Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping φτάνει αυτή την εβδομάδα σε μια περιοχή όπου η Κίνα έχει αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως ο κυρίαρχος εμπορικός εταίρος για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, με εξαίρεση το Μεξικό και την Κολομβία. Το Πεκίνο έχει υπογράψει το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής σε ένα πρόγραμμα υποδομής που αποκλείει τις ΗΠΑ Στο Περού, ο Xi θα εγκαινιάσει ένα μεγα λιμάνι για να επιταχύνει το εμπόριο με την Ασία.
Η Κίνα είναι αδηφάγος αγοραστής λιθίου της Αργεντινής, αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και σιδηρομεταλλεύματος Βραζιλίας και σόγιας. Τα 286,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικά έργα στην περιοχή που μετρήθηκαν από το ερευνητικό εργαστήριο AidData στο William & Mary στο Williamsburg, Va.—συμπεριλαμβανομένων των γραμμών του μετρό στη Μπογκοτά και την Πόλη του Μεξικού και των υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Ισημερινό— πλησιάζουν την αξία του έργου της Κίνας στην Αφρική, αλλά με ένα ανανεωμένο μοντέλο δανεισμού και λιγότερες αντιδράσεις.
Ο Xi επισκέπτεται τη Νότια Αμερική για να συμμετάσχει σε συνόδους ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού αυτή την εβδομάδα στη Λίμα του Περού και μιας συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 την επόμενη εβδομάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Και τα δύο είναι πιθανό να απεικονίζουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν οικονομική περιθωριοποίηση των ΗΠΑ από την Κίνα στην περιοχή. Ενώ αναμένεται επίσης ο Πρόεδρος Μπάιντεν, το ανάστημά του θα μειωθεί πολύ στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ – και ο Σι ως ηγέτης της Κίνας έχει επισκεφθεί την περιοχή περισσότερο από αμφότερους.
Λίγοι βλέπουν πια τη Λατινική Αμερική ως την αυλή των ΗΠΑ.
Τα έθνη της περιοχής είναι γενικά ειλικρινή στην επιθυμία τους για θερμές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά συχνά θεωρούνται ως δευτερεύουσα προτεραιότητα στην Ουάσιγκτον. Οι διπλωμάτες και τα στελέχη του Πεκίνου, εν τω μεταξύ, συνεργάζονται ενεργά με τις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις σχεδόν ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους τάσεις.
«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό γιατί αυτή η περιοχή έχει όλα όσα θα νόμιζες ότι θα ήθελαν οι αμερικανικές εταιρείες», δήλωσε ο Ryan Berg , διευθυντής του προγράμματος της Αμερικής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον.
Πέρα από την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών, ο Xi προωθεί ένα μοντέλο διακυβέρνησης που έρχεται σε ρήξη με τη μεταπολεμική τάξη που ηγούνται οι ΗΠΑ, η οποία προτείνει ότι είναι ένα ξεπερασμένο κατάλοιπο της αποικιοκρατίας. Η συνεχής προσοχή του Xi στην περιοχή «είναι συμβολική και οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου χρειάζονται αυτή την αναγνώριση», δήλωσε ο Alvaro Mendez , διευθυντής μονάδας στο London School of Economics and Political Science που μελετά την επιρροή της Κίνας.
Ο Τραμπ, ο οποίος στην πρώτη του θητεία εστίασε κυρίως στην περιοχή ως πηγή ανεπιθύμητης μετανάστευσης, θα μπορούσε τώρα να αναγκάσει ορισμένες από τις χώρες της σε δύσκολες επιλογές, εάν τις ωθήσει να περιορίσουν τους δεσμούς τους με την Κίνα. «Πολλοί Λατινοαμερικανοί ανησυχούν για το τι τους επιφυλάσσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», δήλωσε ο Michael Shifter , μελετητής της Λατινικής Αμερικής στην ομάδα πολιτικής Inter-American Dialogue στην Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, οι υψηλότεροι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν ορισμένα έθνη πιο κοντά στο Πεκίνο.
Το κινεζικό εμπόριο και οι επενδύσεις έχουν εκτιναχθεί σε περίπου 40 έθνη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου ζουν περισσότεροι από 660 εκατομμύρια άνθρωποι από το Μεξικό έως τη Χιλή και την Αργεντινή, καθώς και νησιωτικά έθνη όπως η Τζαμάικα και η Κούβα.
