Τι ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΤΕ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, για τον ανταγωνισμό, την ανάπτυξη των δικτύων και τις συνέργειες με την Telekom.
«Δεν μας αρκεί να είμαστε ο κορυφαίος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια ο νέος επικεφαλής του ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής, στην επίσημη πρώτη συνέντευξη γνωριμίας με τους εκπροσώπους του Τύπου προσπάθησε να συνοψίσει την στρατηγική που θα ακολουθήσει όμιλος το επόμενο διάστημα για να δημιουργήσει τον ΟΤΕ του 2030. Έναν όμιλο, που όπως είπε χαρακτηριστικά η Ντέπυ Ντέπη Τζιμέα, executive director εταιρικής επικοινωνίας και βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΤΕ, «αλλάζει όχι απλά σελίδα, αλλά βιβλίο υπό την νέα διοίκηση».
Ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου στην Ελλάδα έχει πλήρως χαραχθεί, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο νέος επικεφαλής του. Περιλαμβάνει δε τρεις πυλώνες και 10 στρατηγικές προτεραιότητες που υπάγονται σε αυτούς, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση όλων των πεδίων στα οποία δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Αρωγός στην προαναφερθείσα στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει αρκετά μεγάλα στοιχήματα, θα είναι και η μητρική εταιρεία, Deutsche Telekom, η οποία αναμένεται να αυξήσει τις συνέργειές της με τον Όμιλο.
Στροφή στο Fixed Wireless Access
Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ, τόσο σε τηλεπικοινωνιακό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο, προβλέποντας μάλιστα νέα ανοίγματα. Στην περίπτωση των οπτικών ινών για παράδειγμα πέρα από την ανάπτυξη του δικτύου FTTH το οποίο έχει ως στόχο να καλύψει δυνητικά το 65% της ελληνικής επικράτειας, ήτοι 3 εκατ. νοικοκυριά μέχρι το 2027, ο κύριος Νεμπής ξεκαθάρισε ότι η Cosmote θα στραφεί και στην λύση του Fixed Wireless Access, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα. Η συνδυασμένη χρήση προηγμένων υποδομών οπτικών ινών και της καινοτόμου τεχνολογίας Fixed Wireless Access (FWA), θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εξαλειφθούν πλήρως οι «ψηφιακοί έρημοι» (περιοχές χωρίς γρήγορο internet) στην ελληνική επικράτεια αλλά και να δημιουργηθεί μια πιο συνδεδεμένη και συμπεριληπτική κοινωνία.
Οικονομικά κινητά 5G για αύξηση της χρήσης
Αύξηση της διείσδυσης αλλά και της χρήσης αποτελούν το στοίχημα του ΟΤΕ και στην περίπτωση του 5G, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Νεμπής. Στοίχημα που θα επιτευχθεί με την πύκνωση των κεραιών των 3,5 GHz αλλά και με το λανσάρισμα στην αγορά οικονομικότερων συσκευών που δίνουν δυνατότητα σύνδεσης σε 5G δίκτυα. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, ερωτηθείς από το - ανέφερε ότι ενδέχεται να αξιοποιηθεί και η μητρική εταιρεία Telekom, η οποία εδώ και καιρό κυκλοφορεί τέτοιου τύπου συσκευές σε άλλες αγορές που δραστηριοποιείται. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε οικονομικότερες συσκευές στους πελάτες ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση των δικτύων που αναπτύσσουμε. Η εισαγωγή συσκευών της Τelecom στην ελληνική αγορά θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος, οι αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Να θυμίσουμε ότι αυτή την πρακτική ακολούθησε και ο ανταγωνιστής του ΟΤΕ, Nova, λανσάροντας από πέρυσι οικονομικά 5G smartphones που φέρουν το brand της.
Να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για την πειρατεία
Όσο για την συνδρομητική τηλεόραση, ο επικεφαλής του Ομίλου τοποθέτησε τον πήχη της διείσδυσης στο 50%, και επεσήμανε ότι για την επίτευξή του απαιτείται και η αρωγή της κυβέρνησης, υιοθετώντας επιτέλους αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας. «Η συμφωνία με την Nova απέδωσε ως προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα είναι η σειρά της πολιτείας να αναλάβει δράση, αυστηροποιώντας τις ποινές για όσους καταναλώνουν πειρατικό περιεχόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεμπής.
Παράλληλα θα συνεχιστεί η εντατική δουλειά του ICT τμήματος της εταιρείας, για την ψηφιοποίηση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα στόχος είναι να αυξηθεί η ψηφιακή στροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα προγράμματα τύπου Grow your business που προσφέρει o ΟΤΕ.
Εξαγωγή τεχνογνωσίας των θυγατρικών του
Τελευταία προτεραιότητα του πρώτου πυλώνα της ανάπτυξης είναι και η διεύρυνση των λοιπών θυγατρικών του ομίλου (BOX, insurance, Payzy). Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα και μετά την επιτυχή εξαγωγή του Payzy στην γερμανική αγορά o OTE θα εξετάσει αντίστοιχες κινήσεις και για τις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες του. Τα σχέδια ωστόσο είναι πρόωρα χωρίς να υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη στόχευση σε ποιες χώρες που δραστηριοποιείται η μητρική θα μπορούσαν να κατευθυνθούν.
