Ζητούμενο είναι να ξεκολλήσει και η στεγαστική πίστη, η οποία παραμένει καθηλωμένη περί το 1,5 δις. ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια είναι αυτά που λείπουν ακόμη από την εξίσωση της πιστωτικής επέκτασης και εφόσον κινητοποιηθούν και αυτά, θα δούμε πάνω από διψήφιο ποσοστό πιστωτικής επέκτασης, όπως λένε οι τραπεζίτες.
Προτεραιότητα στην ατζέντα των τραπεζών για την επόμενη χρονιά είναι η τόνωση της στεγαστικής πίστης. Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα αναμένονται καινοτόμες πρωτοβουλίες των τραπεζών για έξυπνες στεγαστικές χρηματοδοτήσεις, με την Τράπεζα Πειραιώς να κάνει την αρχή.
Μιλώντας χθες στο πάνελ των τραπεζιτών με την δημοσιογράφο Francine Lacqua του -, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου είπε ότι προσεχώς η Τράπεζα Πειραιώς θα παρουσιάσει κάποιες καινοτόμες ιδέες που θα δώσουν ώθηση στη στεγαστική πίστη. Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, τα στεγαστικά δάνεια είναι αυτά που λείπουν ακόμη από την εξίσωση της πιστωτικής επέκτασης και εφόσον κινητοποιηθούν και αυτά, θα δούμε πάνω από διψήφιο ποσοστό πιστωτικής επέκτασης.
Οι τραπεζίτες αναμένουν ισχυρή πιστωτική επέκταση για φέτος, αλλά και για τη διετία 2025 – 2026. Ήδη στα επιχειρηματικά δάνεια ο ρυθμός αύξησης τρέχει με 10%, αλλά το ζητούμενο είναι να ξεκολλήσει και η στεγαστική πίστη. Η οποία παραμένει καθηλωμένη περί το 1,5 δισ. ευρώ (οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων κινήθηκαν πέρυσι σε 1,3 δις.) όταν προ κρίσης 1,5 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια εκταμίευαν οι τράπεζες κάθε μήνα (το 2008, πριν ξεκινήσει η κρίση, η πιστωτική επέκταση στη στεγαστική πίστη ανερχόταν σε 15 δισ. ευρώ).
Οι τράπεζες προβλέπουν ότι το 2025 θα είναι η χρονιά ανάκαμψης και των στεγαστικών δανείων. Την τελευταία διετία σχεδόν, οι τραπεζίτες ψάχνουν να βρουν τον τρόπο που θα δώσουν το φιλί της ζωής στη στεγαστική πίστη. Τους το ζήτησε χθες και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με την Francine Lacqua του -. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να ενισχύσουν τα στεγαστικά δάνεια και να μην τα περιμένουν όλα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Ζήτησε να δουν πώς θα ανταποκριθούν στις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών, βλέποντας τους πελάτες τους και εκτός των κυβερνητικών προγραμμάτων για τη στέγαση, αναλαμβάνοντας δικές τους πρωτοβουλίες και μεγαλύτερα ρίσκα για τη χρηματοδότηση συνολικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Για τις τράπεζες, πάντως, η ενίσχυση της στεγαστικής πίστης αποτελεί δύσκολο sudoku, την τελευταία διετία, καθώς και φέτος, παρά τις όποιες εκταμιεύσεις, οι αποπληρωμές στεγαστικών δανείων συνέχισαν να είναι υψηλότερες.
Όπως έχει γράψει το -, καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει αποπληρωμές παλαιών δανείων της τάξεως των 500 – 600 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπερκαλύπτουν τις νέες εκταμιεύσεις και βάζουν τελικά αρνητικό πρόσημο στην στεγαστική πιστωτική επέκταση. Για να γίνει κατανοητό το «τσουνάμι» αποπληρωμών, τα λεγόμενα vintages, δηλαδή τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν τις χρονιές 2007, 2008, 2009 φέρνουν τώρα αποπληρωμές στις τράπεζες από όγκους εκταμιεύσεων ύψους 11 δις. ευρώ που γίνονταν εκείνη την περίοδο. Τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων έπεσαν στο ναδίρ και ενδεικτικά το 2017, εκταμιεύθηκαν νέα στεγαστικά μόλις 270 εκατ. ευρώ. Έκτοτε η αγορά έχει ανακάμψει με ρυθμό 30% – 35%. Ωστόσο, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων παραμένουν χαμηλότερες από τις αποπληρωμές παλαιότερων, εμποδίζοντας να υπάρξει θετικό πρόσημο μπροστά από την στεγαστική πιστωτική επέκταση.