Αντιμέτωπη με κλείσιμο εργοστασίων και κύμα απολύσεων από μεγάλες βιομηχανίες έρχεται η Γερμανία. Το άλλοτε πανίσχυρο Made in Germany βιώνει την τέλεια καταιγίδα και οι αποφάσεις του προκαλούν εντός και εκτός των γερμανικών συνόρων σοκ.
Θα έλεγε κανείς ότι η γερμανική βιομηχανία έχει μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη, με τις διοικήσεις να τεντώνουν όσο μπορούν τα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και να κόβουν ό,τι θεωρούν πως περισσεύει από παραγωγή και θέσεις εργασίας.
Όπως έχει εξηγήσει σε αναλύσεις του το – το Βερολίνο που κουνούσε το δάχτυλο στις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου και πίεζε για μεταρρυθμίσεις, έμεινε απελπιστικά πίσω το ίδιο στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Και η κραταιά οικονομία του, που «οδηγούσε» κάποτε την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής, έμεινε απελπιστικά εξαρτημένη από δύο άλλες μεγάλες δυνάμεις: τη Ρωσία, που την τροφοδοτούσε με άφθονη, φθηνή ενέργεια και την Κίνα, που απορροφούσε με μεγάλη όρεξη τις εξαγωγές της. Όσο αυτά λειτουργούσαν, κανείς δεν αμφισβητούσε τη σοφία της επιλογής αυτής.
Όταν όμως η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η Δύση στάθηκε απέναντί της με σκληρές κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα η Κίνα εισήλθε σε μία διαδικασία αλλαγής του οικονομικού της μοντέλου και κρίσης στην αγορά ακινήτων, που σήμαινε αισθητά βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι εξαρτήσεις έγιναν πόνος. Από την κινεζική πλευρά μάλιστα το πλήγμα είναι διπλό. Γιατί οι γερμανικοί κολοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν τον οξύτατο ανταγωνισμό των καλά επιδοτούμενων κινεζικών εταιρειών.
Τα λουκέτα της Volkswagen και η ιστορία αποτυχίας της Γερμανίας: Αποβιομηχάνιση, εμμονικές εξαρτήσεις και λάθη
Η λίστα που μακραίνει
Μετά τα λουκέτα και την κατάργηση θέσεων εργασίας από εταιρείες όπως οι Volkswagen, Miele, Continental, ZF Friedrichshafen, Bosch, ήρθε και η σειρά της Thyssenkrupp. Ο γερμανικός κολοσσός σχεδιάζει «να περιορίσει την παραγωγική του ικανότητα από τους 11,5 εκατομμύρια τόνους σήμερα στους 8,7 έως 9 εκατομμύρια τόνους, προκειμένου «να προσαρμοστεί στις μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς», γράφει σήμερα η Τagesschau και αναμεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Η μείωση της παραγωγής σημαίνει και μαχαίρι στις θέσεις εργασίας. Στο πλαίσια της «προσαρμογής» της παραγωγής και του «εξορθολογισμού της διοίκησης» θα καταργηθούν έως το 2030 περίπου 5.000 θέσεις εργασίας, ενώ επιπλέον 6.000 θέσεις θα ανατεθούν σε εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών. Οι συνολικά 11.000 απολύσεις αντιστοιχούν στο 40% του προσωπικού της βιομηχανίας. Η απόφαση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Thyssenkrupp Steel plans to cut some 40% of its workforce over the coming years, with workers at the German industrial giant promising fierce resistance https://t.co/ap1YKwgOKD pic.twitter.com/eyZqurJSlr
— Reuters (@Reuters) November 26, 2024
«Ήρθε και η σειρά της ThyssenKrupp. […] Ολοένα και περισσότερα κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας φαίνεται πως χάνουν την πίστη τους πως η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία θα αλλάξει άμεσα προς το καλύτερο», σχολιάζει από την πλευρά της η Augsburger Allgemeine. «Εξάλλου, σε περιόδους έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού δεν αποφασίζει κανείς ελαφρά τη καρδία να απολύσει εκπαιδευμένο προσωπικό.
[…] Volkswagen, Ford, Schaeffler, Bosch, Hirschvogel – η λίστα των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να περικόψουν τις θέσεις εργασίας τους μεγαλώνει σχεδόν καθημερινά. Έτσι, μεγαλώνει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μία δυναμική που θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας, εφ’ όσον δεν καταφέρει κανένας να αντιστρέψει την κατάσταση. Για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία ο αριθμός των ανέργων πλησιάζει τα τρία εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα εν τω μεταξύ η εταιρεία ενισχύει τις δραστηριότητές της σε χώρες όπως το Μεξικό.
Η ύφεση μπαίνει στην καθημερινότητα
Η οικονομία συνδέεται άμεσα και με την ψυχολογία και μέσω των απολύσεων η οικονομική ύφεση μπαίνει στην καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό […] να εκλεγεί τον Φεβρουάριο μία νέα Μπούντεσταγκ. Όχι, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν τα έκανε όλα λάθος, ούτε και ο Μερτς, εάν εκλεγεί καγκελάριος, δεν θα μπορούσε να φέρει πίσω την ανάπτυξη ως διά μαγείας.
Η χώρα και οι εταιρείες της όμως χρειάζονται επειγόντως ένα σημάδι πως γίνεται μία νέα αρχή. Κάτι που να τους δημιουργήσει το αίσθημα πως επιτέλους κάτι αλλάζει», καταλήγει το γερμανικό μέσο.