Συνέργειες με την Telekom
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στο μετασχηματισμό του οργανισμού με στόχο να προσφέρει ακόμα καλύτερη εμπειρία πελάτη αλλά και να καταστήσει αποτελεσματικότερη την λειτουργία της ίδιας εταιρείας. «Έχουμε κάνει πολλά θέλουμε όμως ακόμη περισσότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΤΕ υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτού του πυλώνα είναι να μειωθούν δραστικά οι οι μη πωλησιακές επαφές στα φυσικά κανάλια εξυπηρέτησης και πώλησης και να αυξηθούν αντίστοιχα οι ηλεκτρονικές πωλήσεις καθώς και να ενισχυθεί η εμπειρία του πελάτη διαδικτυακά.
Όσον αφορά στο μετασχηματισμό του ίδιου του οργανισμού θα ακολουθήσει ένα λειτουργικό παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα αποσύρει σταδιακά legacy υπηρεσίες που δεν βοηθούν τον οργανισμό και θα μεταφερθούν σε cloud υποδομές ενώ θα επιχειρηθεί και η αξιοποίηση κοινών πλατφορμών με την μητρική Telekom. «Η Telekom είναι ένας Όμιλος με παρουσία σε πάνω από 50 χώρες. Έχει πάνω από 300 εκατ. πελάτες και απασχολεί πάνω από 200.000 εργαζόμενους. Το μέγεθός της, της επιτρέπει να έχει περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας από οποιονδήποτε άλλο. Google, Apple, SpaceX, Perplexity, OpenAI, Nvidia και Netflix είναι μόνο μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα συνεργασιών της Telekom. Όπως κάναμε με το Netflix, έτσι θέλουμε να κινηθούμε για να αξιοποιήσουμε όσες περισσότερες συνεργασίες μπορούμε προς όφελος των πελατών μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεμπής.
Τρίτος και τελευταίος πυλώνας της νέας στρατηγικής του ΟΤΕ είναι η Διαφοροποίηση, με τρεις προτεραιότητες. Όπως ανέφερε ο Κώστας Νεμπής, «η εταιρεία ξεχωρίζει με τους καλύτερους δείκτες εμπειρίας πελάτη στην αγορά, ωστόσο γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα περιθώρια βελτίωσης για να φέρουμε την εμπειρία πελάτη εκεί που θέλουμε και να φτάσουμε να συγκρινόμαστε με τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών τεχνολογίας στην Ευρώπη». Ολοκληρώνοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες, ο κ. Νεμπής αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους σημειώνοντας πως η επένδυση που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στη συνεχή εκπαίδευση των ανθρώπων στις νέες τεχνολογίες και μεθόδους δουλειάς, θα συνεχιστεί, με στόχο να ανέβει η εταιρεία ακόμη πιο ψηλά στη λίστα των top employers. Στόχος είναι να δημιουργηθούν λιτές, diverse ομάδες και o Οργανισμός να προσφέρει ανταγωνιστικές αμοιβές δεδομένης και της ανόδου της αγοράς.
Απέχουμε πολύ από πιθανούς επενδυτές για τις υποδομές
Σχετικά με τις παθητικές υποδομές και ερωτηθείς αν υπάρχει πλάνο πώλησης της νέας εταιρείας που δημιουργήθηκε πρόσφατα με την απόσχιση του κλάδου σημείωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί κοινή πρακτική των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και έγινε με την πρόθεση να αναδειχτεί η αξία του asset αυτόνομα ώστε να βελτιωθεί το performance του. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο μυαλό μας παίζει απέχουμε πολύ από πιθανούς επενδυτές αυτή τη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όσους συμπληρώνουν τις υποδομές μας
Όσο για τον ανταγωνισμό που προκύπτει από την δραστηριοποίηση της Δ.Ε.Η. στις τηλεπικοινωνίες και για το ενδεχόμενο συνεργασίας, επεσήμανε ότι ήδη πραγματοποιείται ένα πιλοτικό πρόγραμμα και πως ο ΟΤΕ δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε συμπληρώνει το δικό του footprint. Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο σημείωσε πως μέχρι σήμερα η ανάπτυξη του δικτύου της ΔΕΗ γίνεται στα σημεία που ήδη έχει δίκτυο ο ΟΤΕ, οπότε μία τέτοια σύμπραξη δεν θα είχε νόημα.
«Μελλοντικά, αν αυξηθεί η χρήση, ίσως να δημιουργηθεί παράθυρο ευκαιρίας». Τέλος επισήμανε ότι θα συνεχιστεί το share buyback καθώς το όραμα είναι πέρα από την διατήρηση της ηγετικής θέσεις του οργανισμού να αυξήθεί και η αξία για τους μετόχους.