντες κινδύνου που εντόπιζε την άνοιξη η Κομισιόν δεν έχουν εξαλειφθεί αλλά αντίθετα έχουν ενταθεί, ενώ έχει προστεθεί και ένας ακόμη άγνωστος παράγοντας που έχει να κάνει με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και ειδικά την πιθανότητα επιβολής δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές από Ασία και Ευρώπη. Επιβαρυντικά στην εξίσωση λειτουργούν και τα πολιτικά προβλήματα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, αν και ως είθισται δεν πρόκειται να γίνει ειδική αναφορά στα κείμενα της Κομισιόν.
- Διαβάστε επίσης: Επανεκλογή Τραμπ: Τα ζοφερά σενάρια για εμπορικό πόλεμο – Οι επιπτώσεις στην ΕΕ και τα αντίποινα
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την Ελλάδα μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια έστω και οριακή προς τα πάνω αναθεώρηση. Στις εαρινές προβλέψεις η Κομισιόν τοποθετούσε τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025. Με βάση αυτά τα στοιχεία έχουν καταρτιστεί τόσο το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025, όσο και το Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό και Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2027.
Στα υπόλοιπα στοιχεία η Κομισιόν εκτιμά ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025 και το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί από 10,3% το 2024 σε 9,7% το 2025. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε ονομαστικούς όρους το 2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ και ο λόγος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες. Ο πληθωρισμός εκτιμάται σε 2,7% το 2024 και αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 2,1% το 2025.
Μένει επίσης να φανεί αν η Κομισιόν εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 στο 2,5% και το γενικό έλλειμμα κάτω από 1%, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
- Διαβάστε επίσης: Κρίσιμο 15ήμερο για περιθώρια στήριξης και μεταρρυθμίσεις – Έρχονται τα πορίσματα της Κομισιόν
Πέρα από τις σημερινές ανακοινώσεις η προσοχή στρέφεται και στις ανακοινώσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες -πιθανότητα στις 26 Νοεμβρίου- ια τα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά και Διαρθρωτικά Πλάνα των χωρών – μελών της ΕΕ που προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες. Στο πρώτο πακέτο των ανακοινώσεων αναμένεται να περιλαμβάνεται και το ελληνικό Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο που ήταν από τα πρώτα που κατατέθηκαν σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας. Ακόμη αναμένονται οι εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας που θα δώσουν κατευθύνσεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Για τη χώρα μας αναμένονται συστάσεις σε πολλά σημεία και κυρίως στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ειδικά στα μέτρα για την μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και κυρίως των νοσοκομείων που αποτελεί διαχρονικό «αγκάθι» αλλά και την αντιμετώπιση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που παρά την αύξηση των εξαγωγών, παραμένει υψηλό.