Δεκάδες έρευνες πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε γραφεία δημόσιων φορέων και ιδιωτικές κατοικίες στο πλαίσιο εν εξελίξει έρευνας με στόχο την εξάρθρωση δικτύου που εξέδιδε πλαστές ρουμανικές ταυτότητες σε άτομα που είχαν γεννηθεί στη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Ένας εισαγγελέας από την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αξιωματικοί της Γενικής Επιθεώρησης της Αστυνομίας Συνόρων πραγματοποίησαν 90 εντάλματα έρευνας την Τετάρτη.
Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιους φορείς και ιδιωτικές κατοικίες στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία και ηλεκτρονική πλαστογράφηση στην οποία εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι στην κομητεία Botoșani (βόρεια Ρουμανία). Η έρευνα αποκαλύπτει αδικήματα όπως δωροδοκία, πελατειακές σχέδεις, εξαγορά επιρροής, παραποίηση επίσημων εγγράφων, χρήση πλαστών εγγράφων και παραποίηση ιδιωτικών εγγράφων.
Το δίκτυο φέρεται να λειτουργούσε μέσω υπαλλήλων δύο υπηρεσιών καταγραφής πληθυσμού και δύο δημαρχείων. Εξέδιδαν ρουμανικά έγγραφα ταυτότητας που περιείχαν ψευδή στοιχεία σε άτομα που είχαν γεννηθεί στη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Οι παραποιημένες πληροφορίες περιλάμβαναν πλασματικές διευθύνσεις, με τους δικαιούχους να μην έχουν ζήσει ποτέ -ή να μην προτίθενται να ζήσουν- στα μέρη που αναφέρονταν. Άλλα αλλοιωμένα χαρακτηριστικά ταυτοποίησης περιλαμβάνουν ονόματα, επώνυμα, ημερομηνίες και τόπους γέννησης, επιτρέποντας στους δικαιούχους να αποκτήσουν έγγραφα που αποδεικνύουν τη ρουμανική υπηκοότητα, την ταυτότητα και τη διαμονή.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι δικαιούχοι εγγράφηκαν για ακίνητα που ανήκαν σε θανόντες Ρουμάνους πολίτες των οποίων η περιουσία δεν είχε διευθετηθεί ή σε πολίτες που δεν μπορούσαν να συναινέσουν λόγω απουσίας ή ανικανότητας. Οι ψευδείς δηλώσεις κατοχής γίνονταν εν αγνοία των ιδιοκτητών, συχνά με τη χρήση πλαστών υπογραφών ή πλαστών πιστοποιητικών από υπαλλήλους του δημαρχείου που πιστοποιούσαν ψευδώς την ιδιοκτησία.
Σε ένα χωριό της κομητείας Botoșani, περίπου 10.000 άτομα από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Ρωσία ήταν εγγεγραμμένοι ως κάτοικοι. Στους περισσότερους δόθηκαν διευθύνσεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους, συχνά με βάση πλαστά έγγραφα ή πλαστές υπογραφές.
Το κόστος απόκτησης ρουμανικής ταυτότητας μέσω του δικτύου αναφέρθηκε ότι κυμαίνεται μεταξύ 350 και 400 ευρώ.