Δεν άλλαξε η εικόνα της Αγοράς παρά την προσπάθεια υπέρβασης κάποιων επιπέδων αναφοράς στο ξεκίνημα της εβδομάδας στα οποία ο Γενικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος μετά το φετινό Μάιο. Ο βηματισμός της αγοράς δεν έχει την συνέχεια που θεωρητικά δικαιούται υπό το πρίσμα των θετικών Eπιχειρηματικών νέων, κλίματος στο εξωτερικό και αποτελεσμάτων καθώς υπερισχύουν άλλοι λόγοι που μπορεί να σχετίζονται και με την φύση της διαχειριστικής περιόδου την οποία διανύουμε.
Η επενδυτική κοινότητα παραμένει σε κόπωση καθώς η γρήγορη εξάντληση κάποιων ανοδικών εξάρσεων στερεί από την αγορά το πλεονέκτημα της δημιουργίας εντυπώσεων που θα προσέλκυε νέο ενδιαφέρον και πιθανόν θα έδινε αφορμές διάχυσης του ενδιαφέροντος σε ευρύτερο φάσμα εταιριών. Από την άλλη πλευρά οι πτωτικές κινήσεις φαίνονται διαχειρίσιμες, αναχαιτίζονται με σχετική ευκολία και δεν επιτρέπουν την είσοδο κεφαλαίων που κινούνται με πιο ευκαιριακό χαρακτήρα. Τόσο για τους αισιόδοξους όσο και για τους απαισιόδοξους η μακρά περίοδος της πλάγιας κίνησης του Γενικού Δείκτη δεν έχει ακόμα πείσει ότι ούτε ο ανοδικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί ούτε ότι έχει ξεκινήσει η είσοδος των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε ώριμες αγορές.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών πάντως παραμένουν υποστηρικτικά και έχουν βοηθήσει να
αμβλυνθούν πιέσεις που οφείλονται σε εξωγενείς ή συστημικούς παράγοντες. Στις 29 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει ως την Παρασκευή ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 7,7%, τα λειτουργικά κέρδη είναι στο +3,8% και τα καθαρά κέρδη στο 3,9%. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες αποτελούν μόλις το 19% του συνόλου αντιπροσωπεύουν το 50% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα ανθεκτικότητας. Οι τράπεζες με τις εξαιρετικές επιδόσεις τους έχουν λειτουργήσει ως ανάχωμα σε έκτακτες αρνητικές εγγραφές κυρίως από βιομηχανικές εταιρίες διατηρώντας το θετικό πρόσημο στο σύνολο ωστόσο και η αναβάθμιση των εκτιμήσεων έχει βοηθήσει στην αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Αν και η εικόνα των αποτελεσμάτων δεν αντανακλάται στο ταμπλό στο βαθμό που ενδεχομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί επαρκής η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας θα δώσει τα κατάλληλα καύσιμα για μια πιο προσεκτική και εστιασμένη προσέγγιση. Και αυτή η στιγμή δεν βρίσκεται πολύ μακριά.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε το αγοραστικό σήμα του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών έστω και οριακά ενώ η μάχη με τους δύο κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών χάθηκε σχετικά εύκολα.
Η ατασική εικόνα της ελληνικής αγοράς για πολλούς μήνες δείχνει ότι πάμε για μια ευρεία σύγκλιση των βασικών τεχνικών δεικτών που αποφασίζουν για την κατεύθυνση της τάσης, φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί σε μικρότερη κλίμακα προς το τέλος του 2016. Ακόμα και οι ταλαντωτές βρίσκονται στην απόλυτη ουδετερότητα ενώ ο MACD εφάπτεται σχεδόν στο όριο της αλλαγής τάσης διατηρώντας ωστόσο το θετικό σήμα από τις αρχές Νοεμβρίου. Οι πωλητές δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν κρίσιμα επίπεδα στήριξης το ίδιο όμως ισχύει και με τους αγοραστές οι οποίοι παρά την αύξηση του τζίρου δεν έχουν την απαραίτητη ένταση στην διαφυγή από βασικές αντιστάσεις τιμών. Οι πιθανότητες επομένως για την κατεύθυνση της ερχόμενης εβδομάδας είναι μοιρασμένες, τα δύο επίπεδα στήριξης και αντίστασης παραμένουν ως έχουν (1.381 – 1.430) και μόνο η έξοδος από το εύρος αυτό μπορεί να αλλάξει την εικόνα της αγοράς.
Στο εξωτερικό το ενδιαφέρον επιστρέφει στα εταιρικά αποτελέσματα με προεξέχουσα την ανακοίνωση της NVIDIA την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου. Σε άλλες σημαντικές ανακοινώσεις επισημαίνονται αυτές των Walmart (19/11) και Baidu (21/11) οι οποίες θα συμπληρώσουν την εικόνα του S&P-500. Εκτός από τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό ξεχωρίζει η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης (ΡΜΙ) για το μήνα Νοέμβριο την ερχόμενη Παρασκευή η οποία ενδεχομένως να συνεκτιμηθεί στην προσεχή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της FED τον Δεκέμβριο.
Στο εσωτερικό οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του βασικού όγκου των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Στις 18 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει η Cenergy ενώ στις 20 Νοεμβρίου ακολουθούν οι ΟΠΑΠ, Quest, Motor Oil και Elvalhalcor. Την Πέμπτη τέλος έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει η Ideal Holdings. H 20η Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομόλογου της Costamare. Επισημαίνεται ακόμα ότι την προσεχή Παρασκευή η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για το Ελληνικό αξιόχρεο (ΒΒΒ- σταθερή προοπτική).
Ανάλυση
Μάνος Χατζηδάκης