Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε η σημερινή επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στην Αθήνα.
Τον κ. Ρούτε υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε μαζί του.
Δείτε φωτογραφίες
Μετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Ρούτε θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Στις 12 το μεσημέρι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για πρώτη φορά με τη νέα του ιδιότητα, καθώς έχει επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Η τελευταία του επίσκεψη τον Νοέμβριο του 2021 ήταν μάλιστα επεισοδιακή, με την ευθεία αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τη δημοσιογράφο με το κόκκινο καπέλο Ίνγκεμποργκ Μπέιγκελ για το μεταναστευτικό. Η επαφή του με τον κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ρούτε θα ξεκινήσει με τετ-α-τετ, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, δηλώσεις και εν συνεχεία γεύμα. Νωρίτερα, ο κ. Ρούτε θα έχει περάσει από το Πεντάγωνο, όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και από το υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα δει τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μαρκ Ρούτε δεν γνωρίζονται μόνο από την κοινή τους θητεία στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που στήριξαν την υποψηφιότητα Ρούτε, με τους δύο άνδρες να συναντώνται τον περασμένο Δεκέμβριο και μάλιστα να κάνουν έναν περίπατο στους παγωμένους δρόμους της Χάγης.
Υπό αυτή την έννοια, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να σπάσει ο πάγος, ούτε για να μπουν στην ουσία της συζήτησης. Και είναι δεδομένο ότι η συζήτηση θα έχει «πολύ» από Ουκρανία, καθώς η κατάσταση στο πεδίο είναι η «καυτή πατάτα» για τη Συμμαχία, μετά και τη νέα πυραυλική προβολή ισχύος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το ΝΑΤΟ αναζητεί τρόπους ενίσχυσης της άμυνας του Κιέβου, αν και η νέα κατεύθυνση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού είναι ότι πρέπει να επέλθει άμεσα ειρήνευση στο πεδίο. Βεβαίως, με τις κινήσεις της Ρωσίας, η προοπτική κατάπαυσης πυρός «εντός 24 ωρών», όπως έχει πει ο Ντόναλντ Τραμπ, φαντάζει τουλάχιστον ουτοπική. Σημειωτέον, ο κ. Ρούτε που βρέθηκε χθες στην Άγκυρα, συναντήθηκε το Σάββατο με τον κ. Τραμπ στο Μαρ-Α-Λάγκο της Φλόριντα.
«Να μην χάσει άλλα εδάφη η Ουκρανία»
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, συζητώντας με τον Γάλλο συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε τους αναθεωρημένους στόχους της Δύσης στο μέτωπο της Ουκρανίας. «Ενδεχόμενη ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Βεβαίως, το να μιλάμε για μια ουκρανική νίκη μπορεί να ακούγεται πολύ αισιόδοξο, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει τουλάχιστον να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να μην χάσει περισσότερα εδάφη. Αν κάποιος θέλει να είναι ρεαλιστής, αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Πάντως, η Ελλάδα σε όλους τους τόνους έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμετέχει στον εξοπλισμό της Ουκρανίας εις βάρος της ελληνικής άμυνας.
Ειδήσεις σήμερα:
Γιατί ο Μεγαλέξανδρος κέρδιζε όλες τις μάχες – Οι νέες θεωρίες για τον θάνατό του, πού μπορεί να βρίσκεται ο τάφος του
Eξιτήριο για την Αλεξάνδρα Νίκα – «Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο στη ζωή» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αργυρός για τον ερχομό του παιδιού τους
Χολοντομόρ: Τα αληθινά γεγονότα με τον «μεγάλο λιμό» του 1932-1933 που έφερε την επίθεση ΚΚΕ στους Ουκρανούς στη Μάνδρα