Η ρωσική οικονομία, εκπληκτικά ανθεκτική μέσα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου και κυρώσεων, έχει ξαφνικά αρχίσει να παρουσιάζει σοβαρές πιέσεις.
Το ρούβλι βυθίζεται . Ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον ρωσικό λαό αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό.
Ο καταλύτης για την αλλαγή της οικονομικής τύχης ήταν μια απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική Gazprombank , την τελευταία μεγάλη μη εγκεκριμένη τράπεζα που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να πληρώνει στρατιώτες και να διεκπεραιώνει εμπορικές συναλλαγές, καθώς και σε περισσότερα από 50 άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η Gazprombank είχε αφαιρεθεί από προηγούμενους γύρους κυρώσεων για να επιτρέψει στους συμμάχους στην Ευρώπη να πληρώσουν τη Ρωσία για κρίσιμες προμήθειες ενέργειας. Ήταν ένας ζωτικός αγωγός για εισροές σκληρού νομίσματος σε αντάλλαγμα για τις εξαγωγές της Ρωσίας.
Το ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλό 32 μηνών αυτή την εβδομάδα και παρέμεινε κοντά στο πιο αδύναμο σημείο από τις ημέρες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG, που διαπραγματεύονται για περίπου 108 ρούβλια ανά δολάριο.
Η ελεύθερη πτώση σταμάτησε μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας στις αγορές συναλλάγματος αργά την Τετάρτη. Η τράπεζα είπε ότι θα σταματήσει να αγοράζει ξένο νόμισμα για το υπόλοιπο του έτους, κάτι που κάνει όταν η κυβέρνηση έχει πλεόνασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια κίνηση που θα βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσιμης έλλειψης σκληρού νομίσματος που διατίθεται σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Ο Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και σίγουρα δεν υπάρχουν λόγοι για πανικό». Ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ανησυχίες για το πώς οι κυρώσεις επηρεάζουν το εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας βρίσκονται πίσω από την πτώση του ρουβλίου.
Τα νέα μέτρα κυρώσεων θα μπορούσαν να καταστρέψουν τους ήδη περιορισμένους εμπορικούς δρόμους της Ρωσίας με άλλες χώρες, λένε Ρώσοι αξιωματούχοι και αναλυτές.
Είναι μια κομβική στιγμή για τον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια. Η Ρωσία προχωρά κατά μήκος της πρώτης γραμμής, με τη βοήθεια βορειοκορεατικών στρατευμάτων και ιρανικών όπλων . Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας ασαφή την προοπτική για τις τρέχουσες και μελλοντικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Στοχεύοντας την Gazprombank, έναν ελεγχόμενο από το κράτος δανειστή που ξεκίνησε ως ενεργειακός τραπεζικός κόμβος αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει σημασία σε άλλες διασυνοριακές πληρωμές, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταπνίξει έναν από τους τελευταίους σημαντικούς δεσμούς με το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Ρωσία έχει κάνει περισσότερες συναλλαγές με το δικό της νόμισμα και τα λεγόμενα φιλικά νομίσματα , όπως το γιουάν της Κίνας και η ρουπία της Ινδίας. Οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν επίσης βρει λύσεις χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα ή με ανταλλαγές. Αλλά η πρόσβαση σε δολάρια παραμένει κρίσιμη.
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, η Τουρκία είπε ότι θα συνομιλήσει με τις ΗΠΑ για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια παρέκκλιση, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να πληρώνει την Gazprombank για εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή της. Η Ουγγαρία, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθεί να βασίζεται στο ρωσικό αέριο, δήλωσε ότι θα αναζητήσει επίσης λύσεις.
Οι κυρώσεις στην Gazprombank έχουν «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, όπου οι έμποροι, οι εξαγωγείς και οι ξένες τράπεζες προσπαθούν να καταλάβουν πού είναι οι υποχρεώσεις τους, επομένως είναι λογικό να υπάρχει ένας μικρός πανικός», δήλωσε η Rachel Ziemba , συνεργάτης στο Κέντρο. για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον που επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική. «Αλλά μπορεί να δούμε σε μερικές εβδομάδες ότι ανοίγουν νέες διαδρομές».
