Την ώρα που οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τελικά την Τετάρτη την υποψηφιότητα της υπουργού Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Τερέσα Ριμπέρα για Ευρωπαία Επίτροπο, η ίδια κατηγόρησε ανοιχτά το Λαϊκό Κόμμα ενώπιον του εθνικού κοινοβουλίου για τη διαχείριση των πλημμυρών στη Βαλένθια, απαντώντας ουσιαστικά στα πυρά που εξαπέλυε εναντίον της το ίδιο το κόμμα τις τελευταίες ημέρες.
Μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular) για τους κακούς χειρισμούς των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών τις πρώτες ώρες της τραγωδίας στην Ισπανία και τις αποτυχίες στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (AEMET), η Ριμπέρα δήλωσε ότι όλα τα δημόσια συστήματα έκτακτης ανάγκης λειτούργησαν σωστά.
Σε ομιλία της στο εθνικό κοινοβούλιο, η Ριμπέρα επέρριψε την τελική ευθύνη για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία, υπενθύμισε, ήταν υπεύθυνη για όλες τις επιχειρήσεις εκκένωσης και παροχής βοήθειας στον πληθυσμό κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης.
«Δεν έχει νόημα να έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (από την AEMET) αν αυτός που πρέπει να ανταποκριθεί (η κυβέρνηση της Βαλένθια) δεν ξέρει πώς να το κάνει», δήλωσε η Ισπανίδα πολιτικός.
Την ίδια ώρα και όσο μιλούσε η πρώην Υπουργός, από τις Βρυξέλλες ήρθε η είδηση ότι η ομάδα του ΕΛΚ πήρε αποστάσεις από το Λαϊκό Κόμμα και ψήφισε τελικά υπέρ της Ισπανίδας πολιτικού το απόγευμα της Τετάρτης, παρακάμπτοντας το βέτο των Ισπανών συναδέλφων τους.
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η ομάδα θα ψηφίσει υπέρ της Ριμπέρα και των άλλων νέων επιτρόπων, αν ικανοποιηθεί από τις εξηγήσεις της ίδιας στο κοινοβούλιο το πρωί.
Η θέση του Βέμπερ διέλυσε την ad hoc «συμμαχία» που σχηματίστηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του ίδιου και του ηγέτη του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, ο οποίος προέτρεψε τους Γερμανούς να σταματήσουν πάση θυσία την Ριμπέρα.
Δύσκολο δούναι και λαβείν για ΕΛΚ-S&D
Το ισπανικό δεξιό κόμμα έδωσε σκληρή μάχη στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες για να εκτοπίσει τη Ριμπέρα.
Το κόμμα κατηγόρησε το PSOE και το S&D ότι εγκατέλειψαν ορισμένες από τις -μέχρι τώρα- αδιαπραγμάτευτες πολιτικές αρχές τους, συμπεριλαμβανομένης της μη διαπραγμάτευσης με ακροδεξιές δυνάμεις.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, η ευρωβουλευτής του PP Σοφία Αθέδο δήλωσε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ και η ομάδα S&D ήταν έτοιμοι να κάνουν τα στραβά μάτια και να ψηφίσουν υπέρ του Ιταλού υποψήφιου επιτρόπου Ραφαέλε Φίτο του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’Italia (ECR), εάν αυτό το τέχνασμα το τεχνητό δούναι και λαβείν άνοιγε τις πόρτες των Βρυξελλών για την Ριμπέρα.
Η ισπανική κυβέρνηση ξεπέρασε τα ιδεολογικά της όρια, δήλωσε η Αθέδο.
«Έχουν ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές, [και] σύντομα αυτή της ακροδεξιάς», δήλωσε η βουλευτής του PP, αναφερόμενη στις περίπλοκες διαπραγματεύσεις για την άρση του βέτο του ΕΛΚ στην Ριμπέρα και το βαρύ «τίμημα που πρέπει να πληρώσουν» το PSOE και το S&D με την αποδοχή του Φίτο.
Η ασυνήθιστη κίνηση του Βέμπερ αφόπλισε την επίθεση του Λαϊκού Κόμματος, ενώ έθεσε και δύο προϋποθέσεις για τη Ριμπέρα: να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του κοινοβουλίου και να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί εάν διωχθεί ποινικά για τη διαχειριση της καταστροφής της Βαλένθια.
Ωστόσο, πηγές του ΕΛΚ που επικαλείται το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων (EFE) σχολίασαν την Τετάρτη ότι «κάθε θετική γνώμη (της ομάδας) για τη σοσιαλιστική υποψήφια θα περιλαμβάνει πανηγυρικά την απαίτηση παραίτησής της (της μελλοντικής επιτρόπου) εάν ο διορισμός της συνεπάγεται την εξαγωγή ενός ισπανικού δικαστικού προβλήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Μία από τις λύσεις που προβλέπονταν για να ξεμπλοκαριστούν τα διασταυρωμένα βέτο ήταν μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία, σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο του ΕΛΚ στη Ριμπέρα, οι προοδευτικές (και φιλελεύθερες) ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποδέχονταν και τον Φίτο.
Για να φανεί ευέλικτος, ο Σάντσεθ υπενθύμισε στην G20 στη Βραζιλία την Τρίτη ότι οι Ευρωπαίοι επίτροποι επιλέγονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και έδωσε το παράδειγμα ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει επίσης να ψηφίσουν τον υποψήφιο που πρότεινε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν: Όλιβερ Βαρχέλι.
«Ο επίτροπος δεν επιλέγεται από εμένα. Επιλέγεται από την κυβέρνηση κάθε χώρας», τόνισε ο Σάντσεθ.