Οι «κρυφές» μεταφορτώσεις ρωσικών καυσίμων από πλοίο σε πλοίο άλλαξαν τοποθεσία και περιοχή ανοικτά των ελληνικών ακτών, καθώς η Ελλάδα διεξάγει ναυτικές ασκήσεις, «αναστέλλοντας» τις δραστηριότητες σε μία συγκεκριμένη περιοχή, όπως αναφέρει το -.
Συγκεκριμένα, το - επισημαίνει ότι αυτές οι δραστηριότητες έχουν μεταφερθεί από τον Λακωνικό Κόλπο προς τα νησιά Λέσβο και Χίο.
Σύμφωνα με στοιχεία της αναλυτικής εταιρείας Vortexa, οι οποίες παρατίθενται στο δημοσίευμα, περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ντίζελ, μαζούτ και άλλων προϊόντων πετρελαίου μεταφορτώνονται μηνιαίως κοντά στα νησιά Λέσβος και Χίος στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η περιοχή έγινε δημοφιλής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μόνο αφότου το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας πραγματοποίησε ασκήσεις γύρω από τον Λακωνικό Κόλπο, που προηγουμένως ήταν η «νούμερο 1» περιοχή για τη διαδικασία αυτή στην Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει μάλιστα πως οι ασκήσεις έχουν ως στόχο να σταματήσουν τις επικίνδυνες μεταφορτώσεις σε παλαιά πλοία, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν και απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, οι μεταφορτώσεις ρωσικού πετρελαίου μετατοπίστηκαν σε νέες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων της Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και των ανοικτών της Δυτικής Αφρικής.
Απόκρυψη της προέλευσης του πετρελαίου
Δημιουργεί επίσης ένα ακόμη επίπεδο διαχωρισμού μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών των φορτίων.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι μεταφορτώσεις συνεχίζονται και στην ευρύτερη περιοχή του Λακωνικού Κόλπου, αλλά με αρκετά χαμηλότερο ρυθμό, από τότε που ξεκίνησαν οι ναυτικές ασκήσεις της Ελλάδας.
Επίσης, τονίζει ότι οι ελιγμοί άφησαν ανεπηρέαστο ένα στενό κομμάτι θάλασσας και σε αυτό το σημείο εξακολουθεί να υπάρχει δραστηριότητα.
Έκτη διαδοχική παράταση στις ασκήσεις
Ωστόσο, οι ελληνικές NAVTEX για ασκήσεις στον Λακωνικό κόλπο έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν 1 χρόνο, καθώς η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή για τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου που γίνονται εκεί, με αποτέλεσμα το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας να απαγορεύσει την είσοδο εμπορικών σκαφών.
Οι ασκήσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να τελειώσουν στις 15 Νοεμβρίου, θα συνεχιστούν τώρα μέχρι τα μέσα Μαρτίου -δέκα και πλέον μήνες αφότου πρωτοξεκίνησαν- σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.