Όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ, στο σημερινό ραντεβού θα διερευνηθεί μεταξύ άλλων κατά πόσο τα κοινοτικά στελέχη έχουν να προτείνουν λύσεις αντιμετώπισης. Από τι θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις. «Έχουμε πολλές επιλογές παρέμβασης», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με το αν θα υπάρξει παρέμβαση ώστε οι ανατιμήσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος να μην περάσουν στα τιμολόγια, αλλά και για τη φόρμουλα που θα έχει αυτή η παρέμβαση, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ.
Αυτό σημαίνει πως από τη σημερινή συνάντηση με το κοινοτικό κλιμάκιο δεν πρόκειται να «κλειδώσει» κάποιο κυβερνητικό μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή συνάντηση έχει αναφερθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κομισιόν να διερευνήσει τα «κρούσματα» απότομων εκτινάξεων των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη. Το πρώτο τέτοιο «κρούσμα» καταγράφηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ ένα ανάλογο φαινόμενο επανεμφανίστηκε πριν από περίπου 10 ημέρες.
Σύμφωνα πάντως με τις υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ, η σημερινή έλευση του τεχνικού κλιμακίου αποτελεί μία από τις σημαντικές παραμέτρους για τις όποιες αποφάσεις, κατ’ αρχάς γιατί στο πλαίσιο της συνάντησης θα διερευνηθεί κατά πόσο τα κοινοτικά στελέχη έχουν να προτείνουν εργαλεία για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα. Επίσης, από τη συνάντηση θα προκύψει και η στάση των Βρυξελλών απέναντι στο πρόβλημα και τις λύσεις που μελετά η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του.
Οι κρίσιμες παράμετροι
Πέρα από τη στάση των Βρυξελλών, βασικό ρόλο στα μέτρα που θα δρομολογήσει η κυβέρνηση αποτελεί και η εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ωρα η ελληνική αγορά παρουσιάζει σημάδια σχετικής αποκλιμάκωσης, από τα ακραία επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Για παράδειγμα, σήμερα διαμορφώνεται στα 119 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με ημερήσια μείωση κατά 6,75%.
Ωστόσο, το ισχυρά ανοδικό ράλι που έχει προηγηθεί έχει αφήσει ισχυρό «αποτύπωμα» στα επίπεδα με τα οποία «τρέχει» ο Νοέμβριος. Έτσι, μέχρι και σήμερα, η μέση μηνιαία τιμή διαμορφώνεται στα 139,61 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 55% σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Σημαντικό επίσης «βάρος» για την κυβέρνηση έχει η στάση των προμηθευτών, σχετικά με το ποσοστό στο οποίο σχεδιάζουν να περάσουν αυτές τις ανατιμήσεις στη λιανική, μέσω των χρεώσεων των τιμολογίων τους. Έτσι, όσο πιο διατεθειμένες είναι οι εταιρείες προμήθειας να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των χονδρεμπορικών αυξήσεων, τόσο μικρότερη θα είναι και η ανάγκη για μέτρα.
Αρκετά εργαλεία στο τραπέζι
Όπως επισημαίνουν οι πηγές του ΥΠΕΝ, τελευταία κρίσιμη παράμετρος αποτελεί το ύψος των ποσών που θα χρειαστούν για την παρέμβαση. Η παράμετρος αυτή, όπως είναι φυσικό, θα επηρεάσει και το ποιο εργαλείο τελικά θα προκριθεί ώστε να μην υπάρξουν υπέρμετρες αυξήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ένα τέτοιο εργαλείο αποτελεί η εφαρμογή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, δηλαδή ανώτατου ορίου στις αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγών. Το εργαλείο αυτό είχε εφαρμοστεί σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αποφέροντας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που επιστρατεύθηκαν για τις επιδοτήσεις.
Έτερο υποψήφιο μέτρο αποτελεί η επιβολή έκτακτης εισφοράς στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Η λύση αυτή εφαρμόστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι (τον Αύγουστο) για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων που είχαν δοθεί τότε. Πάντως, τα στελέχη του υπουργείου ξεκαθαρίζουν πως υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά ακόμη δημοσιονομικά εργαλεία για να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από υπέρμετρες αυξήσεις. «Έχουμε πολλές επιλογές παρέμβασης», σημειώνουν χαρακτηριστικά.