Τι δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή από το βήμα του συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ.
Το πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στην αγορά και αφορούν τόσο στο καταναλωτικό κοινό, όσο και στο οργανωμένο λιανεμπόριο και τις βιομηχανίες τροφίμων, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ με αντικείμενο «Grocery Management in Turbulent Times», ο κ. Αναγνωστόπουλος, αφού αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω του κύματος ανατιμήσεων, εξέφρασε την ανάγκη «κράτος και βιομηχανία να βρίσκουν τρόπους ώστε να ελαφρυνθεί ο καταναλωτής». «Οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να αγοράζουν και να έχουν επιλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε τέσσερις πυλώνες οι αλλαγές που έρχονται
Αναφερόμενος ο κ. Αναγνωστόπουλος στις επικείμενες αλλαγές, στάθηκε κυρίως σε τέσσερις άξονες.
Εστιάζοντας σε πρώτη φάση στον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις εκπτώσεις και τις προσφορές, έκανε λόγο για ένα κρίσιμο θέμα που «μας αφορά όλους», καθώς οι καταναλωτές «χρειάζονται περισσότερη διαφάνεια στις τιμές». «Χρειαζόμαστε πιο ειλικρινείς εκπτώσεις και προσφορές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη όλες οι επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στη βιωσιμότητά τους και μίλησε για την υποχρέωση δημοσιοποίησης του απαραίτητου report βιωσιμότητας, αρχικά για τις εισηγμένες και στη συνέχεια για όλες τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, χαρακτήρισε το νέο report ως μια μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως το σχετικό νομοσχέδιο που το αφορά, βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Δύο ακόμη αλλαγές που έρχονται, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, αφορούν στην εντατικοποίηση των δράσεων για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, αλλά και στις πρωτοβουλίες για τη μείωση του μεταφορικού κόστους, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η γεωστρατηγική της θέση.
Αναγκαία για επενδύσεις τα κέρδη των επιχειρήσεων
«Μιλάμε για τα κέρδη των επιχειρήσεων σαν να είναι κακό και βλαβερό. Αυτό δεν ισχύει. Τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν είναι κάτι κακό, αφού είναι σημαντικά για τη διενέργεια επενδύσεων. Επενδύσεων που προσφέρουν δουλειά στον κόσμο και οδηγούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Αναγνωστόπουλος.
«Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί στην οικονομία, αλλά λανθασμένος τρόπος επικοινωνίας», έσπευσε, δε, να σημειώσει.