Η κατασκευή υποδομών της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών για τη μεταφορά εμπορευμάτων, αντικατοπτρίζει το πώς, σε όλη την Ασία και την Αφρική, η Κίνα υπό τον Σι έχει παγιώσει την παρουσία της χτίζοντας γέφυρες, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και στάδια. Η Κίνα έχει επίσης λιγότερη φήμη εισπράκτορα χρεών στη Λατινική Αμερική από ό,τι σε άλλα αναπτυσσόμενα μέρη του κόσμου, εν μέρει επειδή το Πεκίνο έχει επιβραδύνει τις δεσμεύσεις νέων έργων και έχει προσαρμόσει τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδότησε ορισμένες εργασίες.Η μεγαλοπρέπεια του Πεκίνου δεν είναι πάντα ωφέλιμη και οι εξαγωγές κεφαλαίων και καταναλωτικών αγαθών καθώς και χημικών και μηχανημάτων, ιδιαίτερα στο Μεξικό, δίνουν στην Κίνα εμπορικό πλεόνασμα με την περιοχή συνολικά.
Η Κίνα συνωστίζεται με κατασκευασμένες εξαγωγές, όπως το τηλεπικοινωνιακό υλικό της Huawei Technologies και τα ηλεκτρικά οχήματα από την BYD, η οποία έχει καταλάβει ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Ford στη Βραζιλία. Μια εισροή κινεζικού χάλυβα ανάγκασε πρόσφατα το κλείσιμο ενός μεγάλου μύλου της Χιλής. Ήδη ορισμένες χώρες αυξάνουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και άλλες βλέπουν απειλές από μεγάλες κινεζικές εταιρείες που εισέρχονται σε παραδοσιακούς τομείς, όπως η αλιεία . Η εικόνα της Κίνας έχει επίσης αμαυρωθεί από την κακή κατασκευή, όπως σε ένα υδροηλεκτρικό έργο στον Ισημερινό, και από την περιορισμένη σεβασμό για το περιβάλλον και τους αυτόχθονες πληθυσμούς, όπως γύρω από τα ορυχεία χαλκού στο Περού.
Νέο μοντέλο
Η Κίνα έλκεται από τα ίδια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να κάνουν τις πολυεθνικές των ΗΠΑ να επιθυμούν να ανταγωνιστούν στην κατά κύριο λόγο δημοκρατική περιοχή: άφθονοι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων ορυκτών. ανθρώπινο κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα· αυξανόμενες καταναλωτικές βάσεις· και του κράτους δικαίου.
Το εμπόριο έδωσε ώθηση στην ευρύτερη επιρροή του Πεκίνου σε μια περιοχή που παραδοσιακά συμμάχησε με τις ΗΠΑ Η Βραζιλία προσχώρησε πρόσφατα με την Κίνα υποβάλλοντας μια πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ένα όραμα ενός Παγκόσμιου Νότου που θα αμφισβητήσει την παραδοσιακή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παραγγελία. Η Αργεντινή επιτρέπει στην Κίνα να λειτουργεί εκεί έναν δορυφορικό σταθμό παρακολούθησης για το διαστημικό της πρόγραμμα, έναν από τον αυξανόμενο αριθμό οιονεί δεσμών. Και οι εχθροί της Ουάσιγκτον στην περιοχή —Κούβα και Βενεζουέλα— θεωρούν το Πεκίνο φίλο και προστάτη.
Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Κίνας θα παράσχει στο Πεκίνο βαθιά επιρροή στις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής. Ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Laura Richardson , έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την καταπάτηση του Πεκίνου στην περιοχή. Ως απάντηση στις προόδους της Κίνας, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να δημιουργήσει μόνιμους θεσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες για να προσελκύσει επενδύσεις.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «έχει επικεντρωθεί πολύ στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να φέρουμε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό» και να έχουμε αντίκτυπο μέσω υψηλών προτύπων που συμβάλλουν στη «μακροπρόθεσμη σταθερότητα ή μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα των χωρών υποδοχής», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει επιβραδύνει τις δεσμεύσεις της εν μέσω αντίξοων ανέμων στο εσωτερικό και προβλημάτων με ορισμένα έργα στο εξωτερικό.
Ένα κύριο κίνητρο για την προσοχή του Xi στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι η απομόνωση του δημοκρατικά διοικούμενου νησιού της Ταϊβάν. Επτά από τα 11 έθνη παγκοσμίως που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι βρίσκονται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Αϊτής. Πέντε που άλλαξαν την αναγνώριση στο Πεκίνο υπό το ρολόι του Σι, συμπεριλαμβανομένων της Ονδούρας και του Παναμά, πλημμύρισαν με κινεζικές συμφωνίες.Μάλλον έχοντας κατά νου την Ταϊβάν, το Πεκίνο έχει κλείσει συμφωνίες αγοράς ορυκτών και τροφίμων, καθώς και συμφωνίες για τη λειτουργία λιμένων σε μέρη όπως το Περού και το εμπόριο σε γιουάν, για να ενισχύσει τις γραμμές ανεφοδιασμού έναντι των κινδύνων ότι ο κινεζικός μιλιταρισμός μια μέρα πυροδοτεί εκκλήσεις μεταξύ των δυτικών δυνάμεων να επιβάλλουν απαγόρευση. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το Πεκίνο θα μπορούσε να αναμένεται να προσφέρει κίνητρα σε χώρες της G-20 όπως η Βραζιλία για να εκτονώσει το είδος της πίεσης αποσύνδεσης που αντιμετώπισε η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την ομάδα Rhodium και το Atlantic Council.
