Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε διαπραγματεύσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά παρέμεινε επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο σύλληψης του Ισραηλινού ηγέτη σε περίπτωση που επισκεφθεί την Ιταλία.
Ο Ταγιάνι σχολίασε την πρόσφατη απόφαση του ΔΠΔ (Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο) να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ.
«Πρέπει πάντα να είμαστε ρεαλιστές- πρέπει να επιδιώκουμε την επίτευξη της ειρήνης. Το Ισραήλ είναι μια χώρα, μια δημοκρατία», είπε, εξηγόντας ότι το να εξισώνει κανείς τον Νετανιάχου και τον Γκαλάντ με τον Ντέιφ είναι «μη ρεαλιστικό».
«Τέτοιες αποφάσεις χρησιμεύουν μόνο για την παράταση του πολέμου, δίνοντας δύναμη στη Χεζμπολάχ και το Ιράν, οι οποίοι βασικά δεν θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ», είπε.
«Μπορεί επίσης να διαφωνεί κανείς με τον τρόπο με τον οποίο η [ισραηλινή] κυβέρνηση διαχειρίστηκε την απάντηση μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, αλλά πιστεύω ότι τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε με τον Νετανιάχου για να επιτύχουμε ειρήνη στον Λίβανο και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από μια συνάντηση με υπουργούς και εκπροσώπους πέντε αραβικών χωρών: την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Το Διεθνές Δικαστήριο ασχολείται με νομικά θέματα, όχι με πολιτικά. Πιστεύω ότι ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί αυτή τη στιγμή είναι η ειρήνη, διότι κάθε επιπλέον θάνατος είναι μια αποτυχία», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Ταγιάνι εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η G7 θα καταλήξει σε μια ενιαία θέση σχετικά με την απόφαση του ΔΠΔ. Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός φάνηκε να έχει τις επιφυλάξεις του για την πιθανή σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε περίπτωση που επισκεφθεί την Ιταλία, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει μια μορφή ασυλίας για τα τρία ανώτατα κρατικά αξιώματα.
Επιβεβαιώνοντας την αναγνώριση του ΔΠΔ από την Ιταλία, ο Ταγιάνι τόνισε ότι το Δικαστήριο πρέπει να παρεμβαίνει σε «νομικό» επίπεδο, προσθέτοντας ότι «δεν πείθεται από την εξίσωση μεταξύ του τρομοκράτη που οργάνωσε τη δίωξη των Εβραίων στις 7 Οκτωβρίου και του επικεφαλής μιας εκλεγμένης κυβέρνησης».
Ο απερχόμενος επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ επισκέφθηκε πρόσφατα τον Λίβανο και συμμετέχει στις συναντήσεις της G7, μια από τις τελευταίες του υποχρεώσεις ως Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ είναι «δεσμευτική» και ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να την εφαρμόσουν.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, με τη σειρά της, σχολίασε το ένταλμα του ΔΠΔ, δηλώνοντας στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο της G7 ότι «η γερμανική κυβέρνηση σέβεται το νόμο, διότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», ενώ η Γερμανία είναι πράγματι υποχρεωμένη να εκτελέσει τα εντάλματα.