Ο φορέας ισότητας της Βουλγαρίας διέταξε το κατέβασμα μιας σειράς αναρτήσεων στο Facebook του ηγέτη του κόμματος Αναγέννηση, Κόσταντιν Κοσταντίνοφ, οι οποίες στοχοποιούσαν τον εβραϊκής καταγωγής πολιτικό του αντίπαλο, τον Ντανιέλ Λόρερ από το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB), υποστηρίζοντας ότι συνιστούν ρητορική μίσους κατά των Εβραίων.
Το 2022 και το 2023, ο Κοσταντίνοφ στοχοποίησε τον Λόρερ σε μια σειρά αναρτήσεων στο Facebook. Ο Λόρερ προσέφυγε κατά του Κοσταντίνοφ στο όργανο ισότητας της Βουλγαρίας, την Επιτροπή Προστασίας κατά των Διακρίσεων, και εκπροσωπείται από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Bulgarian Helsinki Committee (BHC).
«Η ελευθερία του λόγου δεν σημαίνει την άκριτη και αυθαίρετη χρήση της ευρείας πλατφόρμας των κοινωνικών δικτύων για την απαξίωση των αντιπάλων με την προσβολή τους σε προσωπικό επίπεδο», ανέφερε η Επιτροπή κατά των διακρίσεων στην απόφασή της.
«Ο Κοσταντίνοφ προκάλεσε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προκαλεί ένα δυσάρεστο αίσθημα εχθρότητας, απόρριψης και μίσους προς τον Ντανιέλ Λόρερ», πρόσθεσε.
Η τελική απόφαση ήταν ότι ο Κοσταντίνοφ είχε διαπράξει παραβίαση του νόμου περί προστασίας από τις διακρίσεις, προβαίνοτας σε «παρενόχληση» για λόγους θρησκείας, εθνικότητας και καταγωγής. Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί, όμως, στο δικαστήριο.
Οι αναρτήσεις του Κοσταντίνοφ στο Facebook, οι οποίες φωτογράφιζαν τον Λόρερ ως ερπετό και τον αποκαλούσαν «ξένο», «ξένο πράκτορα», «εθνικό προδότη», «αντι-άνθρωπο», «ανειλικρινές πλάσμα» που θέλει «να φύγουμε εμείς οι Βούλγαροι και να εξαφανιστεί η χώρα μας» και άλλα, είχαν ως αποτέλεσμα οι οπαδοί του Κοσταντίνοφ να απειλούν και να καλούν σε βία κατά του Λόρερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ χαρακτηριστικές ήταν και οι εκκλήσεις των φιλορώσων οπαδών να σταλεί αυτός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ όπου «ο Χίτλερ δεν έζησε περισσότερο», πρόσθεσε ο φορέας ισότητας.
Ο φορέας ισότητας δήλωσε ότι η κυριολεκτική ανάγνωση των λόγων του Κοσταντίνοφ έδειξε ότι βασίζονταν στο γνωστό γεγονός της εβραϊκής καταγωγής του Λόρερ και δεν έφερε πολιτικό μήνυμα. Υπογράμμισε τη σημασία του ότι οι αναρτήσεις είναι δημόσια προσβάσιμες και διαθέσιμες στην επίσημη σελίδα του Κοσταντίνοφ στο Facebook, η οποία έχει σχεδόν 320.000 ακολούθους.
Ο Κοσταντίνοφ, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τον εαυτό του στη βάση της ελευθερία της πολιτικής έκφρασης, ισχυριζόμενος ότι τα όποια προσβλητικά σχόλια ήταν η αξιολόγηση ενός πολιτικού για έναν πολιτικό αντίπαλο. Υποστήριξε ενώπιον του οργάνου ισότητας ότι είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αυτές τις εκφράσεις επειδή η Βουλγαρία είναι μια δημοκρατική κοινωνία που διέπεται από τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ανέχεται αυτού του είδους τις δηλώσεις.
Ο Κοσταντίνοφ σημείωσε επίσης ότι η φράση «αυτό το ασεβές πλάσμα» είναι ένα σχόλιο που, όπως λέει, δεν φέρνει τον Λόρερ σε δυσμενή θέση διακρίσεων, επειδή δεν εστιάζει στην εθνικότητά του, ενώ οι λέξεις «κραυγαλέα ξεχασμένος αντι-άνθρωπος» αποτελούν πολιτική αξιολόγηση ενός πολιτικού από έναν άλλο.
Η Αναγέννηση είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, έχοντας κερδίσει το 13,4% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα είναι πολύ στενός συνεργάτης του AfD της Γερμανίας, με το οποίο σχημάτισε την ομάδα των Κυρίαρχων Εθνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το βουλγαρικό κόμμα τάσσεται ανοιχτά υπέρ της αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ και της αναθεώρησης της ένταξης στην ΕΕ. Η Αναγέννηση υποστηρίζει ότι η ένταξη στις BRICS θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην ΕΕ, ενώ ο Κοσταντίνοφ επισκέφθηκε επίσης τη Μόσχα φέτος.