Οι μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή (15/11) στη Wall Street, καθώς το μετεκλογικό ράλι εξανεμίστηκε, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν ισχυρές εβδομαδιαίες απώλειες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow υποχώρησε κατά 0,70% στις 43.444,99, ο S&P 500 έχασε 1,32% στις 5.870,62 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε σε ποσοστό 2,25% και τις 18.678,54 μονάδες.
Η πτώση των φαρμακευτικών μετοχών επιβάρυνε τον Dow και τον S&P 500, με την Amgen να υποχωρεί κατά 4% και τη Moderna κατά 6%. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη (14/11) ότι σκοπεύει να διορίσει τον σκεπτικιστή των εμβολίων Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ για να ηγηθεί του αμερικανικού υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, το SPDR S&P Biotech ETF σημείωσε πτώση άνω του 3% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από το 2020.
Παράλληλα, ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών του S&P 500 ήταν ο μεγάλος χαμένος της σημερινής συνδρίασης, με πτώση άνω του 2%, καθώς οι Nvidia, Meta Platforms, Alphabet και Microsoft υποχώρησαν. Από την άλλη, η Tesla αποτέλεσε την εξαίρεση, καθώς οι μετοχές του γίγαντα των ηλεκτρικών οχημάτων και του λεγόμενου «Trump Trade» ήταν υψηλότερα κατά 2%.
Επιπλέον, οι επενδυτές επεξεργάζονταν ακόμη τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη (14/11) ότι η κεντρική τράπεζα δεν «βιάζεται» να μειώσει τα επιτόκια. Σημείωσε επίσης ότι η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας θα επιτρέψει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να πάρουν το χρόνο τους, καθώς θα αποφασίσουν τον βαθμό στον οποίο θα μειώσουν τα επιτόκια. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Σούζαν Κόλινς προχώρησε περαιτέρω το επιφυλακτικό κλίμα, αναφέροντας στη Wall Street Journal ότι η μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα δεν είναι σίγουρη.
Στο «μέτωπο» των οικονομικών στοιχείων, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Οκτωβρίου την Παρασκευή έδειξαν αύξηση 0,4%, ελαφρώς καλύτερη από την πρόβλεψη 0,3% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow. Το εύρημα αυτό ακολουθεί την έκθεση για τον πληθωρισμό των καταναλωτών τον Οκτώβριο που ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Τέλος, σημειώνεται, ότι οι βασικοί δείκτες έτρεχαν σε ένα μετεκλογικό ράλι μετά τη νίκη του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ στις κάλπες – οι τρεις δείκτες σημείωσαν νέα υψηλά τη Δευτέρα – αλλά η ανοδική δυναμική έχει επιβραδυνθεί. Ο S&P 500 είχε εβδομαδιαίες απώλειες περίπου στο 2,2%, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 3,3%. Ο Dow έχασε επίσης άνω του 1% στο διάστημα αυτό.
Υποχώρηση στο πετρέλαιο
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 2% την Παρασκευή (15/11), καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την ασθενέστερη κινεζική ζήτηση και την πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησε κατά 1,98% στα 71,12 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 2,42% στα 67,05 δολάρια.
Στο σύνολο της εβδομάδας, το Brent υποχώρησε περίπου 4%, ενώ το WTI υποχώρησε περίπου 5%.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας επεξεργάστηκαν τον Οκτώβριο 4,6% λιγότερο αργό από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω του κλεισίματος εγκαταστάσεων και των μειωμένων ρυθμών λειτουργίας σε μικρότερα ανεξάρτητα διυλιστήρια, όπως έδειξαν την Παρασκευή τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η χειρότερα εβδομάδα της τελευταίας τριετίας για τον χρυσό
Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν την Παρασκευή (15/11) τη μεγαλύτερη πτωτική πορεία της τελευταίας τριετίας, λόγω των τελευταίων κινήσεων της Fed.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός spot έχασε 0,23% στα 2.566,90 δολάρια ανά ουγγιά.
Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 4% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, αγγίζοντας την Πέμπτη (14/11) το χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 12 Σεπτεμβρίου. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό διαμορφώθηκαν 0,1% χαμηλότερα στα 2.570,10 δολάρια.