Τη μείωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων ESG κατά 25% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 πρόκειται να αναλάβει να υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τη μείωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων ESG κατά 25% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 πρόκειται να αναλάβει να υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας και απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου για τις ευρωπαϊκής επιχειρήσεις. Η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και η ενοποίηση των διαφόρων υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων για το ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης Κριτήρια) αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ καθώς ένα πλήθος κανόνων συχνά αλληλεπικαλύπτεται και δημιουργεί σύγχυση σε φορείς και επιχειρήσεις.
Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Επιτροπή) Ursula von der Leyen στις 8 Νοεμβρίου 2024 ακολουθεί τη Διακήρυξη της Βουδαπέστης, ένα σχέδιο 12 σημείων από τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ που δίνει έμφαση στην απλούστευση και σε ένα «σαφές, απλό και έξυπνο κανονιστικό πλαίσιο». Όπως εξήγησε, η Επιτροπή δεν επιδιώκει να αλλάξει δραστικά τις ουσιαστικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται από αυτούς τους κανονισμούς, αλλά να εξορθολογίσει τις υποχρεώσεις για τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου στις εταιρείες εντός του πεδίου εφαρμογής.
Η Επιτροπή επιδιώκει να μειώσει τον ρυθμιστικό φόρτο εισάγοντας έναν ενιαίο γενικό κανονισμό την Οδηγία Υποβολής Εκθέσεων Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD), την Ταξινομία και την Οδηγία για την Εταιρική Δέουσα Επιμέλεια (CS3D).
Στη Διακήρυξη της Βουδαπέστης, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων κατά τουλάχιστον 25% το πρώτο εξάμηνο του 2025 αλλά ακόμη δεν είναι σαφές πώς σκοπεύει να το πράξει αυτό η Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Διακήρυξη της Βουδαπέστης, «για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, όλα τα μέσα και οι πολιτικές πρέπει να αξιοποιηθούν με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών. Το business as usual δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Σήμερα, τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη για αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και ζητούμε αποφασιστικές και συλλογικές με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024». Στο πλαίσιο αυτό, η Διακήρυξη περιλαμβάνει προτάσεις για το ESG αλλά και για τον συναφή κλάδο, εκείνον της κυκλικής οικονομίας. Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα σαφές, απλό και έξυπνο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και μειώνοντας δραστικά τον διοικητικό, ρυθμιστικό φόρτο και τον φόρτο υποβολής εκθέσεων, ιδίως για τις ΜΜΕ. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια νοοτροπία που να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να ανθίσουν χωρίς υπερβολικές ρυθμίσεις. Στην ίδια λογική, επιδιώκεται η «οικοδόμηση μιας πιο κυκλικής και αποδοτικής από πλευράς πόρων οικονομίας και ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αγοράς για δευτερογενή υλικά, ιδιαίτερα για κρίσιμες πρώτες ύλες» και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται από την πλευρά της Επιτροπής και η παρουσίαση του νόμου περί κυκλικής οικονομίας.
Αυτή η εξορθολογιστική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της συνολικής προσπάθειας της ΕΕ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Η έκθεση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι «Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ανταγωνιστικότητας», που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024, ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει μείωση κατά 25% στις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων. Συνέστησε ότι όλες οι νέες προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε μια νέα αξιολόγηση ανταγωνιστικότητας με μια ισχυρή μεθοδολογία για τη μέτρηση των σωρευτικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων του κόστους συμμόρφωσης και του διοικητικού φόρτου.
Το Συμβούλιο ενέκρινε αυτές τις συστάσεις στη Διακήρυξη της Βουδαπέστης και η πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε τα πορίσματα της έκθεσης του Ντράγκι ως «ανεκτίμητο έργο» που αποτελεί τη βάση για τις προσπάθειες της Επιτροπής να διευκολύνει το διασυνοριακό εμπόριο, την καινοτομία και τις επενδύσεις.
Το σχέδιο της Επιτροπής να ενοποιήσει τα πλαίσια αναφοράς ESG αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση της πολυπλοκότητας των κανονιστικών ρυθμίσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ.
Αν και η πρόταση παραμένει υψηλού επιπέδου, θεωρείται ότι θα αποφορτίσει τις εταιρείες, δεδομένης της συχνά αλληλεπικαλυπτόμενης και πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ του CSRD, του Κανονισμού για την Ταξινομία της ΕΕ και του CS3D.