Εστιάζουμε στην οργανική ανάπτυξη, κοιτάζουμε στο μέτωπο των εξαγορών εταιρείες με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, με ανοδικές προοπτικές και με δυνατότητα εκμετάλλευσης συνεργειών, χωρίς ωστόσο να αγνοούμε το ενδεχόμενο πώλησης συμμετοχών μας με στόχο την επίτευξη κεφαλαιακών κερδών.
Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε τη στρατηγική ανάπτυξης της Quest Holdings, ο διευθύνων σύμβουλος του εισηγμένου ομίλου Απόστολος Γεωργαντζής στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, συμπληρώνοντας ότι στο deal με την GLS για την πώληση του 20% της ACS προέκυψαν κεφαλαιακά κέρδη, δείχνοντας ότι στον όμιλο υπάρχουν κρυμμένες αξίες (hidden values) που δεν αποτυπώνονται στη χρηματιστηριακή του αποτίμηση.
Η ουσία είναι πως η Quest έχοντας στις 30/9/2024 καθαρό δανεισμό 45 εκατ. ευρώ, μετά την πώληση του 20% της ACS έναντι 74 εκατ. και τη συμφωνία για απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της Μπενρουμπή έναντι 27,2 εκατ. ευρώ (η έγκριση των αρχών αναμένεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2025), θα βρεθεί ουσιαστικά χωρίς δανειακές υποχρεώσεις, οπότε θα έχει ένα λόγο παραπάνω για να προχωρήσει σε νέες επιθετικές κινήσεις.
Άλλωστε στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου, η διοίκηση της Quest αναφέρει πως «η ρευστότητα του ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ», όταν στα αντίστοιχα περυσινά αποτελέσματα είχε αναφερθεί σε αντίστοιχο ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Πάντως σε ερώτημα αναλυτή για το κατά πόσο η πώληση του 20% της ACS θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά και την πολιτική χρηματικών διανομών προς τους μετόχους το 2025, ο Απόστολος Γεωργαντζής απέφυγε να απαντήσει, δηλώνοντας πως είναι υπερβολικά νωρίς για να αναφερθούμε στη μερισματική πολιτική του επόμενου έτους.
Τέλος, η διοίκηση του ομίλου Quest απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών στο πλαίσιο του χθεσινού conference call, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
- Επιμένει στο προηγούμενο guidance για το σύνολο του 2024, που αναφερόταν σε ήπια ανάπτυξη στα ενοποιημένα έσοδα, στο EBITDA και στην προ φόρων κερδοφορία.
- Οι πωλήσεις της Xiaomi στη Ρουμανία σημειώνουν διψήφιο ποσοστό αύξησης, με το τρέχον μερίδιο αγοράς να είναι πολύ μικρό και να βαίνει προς περαιτέρω διεύρυνση. Από εδώ και πέρα η κερδοφορία της συγκεκριμένης δραστηριότητας προβλέπεται να βελτιώνεται.
- Στο deal της ACS, η GLS έχει το δικαίωμα αγοράς και του υπόλοιπου 80%, είτε τον Οκτώβριο του 2025, είτε τον ίδιο μήνα του 2026. Αν δεν το πράξει, η Quest έχει το δικαίωμα επαναγοράς του 20% που πούλησε πρόσφατα. Σε μια τέτοια περίπτωση το τίμημα θα προκύψει από μια σύνθετη φόρμουλα, ωστόσο αν οι επιδόσεις της ACS είναι οι τρέχουσες, τότε θα είναι χαμηλότερο από τα 74 εκατ. ευρώ της φετινής συναλλαγής.