Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο πρώην επίτροπος Μάριο Μόντι, και οι δύο πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί, προέτρεψαν την Τρίτη τους Ευρωπαίους ηγέτες να άρουν τα βέτο τους κατά των διορισμών του Ιταλού Ραφαέλε Φίτο και της Ισπανίδας Τερέσα Ριμπέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Πρόντι ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1999 έως το 2004 και θεωρείται ο ιδρυτής της ιταλικής κεντροαριστεράς. Από την άλλη, γνωστός ως «Σούπερ Μάριο» στον ευρωπαϊκό Τύπο, ο Μόντι ηγήθηκε μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης από το 2011 έως το 2013, όταν η Ρώμη αντιμετώπιζε τη οικονομική κρίση.
Στη δήλωσή τους, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας τόνισαν την ανάγκη ενότητας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ΕΕ.
«Σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις τόσο σε Ανατολή όσο και σε Δύση, ελπίζουμε ότι οι εσωτερικές εντάσεις -ιδιαίτερα μεταξύ παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκών ομάδων όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και οι Σοσιαλιστές- δεν θα επισκιάσουν τα προσόντα υποψηφίων όπως η Τερέσα Ριμπέρα και ο Ραφαέλε Φίτο», έγραψαν ο Πρόντι και ο Μόντι.
Η Ριμπέρα, πρώην υποουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, αντιμετώπισε την αντίθεση της ισπανικής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ, η οποία την κατηγόρησε για τις πρόσφατες πλημμύρες στη Βαλένθια.
Από την άλλη, ο Ιταλός Φίτο έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο διορισμός του σηματοδοτεί τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού συνασπισμού με ακροδεξιές επιρροές υπό την ηγεσία της Μελόνι.
Ο Πρόντι και ο Μόντι προειδοποίησαν ότι η εργαλειοποίησει των διορισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίλυση εσωτερικών πολιτικών διαφορών υπονομεύει την αξιοπιστία της ΕΕ και ενέχει τον κίνδυνο να βαθύνει τις διαιρέσεις.
«Εδώ και χρόνια, υποστηρίζουμε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ πρέπει να διέπονται από ισχυρή πολιτική συζήτηση, η οποία ενισχύει την κατανόηση του κοινού για τα διακυβεύματα που διακυβεύονται. Ωστόσο, όταν οι ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους υποψηφίους επιτρόπους γίνονται όχημα για κομματικές διαμάχες, τόσο η πολιτική όσο και η ΕΕ χάνουν την αξιοπιστία τους», ανέφεραν.
Οι δύο ηγέτες προειδοποίησαν επίσης ότι αυτές οι εσωτερικές διαιρέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική σύγκρουση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τη δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν ως Προέδρου της Κομισιόν.
«Ένα τέτοιο σενάριο θα καθιστούσε την Ευρώπη αντικείμενο παγκόσμιας γελοιοποίησης σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές αλλαγές, ιδίως στις ΗΠΑ, απαιτούν μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη», τόνισαν.
Για τους λόγους αυτούς, κατέληξαν εκφράζοντας την ελπίδα τους ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα επικρατήσει σε όλους το αίσθημα ευθύνης».