Ξεκάθαρα θετικά τα πορίσματα για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την μεταπρογραμματική εποπτεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξάμηνου. «Κίτρινη κάρτα» για Ολλανδία, Γερμανία.
Οι κρατικοί προϋπολογισμοί της Ελλάδας και άλλων επτά κρατών είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις συστάσεις των νέων δημοσιονομικών κανόνων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την παρουσίαση του πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Την ίδια στιγμή, η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας που επίσης δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα διαπιστώνει πως η χώρα μας διατηρεί τη δυνατότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε τα προσχέδια προϋπολογισμών του 2025 που κατέθεσαν 17 μέλη της Ευρωζώνης, υπό το πρίσμα των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θέτουν ως βασικό όρο την ετήσια αύξηση των πρωτογενών δαπανών κάθε χώρας κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Για τη χώρα μας το όριο έχει τεθεί στο 3,7% για το 2025, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός της ερχόμενης χρονιάς προβλέπει αύξηση 3,6%.
- Διαβάστε ακόμα – Προϋπολογισμός 2025: Τα 15 σημεία κλειδιά για ισχυρή ανάπτυξη, επενδύσεις – Τι θα κρίνει τα μέτρα στήριξης
Συνολικά οκτώ κράτη μέλη της Ευρωζώνης θεωρείται ότι ευθυγραμμίζονται με τις δημοσιονομικές συστάσεις, ενώ επτά δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως, ένα δεν ευθυγραμμίζεται και ένα ενδέχεται να μην ευθυγραμμίζεται:
Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Λετονία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ιταλία, η Κροατία και η Γαλλία εκτιμάται ότι ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις, καθώς οι καθαρές δαπάνες τους προβλέπονται εντός των ανώτατων ορίων.
Η Εσθονία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία εκτιμάται ότι δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις συστάσεις, καθώς οι ετήσιες καθαρές δαπάνες τους (Φινλανδία, Ιρλανδία) και/ή σωρευτικές καθαρές δαπάνες τους (Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία) προβλέπεται ότι θα υπερβούν τα αντίστοιχα ανώτατα όρια.
- Κομισιόν: Οκτώ κράτη της ΕΕ σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
Το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Πορτογαλία εκτιμάται ότι δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τη σύσταση: μολονότι οι καθαρές δαπάνες τους προβλέπονται εντός των ανώτατων ορίων, δεν θα έχουν σταδιακά καταργήσει τα μέτρα στήριξης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας έως τον χειμώνα 2024-2025, όπως συνέστησε το Συμβούλιο.
Η Ολλανδία εκτιμάται ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τη σύσταση, δεδομένου ότι οι καθαρές δαπάνες προβλέπονται πάνω από τα ανώτατα όρια.
Η Λιθουανία εκτιμάται ότι ενδέχεται να μην ευθυγραμμίζεται με τη σύσταση, δεδομένου ότι οι καθαρές δαπάνες προβλέπεται ότι θα υπερβούν τα ποσοστά που η Επιτροπή θεωρεί ως κατάλληλο πρώτο βήμα για την εφαρμογή του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.
«Κίτρινη κάρτα» σε πέντε χώρες
Εκτός από τα σχέδια των προϋπολογισμών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε και τα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά – Διαρθρωτικά Σχέδια των κρατών-μελών της ΕΕ, που αποτελούν και τον ακρογωνιαίο λίθο των νέων δημοσιονομικών κανόνων, καθώς περιλαμβάνουν τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, τις δαπάνες και τις μεταρρυθμίσεις του κάθε κράτους για τα επόμενα τέσσερα ή επτά χρόνια (σ.σ. υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης για όσα κράτη-μέλη το επιθυμούν).
- Διαβάστε ακόμα – Γραφείο Προϋπολογισμού: Εχέγγυο το Μεσοπρόθεσμο για τις αγορές – Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2024
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα 22 κράτη – μέλη έχουν υποβάλλει τα Μεσοπρόθεσμα Σχέδια τους και πέντε χώρες έχουν ζητήσει επέκταση της περιόδου προσαρμογής στα επτά χρόνια. Από τα σχέδια που υποβληθεί έχουν εξεταστεί τα 21, καθώς η Ουγγαρία κατέθεσε το δικό της στις 4 Νοεμβρίου.
Από τα 21 αυτά σχέδια τα 20 -συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού- καλύπτουν τις προϋποθέσεις για δημοσιονομική σταθερότητα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Το μόνο που δεν «πέρασε» την κρίση είναι το Μεσοπρόθεσμο της Ολλανδίας.
Την περίοδο της παρουσίασης του Φθινοπωρινού πακέτου η Κομισιόν δεν είναι παραλάβει τα Μεσοπρόθεσμα πέντε κρατών-μελών και συγκεκριμένα της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας και της Λιθουανίας που ζήτησαν και έλαβαν πίστωση χρόνου λόγω εκλογικών και πολιτικών εξελίξεων. Σε Βουλγαρία, Βέλγιο, Αυστρία και Λιθουανία η επέκταση δόθηκε καθώς εκκρεμούσε σχηματισμός κυβέρνησης μετά από εκλογές και στη Γερμανία λόγω των επερχόμενων εκλογών.
Οι εκθέσεις Μεταπρογραμματικής Εποπτείας
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι εκθέσεις Μεταπρογραμματικής Εποπτείας που συντάσσονται για τις χώρες που ήταν στο παρελθόν σε προγράμματα στήριξης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) εξετάζοντας κατά βάση τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους.
- Διαβάστε ακόμα – Το παζλ των νέων προϋπολογισμών – Το προσχέδιο του 2025, η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου στις Βρυξέλλες και τα επόμενα βήματα
Οι εκθέσεις βασίζονται στις πληροφορίες που συλλέγουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ESM (σ.σ. οι γνωστοί «Θεσμοί») κατά τις επιτόπιες επισκέψεις τους σε κάθε χώρα. Και για τις πέντε χώρες διαπιστώθηκε πως διατηρούν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους.
Τι περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
Το φετινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι το πρώτο που πραγματοποιείται με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη άνοιξη.
Φέτος το πακέτο ανακοινώνεται σε τμήματα με το πρώτο τμήμα να περιλαμβάνει:
- Τους στόχους του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας και τα βήματα για την εφαρμογή του.
- Τις συστάσεις της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα Μεσοπρόθεσμα Σχέδια 21 κρατών-μελών της ΕΕ.
- Τη γνώμη της Κομισιόν για τα προσχέδια προϋπολογισμών 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
- Έκθεση για την πορεία διατήρησης των ελλειμμάτων κάτω από 3% υπό το πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP).
- Τις συστάσεις της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πως μπορούν να βγουν από τη Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος τα κράτη που βρίσκονται σε αυτή.
- Τις Εκθέσεις Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Συνήθως, κατά το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο η Κομισιόν ανακοινώνει και την στρατηγική της για την επόμενη χρονιά. Ωστόσο αυτό θα πραγματοποιηθεί σε μελλοντικό χρόνο καθώς βρισκόμαστε στη διαδικασία σχηματισμού του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων.