Όσο τα διαρθρωτικά μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής «έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν προέρχονται από έκτακτες φορολογήσεις, τόσο μας δίνεται η δυνατότητα και μετά το 2025, το 2026 και το 2027 να προγραμματίσουμε και άλλες μόνιμες μειώσεις φόρων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Όσο τα διαρθρωτικά μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής «έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν προέρχονται από έκτακτες φορολογήσεις, τόσο μας δίνεται η δυνατότητα και μετά το 2025, το 2026 και το 2027 να προγραμματίσουμε και άλλες μόνιμες μειώσεις φόρων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη, με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΑ – ΔΙΚΑΙΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ».
- Έρχονται τέσσερα νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε πως «θα στρέψουμε την προσοχή μας στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Άρα αυτή η πολιτική δεν είναι μια πολιτική η οποία είναι κοινωνικά και πολιτικά ουδέτερη. Είναι μια πολιτική η οποία επιστρέφει θα έλεγα, το μέρισμα των πρόσθετων εσόδων πίσω στην κοινωνία, είτε με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, είτε με σταθερή μείωση των φόρων».
«Τα πρόσθετα έσοδα δεν ήρθαν από αυξήσεις φόρων» αλλά «από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε επίσης, πως οι κινήσεις δεν θα είναι εύκολες γιατί «εξηγούμε στους πολίτες ότι με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, η χώρα έχει πια οροφές δαπανών». Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως «ασχέτως εάν υπάρχουν επιπλέον έσοδα, δεν μπορούμε εύκολα να κάνουμε ό,τι θέλουμε».
- Δημοσκόπηση Pulse: Πώς κρίνουν οι πολίτες την κυβερνητική πολιτική για τη φοροδιαφυγή
Πρόσθεσε όμως, πως μπορούν να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις «αν έχουμε σταθερή υπεραπόδοση από διαρθρωτικά μέτρα», αφού τότε «μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε αναφέροντας πως «ήμουν πολύ προσεκτικός λοιπόν, γι’ αυτό και μίλησα για το 2026 και για το 2027, αφού έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα να φανούν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι μέτρα τα οποία αποδίδουν μόνιμα, ότι δεν είναι έκτακτα μέτρα, αλλά διαρθρωτικά, και ειδικά αυτή η βελτίωση του κενού ΦΠΑ έχει τεράστια σημασία».
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα, ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, μειώνει το χρέος, έχει τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μειώνει τους φόρους. Αν δείτε τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, θα δείτε υπερβάσεις δημοσιονομικών στόχων, καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας και ταυτόχρονα αύξηση φόρων» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει στην Ελλάδα είναι, θα έλεγα, αρκετά ιδιαίτερο και θετικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πιστεύω ότι είναι και η δικαίωση της φορολογικής μας πολιτικής. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι το 2027, όταν θα κριθούμε πάλι από τους πολίτες, το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους, όχι μόνο στα χαμηλότερα εισοδήματα που είδαν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αύξηση του αφορολόγητου, ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά και στη μεσαία τάξη» υπογράμμισε.
Για τον ΦΠΑ
Στο ερώτημα αν αποκλείεται μία μείωση συντελεστών ΦΠΑ απάντησε πως «μια μονάδα μείωσης του ΦΠΑ στοιχίζει περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ στα έσοδα». Ωστόσο, πρόσθεσε «θέλω να τονίσω ότι είμαστε μια χώρα η οποία έχει αρκετές κατηγορίες προΐόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, περισσότερες κατηγορίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εμείς ήμασταν αυτοί που οπότε κρίναμε ότι έπρεπε να βάλουμε προΐόντα σε κατηγορίες χαμηλού ΦΠΑ για να στηρίξουμε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες, το πράξαμε».
«Το κάνουμε, παραδείγματος χάρη, για τα λιπάσματα για τους αγρότες μας, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα στο κόστος παραγωγής, επομένως ας έχουμε υπόψη μας αυτά τα πραγματικά δεδομένα. Από κει και πέρα όσο έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις, τόσο περισσότερα περιθώρια ελιγμών θα έχουμε στα τελευταία 2 χρόνια της θητείας μας» τόνισε.