Δεν κόβουν τα πάντα το δρόμο του Πεκίνου. Λίγο πριν το ταξίδι του Σι, η Βραζιλία φάνηκε να απορρίπτει τις προτροπές της να ενταχθεί επίσημα στην Πρωτοβουλία Belt and Road, ένα πλήγμα σε ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με την καταμέτρηση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών περιλαμβάνει 22 από τα 26 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που είναι επιλέξιμα για αυτό και ένα σημάδι δυσαρέσκειας από τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής για την περιορισμένη αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά της Κίνας.
- Η Κίνα έχει λιγότερη φήμη για τη διπλωματία της παγίδας χρέους στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική για τα έργα που χρηματοδοτεί από ό,τι στην Αφρική και την Ασία. Το Πεκίνο έχει επιβραδύνει τις δεσμεύσεις και έχει προσαρμόσει τα μοντέλα χρηματοδότησής του.
- Ο Xi Jinping θα εγκαινιάσει το λιμάνι βαθέων υδάτων Chancay κοντά στη Λίμα του Περού και θα υπογραμμίσει πώς το Πεκίνο γίνεται όλο και περισσότερο ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της περιοχής. Το λιμάνι, που κατασκευάστηκε από Κινέζους εργολάβους και ανήκει κατά πλειοψηφία στην China Ocean Shipping Co., γνωστό ως Cosco, παρέχει στρατηγικά, οικονομικά, πολιτικά και δυνητικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα για το Πεκίνο.
- Τα έργα που κατασκευάστηκαν από την Κίνα που καλύπτουν τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σχετίζονται κυρίως με φυσικούς πόρους όπως η εξόρυξη και η γεωργία, αλλά περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο τεχνολογική εργασία στον ηλεκτρισμό, τις τηλεπικοινωνίες και το διάστημα.
- Η Κίνα έχει εγκαταστήσει έναν δορυφορικό σταθμό παρακολούθησης για το διαστημικό της πρόγραμμα στο Λας Λάγιας της Αργεντινής, ένας από τους διευρυνόμενους οιονεί δεσμούς που έχει στην περιοχή.
Aνώμαλος δρόμος
Έχουν περάσει 110 χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τη Διώρυγα του Παναμά και πάνω από μισό αιώνα από τότε που η Ουάσιγκτον προσπάθησε να ελέγξει την εξάπλωση του κομμουνισμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ανακατεύοντας στις δημοκρατίες της Λατινικής Αμερικής. Σήμερα, η χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ προς την περιοχή είναι στραμμένη σε μεγάλο βαθμό προς την παράνομη μετανάστευση και τα ναρκωτικά, αντί για το πώς η πιο πρόσφατη γενική πολιτική της σταθερότητα και η αυξανόμενη μεσαία τάξη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος της Αμερικής.
Η μικρότερης κλίμακας και λιγότερο προσανατολισμένη στις συμφωνίες δέσμευση της Ουάσιγκτον έδωσε χώρο στην Κίνα να κερδίσει την περιφερειακή αναγνώριση για τόλμη. Όταν δύο από τα υπέρ-εμπορικά έθνη της περιοχής, η Ουρουγουάη και ο Ισημερινός, δεν κατάφεραν να επιδιώξουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ κοντά στην αρχή της κυβέρνησης Μπάιντεν, στράφηκαν στο Πεκίνο. Πέρυσι, η Ουρουγουάη και η Κίνα δήλωσαν ότι ήταν σε συνομιλίες για μια συμφωνία, ενώ ο Εκουαδόρ ολοκλήρωσε μια συμφωνία, την πέμπτη του Πεκίνου στην περιοχή σε σύγκριση με τις 11 των ΗΠΑ.
Προτεραιότητα του Ισημερινού παραμένει η σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αλλά σε αναγνώριση του τρέχοντος πολιτικού κλίματος της Ουάσιγκτον, «ο Ισημερινός δίνει προτεραιότητα σε εναλλακτικές στρατηγικές για την ενίσχυση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ», σύμφωνα με τον πρεσβευτή της χώρας στην Ουάσιγκτον, Cristian Espinosa Cañizares .