Η οικονομία της Ρωσίας δέχτηκε ένα απότομο πλήγμα τους μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αλλά οι βαριές κρατικές δαπάνες και ο γενικός αναπροσανατολισμός της οικονομίας προς την πολεμική προσπάθεια επέστρεψαν την οικονομία στην ανάπτυξη. Οι τεράστιες πληρωμές σε στρατιώτες και τα φθηνά στεγαστικά δάνεια βοήθησαν να διατηρηθούν τα νοικοκυριά στη ζωή.
Οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν σε υψηλό μετα-σοβιετικό επίπεδο φέτος και σχεδιάζεται να ανέλθουν σε περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 30% των συνολικών δαπανών για το έτος.
Όμως το ερέθισμα είχε επικίνδυνες παρενέργειες. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι ο πληθωρισμός τρέχει πάνω από το διπλάσιο του στόχου της κεντρικής τράπεζας . Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 21% φέτος, κάτι που έχει κάνει ελάχιστα μέχρι στιγμής για να μετριάσει την υπερθέρμανση της οικονομίας. Η έλλειψη ρεκόρ εργατικού δυναμικού, καθώς οι άνδρες σε ηλικία εργασίας πηγαίνουν στο μέτωπο, έχει τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Τώρα, το ρούβλι που καταρρέει απειλεί να αυξήσει περαιτέρω το κόστος των εισαγωγών. Ο πληθωρισμός καταναλωτή βρίσκεται ήδη κοντά στο 9% αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ένα εναλλακτικό μέτρο που συντάχθηκε από την εταιρεία ερευνών αγοράς Romir διαπίστωσε ότι το μέσο κόστος για καθημερινά αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 28% στα μέσα Νοεμβρίου σε σύγκριση με πέρυσι.
Η Tatiana Orlova , επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Oxford Economics, αναμένει από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αυξήσει τα επιτόκια στο 23% τον επόμενο μήνα. Αναμένει επίσης από την κυβέρνηση να επιβάλει εκ νέου ελέγχους κεφαλαίων απαιτώντας από τους εξαγωγείς να επαναπατρίσουν περισσότερα από τα κέρδη τους σε ξένο νόμισμα, γεγονός που ενισχύει τη ζήτηση για ρούβλια.
Αυτές οι προσπάθειες, μαζί με μια πτώση των εισαγωγών μετά τις διακοπές, ενδέχεται να σταθεροποιήσουν την αξία του ρουβλίου. Αλλά τα υψηλότερα επιτόκια θα αρχίσουν να επιβαρύνουν περισσότερο την οικονομία το επόμενο έτος, είπε, οδηγώντας σε ύφεση το 2026. Τμήματα της οικονομίας που δεν ενισχύονται από την κρατική στήριξη, όπως η γεωργία και οι μεταφορές, συρρικνώνονται.
«Η οικονομία βρίσκεται πιθανώς σε ένα σημείο καμπής», είπε η Orlova. «Αυτή η πολύ αυστηρή νομισματική πολιτική οδηγεί την οικονομία προς την ύφεση».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει την ελεγχόμενη από το κράτος δανειστή Gazprombank, έναν από τους τελευταίους σημαντικούς δεσμούς της Ρωσίας με το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Φωτογραφία: Artyom Geodakyan/Zuma Press
Λίγοι πιστεύουν ότι η Ρωσία βρίσκεται στον γκρεμό μιας πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης, αλλά οι δυσκολίες αναμένεται να αυξάνονται όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος.
«Οι αντισταθμίσεις πολιτικής θα γίνονται όλο και πιο προκλητικές», δήλωσε η Elina Ribakova , ανώτερη συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics. Η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει να διαβρώνει τις οικονομικές της προοπτικές δίνοντας προτεραιότητα στην πολεμική προσπάθεια σε βάρος της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και άλλων μη στρατιωτικών τομέων, είπε.
Οι απλοί Ρώσοι ταράχτηκαν από την πτώση αυτής της εβδομάδας. Εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και η διολίσθηση του ρουβλίου πέρα από τα 100 ρούβλια ανά δολάριο ήταν ένα ψυχολογικά σημαντικό όριο για τη μέτρηση της υγείας της οικονομίας. Σε σχέση με το κινεζικό γουάν, το ρούβλι έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% αυτόν τον μήνα.
Στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram, η οποία είναι δημοφιλής στους Ρώσους, ένας χρήστης παρακάλεσε: «Πες μου ότι όλα θα πάνε καλά, νιώθω άρρωστος».
Ο επίσημος λογαριασμός της ρωσικής κεντρικής τράπεζας απάντησε: «Όλα θα πάνε καλά».