Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 από την Ιταλία υποστήριξαν ομόφωνα την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αλλά καμία αναφορά δεν έγινε στα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ εναντίον των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι ήταν μέρος της ατζέντας.
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7, που φιλοξενήθηκε από την Ιταλία στο Fiuggi και στο Anagni, ολοκληρώθηκε με μια ισχυρή έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ ενθαρρύνθηκαν και οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.
«Είναι καιρός να επιτευχθεί μια διπλωματική συμφωνία και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση», γράφει το τελικό ανακοινωθέν.
Παρά την πρωτοβουλία της Ιταλίας να θέσει τα εντάλματα του ΔΠΔ στην ημερήσια διάταξη και την έκκληση του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι για μια «ενιαία θέση» τη Δευτέρα, δεν έγινε καμία αναφορά στο τελικό έγγραφο – μια παράλειψη που αναδεικνύει την απουσία συναίνεσης, ιδίως δεδομένων των διαφορετικών θέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ σχετικά με τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.
Μιλώντας στον Τύπο κατά τη συνάντηση της G7, ο απερχόμενος επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΔΠΔ είναι υποχρεωτική για τα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Η μη τήρηση αυτών των αποφάσεων συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε.
Ομοίως, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Γαλλία θα «τηρήσει αυστηρά» τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Οι ΗΠΑ, από την άλλη, οι οποίες δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση για το ΔΠΔ, έχουν ήδη καταδικάσει τα εντάλματα ως «εξωφρενικά».
Αντανακλώντας αυτή τη διαίρεση, το τελικό ανακοινωθέν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της G7 στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά δεν κατέγραψε μια ενιαία θέση για την ποινική απόφαση του ΔΠΔ.
Ωστόσο, όλα τα μέλη της G7 απέρριψαν μεν οποιαδήποτε εξίσωση μεταξύ των ενεργειών της Χαμάς και του Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας δε ότι «το Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο σε όλες του τις διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων των αμάχων».
Ερωτηθείς σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ταγιάνι δήλωσε: «Πρέπει να διαβάσει κανείς τα έγγραφα και να κατανοήσει τους περιορισμούς τους», καθώς υπάρχουν «πολλές νομικές αβεβαιότητες».
«Θα σεβαστούμε τον νόμο, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε τι λέει ο νόμος. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε αν υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι προστατεύονται και επομένως δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής τέτοιων αποφάσεων, ειδικά αν οι αποφάσεις αφορούν χώρες που δεν είναι μέλη του ΔΠΔ», πρόσθεσε.
Ο Ταγιάνι προειδοποίησε επίσης ότι τέτοιες αποφάσεις μπορεί «πάντα να μεταφέρουν ένα πολιτικό μήνυμα», διευκρινίζοντας ότι η δήλωση της G7 επαναλαμβάνει αύτο ακριβώς, ότι δηλαδή «δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξίσωση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ».
«Το Ισραήλ πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο σε όλες τις πτυχές του, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων του άμαχου πληθυσμού», κατέληξε ο Ιταλός ΥΠΕΞ και οικοδεσπότης της συνόδου.