Φορολογικό Νομοσχέδιο: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής και των άρθρων – Το μήνυμα Δήμα
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ««Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ««Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Υπέρ του σχεδίου νομοσχεδίου επί της Αρχής τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην συζήτηση στην Ολομέλεια.
Ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας ολοκληρώνοντας και την συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου τόνισε πως με τις διατάξεις αυτές, «η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στοχεύουν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, στην ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας, στους μετασχηματισμούς και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Στη θωράκιση της ελληνικής Οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης, την ενίσχυση του αισθήματος φορολογικής δικαιοσύνης, την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. Στην καταπολέμηση και περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας σε συμφωνία, με την ψηφιακή εποχή στην οποία βρισκόμαστε. Στην αναδιάρθρωση και περαιτέρω ενίσχυση της ΑΑΔΕ και στην επίλυση διαδικασιών οι οποίες ταλαιπωρούν για χρόνια τους πολίτες και τους επαγγελματίες του φοροτεχνικού κλάδου, με το χρονικό καθορισμό για πρώτη φορά συγκεκριμένης Αρχής και τέλος, όσον αφορά την πολύπαθη διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα». Ο υυφυπουργός, επισήμανε πως «όλοι οι παραπάνω στόχοι, εάν και είναι πολύ απαιτητικοί και φιλόδοξοι είναι απαραίτητο να επιτευχθούν ώστε η χώρα, να πάει ακόμα πιο μπροστά» και «αυτό, θα το πετύχουμε μέσω του εξορθολογισμού των φόρων και της μείωσής τους εκεί που όχι μόνο μπορούμε, αλλά και πρέπει».
Υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, έχει ήδη μειώσει από το 2019 πάνω από 60 φόρους και με το νομοσχέδιο αυτό έχουμε άλλες 12 νέες μειώσεις φόρων εξ αιτίας της πάταξης της φοροδιαφυγής που επιφέρει αυξημένα φορολογικά έσοδα και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία.
Ο κ. Δήμας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «προχωράμε σταθερά, με βάση τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ» και μάλιστα «φέρνουμε πρόσθετες θετικές ρυθμίσεις. Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για μειωμένες κοινωνικές δαπάνες, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι «στην Υγεία, από το 2019 μέχρι τον Προϋπολογισμό του 2025, έχουμε αύξηση 74% Στα νοσοκομεία η αύξηση αυτή είναι στο 120%. Για την ‘Αμυνα η αύξηση των δαπανών από το 2019 έως 2025 είναι στο 73%. Για την Παιδεία δίνονται επιπλέον 141 εκατομμύρια ευρώ» και είπε «αυτές είναι πολύ σημαντικές αυξήσεις δαπανών σε πολύ σημαντικούς τομείς και θα έπρεπε να το αναγνωρίζατε αυτό».
Νωρίτερα, το πρωί, επί του φορολογικού νομοσχεδίου διεξήχθη η ακρόαση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του ΣΕΒ, της Συνόδου των Ερευνητικών Κέντρων, της Elevate Greece (Ψηφιακή Πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις), της Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, της Μονάδας Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», του δημάρχου Ζακύνθου, Στέφανου Γεωργιάδη, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του διοικητή της ΑΑΔΕ.
Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο αυτό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αλλαγών, τόσο ουσιαστικού φορολογικού δικαίου όσο και διαδικασιών, ενώ περιέχει και σημαντικές οργανωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων». Υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πλέον ένα πλαίσιο σαφές σχετικά με τις καταθέσεις των φορολογικών δηλώσεων για όλες και όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαδικασία καθώς και να υπάρχουν κίνητρα. Σχετικά με τις οργανωτικές αλλαγές στην Αρχή που θεσπίζονται, ο κ. Πιτσιλής είπε ότι « βελτιώνεται το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του συμβουλίου διοίκησης, ώστε να ενισχυθεί ο στρατηγικός και ο εποπτικός του ρόλος και παρέχονται ορισμένες αρμοδιότητες, που έχουν και ένα συμβολικό αλλά σημαντικό χαρακτήρα της αποδοχής φορέων, της καθιέρωσης και απονομής βραβείων για την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης. Προβλέπονται τρεις υποδιοικητές με συγκεκριμένες περιοχές αρμοδιοτήτων, οι οποίοι θα κληθούν να συνδράμουν το έργο της Αρχής. Προβλέπεται η διαδικασία επιλογής και παύσης τους, η οποία είναι παρόμοια με αυτή της επιλογής του διοικητή της Αρχής. Θεσπίζονται θέματα πειθαρχικής ευθύνης, απορρήτου, εχεμύθειας, υποχρέωσης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και βεβαίως δίνεται και η δυνατότητα σε ορισμένες περιοχές δράσης της Αρχής να έχουμε υποψηφίους γενικών διευθύνσεων και αυτοτελών διευθύνσεων και από τον ιδιωτικό τομέα».
Συμπερασματικά είπε ο κ. Πιτσιλής « είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο παράγει πολλές απαιτήσεις και για την Αρχή, ψηφιακές υλοποιήσεις, αλλά και ομαλή εφαρμογή των οργανωτικών αλλαγών».
Το απόγευμα της Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών.
--
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.