Η Κίνα δεν εκτόπισε τις ΗΠΑ τόσο όσο εκμεταλλεύτηκε αδιαμφισβήτητες ευκαιρίες, δήλωσε ο Χόρχε Γκουαχάρντο , πρώην πρεσβευτής του Μεξικού στην Κίνα τώρα με τη συμβουλευτική εταιρεία της Ουάσιγκτον DGA Group. Όπως το θέτει, «οι ΗΠΑ βλέπουν τη Λατινική Αμερική ως «δική μας να αγνοήσουμε».
Η αδιαφορία έρχεται σε αντίθεση με μια έρευνα του Pew Research Center που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η οποία έδειξε ότι οι ΗΠΑ έχουν υψηλότερη βαθμολογία ευνοϊκότητας από την Κίνα στις οικονομίες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, του Μεξικού και του Περού.
Ο Guajardo είπε ότι η οικονομική πλευστότητα των ΗΠΑ τις καθιστά πιο ελκυστική εξαγωγική αγορά για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ενόψει της επιβράδυνσης της κινεζικής ζήτησης εισαγωγών και της προσοχής από το Πεκίνο σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων σε σύγκριση με την τελευταία φορά που περιόδευσε ο Xi, το 2019.
Ένα από τα εργαλεία της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση των κινεζικών εισβολών είναι η χρηματοδότηση από την US International Development Finance Corp. Ο οργανισμός έχει διαφημίσει ως επιτυχία 30 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για ένα έργο εξόρυξης κοβαλτίου και νικελίου στη Βραζιλία για την υποστήριξη της παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου. Αλλά στην Αμερική υπό την τρέχουσα εντολή του οργανισμού, όλες εκτός από τη Βολιβία, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και την Αϊτή είναι πολύ πλούσιες για να πληρούν τις προϋποθέσεις για το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξης του έργου της. η χρηματοδότηση του ορυχείου της Βραζιλίας εγκρίθηκε μόνο μετά από ειδική πολυυπηρεσιακή αναθεώρηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Πιο χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στη Γουιάνα, η οποία αναζητούσε χρηματοδότηση για την επέκταση ενός λιμανιού για την εκφόρτωση πετρελαίου που παράγεται από την Exxon Mobil και τη Hess, αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για υποστήριξη από τις ΗΠΑ, επειδή τα αποθέματα πετρελαίου της έκαναν τη χώρα πολύ πλούσια. Αυτό άνοιξε την πόρτα σε Κινέζους εργολάβους. «Οι ΗΠΑ κάνουν όλη την άντληση πετρελαίου, αλλά η Κίνα κάνει μεγάλο μέρος της υποδομής», δήλωσε ο Berg του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Ένας αξιωματούχος της International Development Finance Corp. δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένα έθνη, αλλά είπε ότι προτεραιότητα για τον οργανισμό είναι να κερδίσει την επανέγκριση χρηματοδότησης στο Κογκρέσο.
Ηχηρή σιωπή
Όταν ο John Feeley έφτασε στον Παναμά για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στις αρχές του 2016, τα σχέδια ήταν σε εξέλιξη για μια τέταρτη γέφυρα στο κανάλι του Παναμά και ήθελε μια αμερικανική εταιρεία στο μείγμα. «Το κανάλι είναι αυτό που μας έδενε», εξήγησε.
Ωστόσο, ο Feeley είπε ότι τα καλώδια του προς την Ουάσιγκτον απέτυχαν να προσελκύσουν μεγάλη προσοχή στο έργο της γέφυρας. Είπε ότι τηλεφώνησε ακόμη και στον κολοσσό της μηχανικής Bechtel στο Reston, Va., για να τραβήξει το ενδιαφέρον. «Αυτό που προσπαθούσα να κάνω ήταν να κάνω κάποιο θόρυβο για αυτό και έπεσα μια ηχηρή σιωπή», είπε ο Feeley. Η Bechtel δεν απάντησε σε ερωτήσεις.
Ο Παναμάς το 2018 ανέθεσε το έργο 1,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια κοινοπραξία εταιρειών που ανήκει και λειτουργεί από την κυβέρνηση της Κίνας. Το ενδιαφέρον του Πεκίνου ακολούθησε την απόφαση του Παναμά τον προηγούμενο χρόνο να διακόψει τις σχέσεις με την Ταϊβάν, και τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σάλπισαν τη συμφωνία για τη γέφυρα ως τη μεγαλύτερη τέτοια νίκη της χώρας στην Αμερική.
Οι ΗΠΑ, είπε ο Feeley, «βλέπουν τη Λατινική Αμερική ως πρόβλημα και όχι ως ευκαιρία».