Δημοσιονομικά και φθίνουσα πορεία χρέους καθιστούν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία τις «πρoτιμώμενες» επιλογές της GS.
«Αφού κατέγραψαν τη βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνη τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας, οι οικονομίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας υπεραπέδωσαν σημαντικά μετά την πανδημία. Αναμένουμε ότι η σταθερή ανάπτυξη της κατανάλωσης και η ανθεκτικότητα των επενδύσεων θα διατηρηθούν με βάση την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου και μια σταθερή αγοράς εργασίας» αναφέρει η Goldman Sachs.
Η σχετικά χαμηλότερη έκθεση αυτών στους δασμούς των ΗΠΑ και τον ανταγωνισμό της κινεζικής βιομηχανίας έχουν διευκολύνει τη σχετικά πιο ανθεκτική μεταποιητική δραστηριότητα, με την Πορτογαλία να αποτελεί εξαίρεση (έναντι Ελλάδας και Ισπανίας). Επιπλέον, η μερίδα του λέοντος από ό,τι απομένει στο Ταμείο Ανάκαμψης θα να συνεχίσει να υποστηρίζει τις επενδύσεις σε αυτές τις τρεις χώρες, καθώς η δημοσιονομική πολιτική παραμένει συνετή και οι δείκτες δημόσιου χρέους βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του οίκου.
Η ανάκαμψη μετά την πανδημία σε αυτές τις οικονομίες συχνά εξηγείται από την ώθηση του κλάδου των τουριστικών υπηρεσιών. Αν και η ενίσχυση του τουρισμού συνέβαλε στην ανάκαμψη της ανάπτυξης, η αναζωογόνηση της δραστηριότητας των υπηρεσιών έχει επεκταθεί πέρα από τον παραδοσιακό κλάδο, με μέση αύξηση στις υπηρεσίες υψηλής αξίας (ακίνητα, χρηματοοικονομικά και την τεχνολογία των πληροφορίων) σχεδόν διπλάσια από ό,τι στις υπηρεσίες των ταξιδίων και της φιλοξενίας.
Παράλληλα, η ανάκαμψη της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα ξεπέρασε τις επιδόσεις της υπόλοιπης Ευρωζώνης, με την Ισπανία να είναι έχει μείνει ελαφρώς πιο πίσω στο να καλύψει το χάσμα. Οι επενδύσεις κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν βελτιωθεί, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή. «Δεδομένου ότι η δυναμική κάλυψης του επενδυτικού κενού που επιδεικνύεται από τις τρεις οικονομίες παραμένει σε ισχύ, αναμένουμε ότι η οικονομική υπεραπόδοση και η σχετική αύξηση της παραγωγικότητας θα συνεχιστούν το 2025, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι φέτος. Επομένως, διατηρούμε μια εποικοδομητική στάση για αυτές τις τρεις οικονομίες και για το δημόσιο χρέος αυτών», καταλήγει η Goldman Sachs.