Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής της για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Morgan Stanley, στη βάση των πιο «επιθετικών» μειώσεων επιτοκίων (όπως αναμένει) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής της για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Morgan Stanley, στη βάση των πιο «επιθετικών» μειώσεων επιτοκίων (όπως αναμένει) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο αμερικανικός οίκος γίνεται πιο επιλεκτικός στις θέσεις του βλέποντας διάφορες αντιξοότητες στο πλαίσιο ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2025 – 2026, οδηγώντας τα επιτόκια στο 1% έως τα τέλη του 2026. Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούσαν την πρωτιμώμενη επιλογή του οίκου στη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, λόγω των φθηνών αποτιμήσεων, της υψηλής ευαισθησίας στις αυξήσεις επιτοκίων και ενός ισχυρού περιβάλλοντος πιστωτικής επέκτασης που υποστηρίζεται από θετικές μακροοικονομικές συνθήκες.
Ο εγχώριος κλάδος παραμένει άκρως ελκυστικός με μέσο δείκτη ROTE στο 13,8% το 2025 και P/E – P/B στο 5,2x – 0,7x, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Επιπλέον, εκτιμήσεις της υποδηλώνουν μια αθροιστική μερισματική απόδοση για το 2024 – 2026 στο 30% περίπου κατά μέρο όρο για τις τέσσερις συστημικές. Ωστόσο, η εκτιμώμενη επιβράδυνση της Ευρωζώνης και η ταχύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων φαίνεται πως οδηγούν τους αναλυτές σε αναθεώρηση της στρατηγικής τους.
Με αυτό ως βάση, ενώ οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις το 2025, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί χαμηλότερες αποδόσεις μελλοντικά, οδηγώντας τους να είναι πιο επιλεκτικοί. «Βλέπουμε την Alpha ως την πιο ελκυστική μεταξύ των τεσσάρων συστημικών, δεδομένης της χαμηλότερης ευαισθησίας των καθαρών εσόδων από τόκους στις μειώσεις των επιτοκίων έναντι των ομοτίμων και της ελκυστικής αποτίμησης σε 4,4x P/E και 0,5x P/TBV», όπως αναφέρουν.
Και συμπληρώνουν πως «διατηρούν την «overweight» σύσταση για τη Eurobank, καθώς ανοδικά περιθώρια από την ανάπτυξη κεφαλαίων της (ανόργανη ανάπτυξη), τις συνέργειες από την ενοποίηση της Ελληνικής και την υψηλότερη ανθεκτικότητα στα κέρδη σε σύγκριση με την Πειραιώς και την Εθνική. Ενώ η Εθνική προσφέρει την καλύτερη έκθεση στο εγχώριο «story» (δεδομένης της δυνατότητας επιστροφής κεφαλαίου από τα υψηλότερα κεφάλαια της έναντι των ομολόγων), και η αποτίμηση της Πειραιώς συνεχίζει να είναι ελκυστική (P/E στο 4,9x και P/TBV στο 0,6x), η καλύτερη δυναμική κερδοφορίας και το σχετικό «risk – reward» οδηγούν υψηλότερα στην προτίμηση μας της Alpha και τη Eurobank».
Έτσι, υποβαθμίζουν τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς σε «equalweight» από «overweight», «κόβοντας» τις τιμές στόχους για την πρώτη στα 9,05 ευρώ από 10,25 και για τη δεύτερη στα 4,96 ευρώ από 5,39. Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις Eurobank και Alpha Bank αλλά και σε αυτή τη περίπτωση μειώνει τις τιμές στόχους στα 2,61 ευρώ από 2,63 και στα 2,11 ευρώ από 2,38.
Από την άλλη, οι εκτιμήσεις της για το 2025 αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες είναι υψηλότερες κατά 4%, κατά μέσο όρο, μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, την καλύτερη εικόνα έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών και την ανοδική αναθεώρηση του guidance. Οι υποθέσεις της Morgan Stanley για τα επιτόκια της ΕΚΤ για το 2025 παραμένουν αμετάβλητες με επιτόκιο στα τέλη έτους στο 1,75% και στο 1,5% το 2026 (μέσος όρος). Πλέον, ενσωματώνει επιτόκια στο 1% το 2027 και γιαυτό μειώνει κατά 7% κατά μέσο όρο τις τιμές στόχους.