Η ταχύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων δε φαίνεται να «φρενάρει» την Ambrosia Capital από το να προβεί σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες και αύξηση των τιμών στόχων.
Η ταχύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων δε φαίνεται να «φρενάρει» την Ambrosia Capital από το να προβεί σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες και αύξηση των τιμών στόχων.
Βάσεις για τον επενδυτικό οίκο αποτελούν οι προοπτικές της πιστωτικής επέκτασης, το χαμηλότερο κόστος καταθέσεων, τα υψηλότερα payouts μέσω και της ταχύτερης απόσβεσης DTC και τα υψηλά discounts έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Έτσι, οι αναλυτές διατηρώντας τη σύσταση «buy» αυξάνουν την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,55 ευρώ από 2,15, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 6,05 ευρώ από 5,30, για την Εθνική στα 11 ευρώ από 10,10 και για τη Eurobank στα 3,10 ευρώ από 2,70 προηγουμένως.
Παρότι η Ambrosia ενσωματώνει πλέον στις εκτιμήσεις της επιτόκιο DFR στο 2% από την ΕΚΤ (έναντι 2,85% προηγουμένως), επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν σημαντικό «value», με την Πειραιώς και την Alpha να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά έναντι της Eurobank και της Εθνικής λόγω της χαμηλότερης ευαισθησίας των καθαρών εσόδων από τόκους στις μειώσεις των επιτοκίων και των χαμηλότερων δεικτών αποτίμησης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με δείκτη P/TBV στο 0,63x για το 2025 για δείκτη ROTE στο 13,6% το 2026, έναντι των ιταλικών που διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV στο 0,85x για ROTE 12,2% και των ισπανικών στο 0,91x για ROTE 13%. Συνεπώς, εκτιμούν ότι το discount είναι αδικαιολόγητο έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλότερη πιστωτική επέκταση των τεσσάρων συστημικών και την εξομάλυνση του κόστους κινδύνου (έναντι υψηλότερου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες).
Παράλληλα, η πιστωτική επέκταση ήταν ισχυρή στο τρίτο τρίμηνο με οργανική αύξηση της τάξεως του 8% σε ετήσια βάση, έναντι 1% – 1,5% που καταγράφηκε στην Ευρωζώνη, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό στο 5% σε ετήσια βάση. Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εμφανίστηκαν αισιόδοξες για την πορεία της πιστωτικής επέκτασης στο τέταρτο τρίμηνο με περαιτέρω δυναμική και για το 2025, στη βάση της ενίσχυσης των επενδύσεων, του RRF, και της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων (τα οποία αναμένεται να μειώσουν την όρεξη για ταχύτερες αποπληρωμές).
Συνδυαστικά με το χαμηλό κόστος καταθέσεων λόγω της σταθεροποίησης του beta καταθέσεων και της περιορισμένης στροφής προς τις προθεσμιακές αναμένεται μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 4% ετησίως το 2025, ακολουθούμενη από αύξηση 2% το 2026. Παράλληλα, οι δείκτες ROTE θα παραμείνουν ισχυροί στη βάση των συμπαγών καθαρών εσόδων από τόκους, της ισχυρής αύξηση των εσόδων από προμήθειες, τη συνεχή εξομάλυνση του κόστους κινδύνου και της αύξηση της επιβράβευσης των μετοχών.
Επιπλέον, η έναρξη των προγραμμάτων επαναγοράς ίδιων αναμένεται να περιορίσουν τις πιέσεις στην αύξηση των EPS (κέρδη ανά μετοχή) το 2025 και το 2026. Σύμφωνα με την Ambrosia, η συνολική απόδοση διανομής (συμπεριλαμβανομένων των buybacks) θα φθάσει το 11,5% – 12,2% για το 2025 – 2026. Οι διευκρινίσεις γύρω από την ταχύτερη απόσβεση DTC θα πρέπει να μειώσει τους δείκτες DTC προς CET1 στο 32% έως το 2026 με μηδενισμό των επιπέδων DTCs έως το 2034.