Αποπέμφθηκε ο πρωθυπουργός του Μάλι, Σογκέλ Κοκαλά Μαϊγκά, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση (ORTM), τέσσερις ημέρες μετά τις επικρίσεις του για την αποτυχία της χούντας να οργανώσει εκλογές εντός 24 μηνών από το πραξικόπημα, με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Οι στρατιωτικοί, που κατέλαβαν την εξουσία με διαδοχικά πραξικοπήματα το 2020 και το 2021, είχαν δεσμευτεί πως θα επέτρεπαν τη διεξαγωγή εκλογών τον Φεβρουάριο, αλλά την ανέβαλαν επ’ αόριστον επικαλούμενοι τεχνικούς λόγους.
Το Σάββατο, ο Μαϊγκά δήλωσε ότι δεν είχε συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το ζήτημα της αναβολής των εκλογών και ότι έμαθε για την απόφαση της χούντας από τα μέσα ενημέρωσης. «Όλα συμβαίνουν υπό άκρα μυστικότητα, εν αγνοία του πρωθυπουργού», είπε σε δημοσιογράφους.
Τα σχόλια πυροδότησαν ένταση, με την ηγεσία της χούντας να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως ενημέρωσε συνεργάτης του Μαϊγκά.
Ο Σογκέλ Κοκαλά Μαϊγκά είχε υπερασπιστεί ένθερμα τη χούντα του Μάλι, παρότι γειτονικά κράτη και σύμμαχοι επέκριναν τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας με ρώσους μισθοφόρους, καθώς και τις διαδοχικές αναβολές στην προκήρυξη εκλογών.
Ο διάδοχος του Μαϊγκά θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον ηγέτη της χούντας, τον στρατηγό Ασιμί Γκοϊτά, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου.
Προτού διοριστεί πρωθυπουργός το 2021, ο Μαϊγκά είχε διατελέσει υπουργός Εμπορίου επί προεδρίας του Αμαντού Τουμανί Τουρέ και υπουργός Ψηφιακής Οικονομίας επί προεδρίας του Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.
Ο Μαϊγκά ήταν επίσης επικεφαλής του συνασπισμού M5-RFP που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις κατά του Κεϊτά πριν από το πραξικόπημα του 2020.
--
Ειδήσεις σήμερα:
Δεν «βλέπουν» μέχρι στιγμής σύνδεση της γιάφκας στο Παγκράτι με την έκρηξη στους Αμπελοκήπους – Πού στρέφονται οι έρευνες
«Ναι» σε διαπραγμάτευση, «όχι» σε ανακωχή στις υπάρχουσες πρώτες γραμμές του πολέμου, λέει το Κρεμλίνο
Αυτή είναι η «καφετζού» και οι συνεργοί της από τα Μέγαρα που απέσπασαν 850.000 ευρώ από 72χρονο